grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami gwiazdki w środku każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę. Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem
Ala piecze i gotujekroimy na wielkość orzecha laskowego. Formujemy kuleczki i układamy po trzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej koniczynki wciskamy orzech laskowy zamoczony w białku. Pieczemy około 12 min w 170 st. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować środek ciasteczka i posypać cukrem perlistym
Ala piecze i gotujekawałku, uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki
Ala piecze i gotujezagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki(...)tylko na spód blachy,bez brzegów). Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia. Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy; z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę . Do reszty
Ala piecze i gotujelodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę
Ala piecze i gotujetygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4-5 dni w chłodne miejsce
Ala piecze i gotujePrzy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki. Piec w 170 st około 12-15 min do lekkiego zrumienienia
Ala piecze i gotujedłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujeżółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry
Ala piecze i gotujezalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest
Ala piecze i gotujeciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę(...)schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha
Ala piecze i gotujeNaczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut
Ala piecze i gotujeciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas
Ala piecze i gotujeschabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia
Ala piecze i gotujeszynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia
Ala piecze i gotuje