też smakowitego przygotowały, bo w naszym gronie jest zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu… Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami Składniki: 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego* 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej(...)zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą. 11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na łopatkę, którą posypujemy kaszą manną, żeby się lepiej
UgotujmyTo.plmąki pszennej 400 g marchewki, obranej i startej 4 jajka 275 cukru muscovado 250 ml oleju rzepakowego 100 g rodzynek skórka z 1 limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 100 g pistacji (opcjonalnie) borówki i skórka z limonki do dekoracji Krem 150 g bardzo miękkiego masła 400 g serka(...)śmietankowego, schłodzonego 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego 350 g cukru pudru, przesianego 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować. 2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej. 3. Spody dwóch tortownic
UgotujmyTo.pllipcowego wspólnego pieczenia Amber tym razem zaproponowała nam pieczenie bajgli z przepisu z bloga http://gotujebolubi.pl/ . Może nie jestem jakaś super fanką bajgli, ale i tak chętnie zabrałam się za ich przygotowanie. Najbardziej smakują mi bajgle cynamonowe z rodzynkami i dlatego taką wersję postanowiłam przygotować. Najwięcej trudności w tym przepisie przysporzyło mi przeniesienie wyrośniętych bajgli do wrzątku(...)bajgle cynamonowe podane z masełkiem i miodem ale równie smaczne są stostowane z tymi samymi dodatkami Pozdrawiam Wszystkich uczestników tej akcji i bardzo dziękuję Wam za to wspólne pieczenie Bajgle cynamonowe z rodzynkami Składniki: 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu /u mnie cukier/ 1 łyżka cynamonu
UgotujmyTo.plpieczenia) 120 g płatków migdałowych ziarenka z 1 laski wanilii 200 g cukru pudru 50 g cukru DO PRZEŁOŻENIA: 200-250 g serka mascarpone WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM: 1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia. 2)Płatki migdałowe są znacznie lepsze od gotowych(...)minuty. Teraz ostrożnie przesyp do białek zmielone migdały z cukrem pudrem i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachy wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia i narysuj na nich kółka o średnicy około 4,5 cm. (zostaw miedzy nimi odstępy około 2,5 cm). Rękaw cukierniczy zakończony okrągłą, gładką końcówką napełnij przygotowaną masą. Wyciśnij
Słodko-Słony Świat Ilonysłodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 0,5 szklanki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego DODATKOWO: 500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: CIASTO: Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie. Ciasto podziel na porcje 60% i 40% , każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz
Słodko-Słony Świat IlonySzarlotka Królewska, którą wymyśliłam z czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone(...)zmiksuj wszystko krótko. Żeby nie połamać bezy przy jej wyjmowaniu z blachy po upieczeniu, neleży piec bezę na blasze odwróconej do góry nogami. W tym celu blachę o wymiarach 36 x 25 cm odwróć do góry dnem i połóż na niej papier do pieczenia. Rozsmaruj ozdobnie ubitą pianę z białek (tworząc esy-floresy), tak, aby nie spływała
Słodko-Słony Świat Ilonykolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę(...)poziomie na jak najcieńsze blaty. Odłożyć dwa najładniejsze - a resztę można zjeść :). Jeden z nich ułożyć na dnie tej samej formy, w której był pieczony - nie zapominając o wyłożeniu jej ponownie papierem do pieczenia. Skropić go dobrze połową wcześniej przygotowanego naparu z herbaty (fot.3) . 3 łyżki masy serowej odłożyć do małej miseczki a resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym
Świat Ciastazmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru 150 g margaryny 4 jajka 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser umieszczamy w misie miksera. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek(...)pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta. Przekładamy na dno formy. Za pomocą palców rozprowadzamy ciasto na boki. Wylewamy
Made By Mom And Sonprzygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem ucieramy starając się otrzymać puszystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku (po każdym wbiciu jajka masę miksujemy przynajmniej(...)jednej minucie). Następnie dodajemy sól i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno. Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy
Słodka Stronacukier – 175 g - jajko – 1 szt - olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka - biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe z miękkim masłem. Dodajemy cukier , roztrzepane jajko i olejek. Miksujemy aż do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pokrojoną białą(...)czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 170C
Ostra na Słodkoniesamowicie sympatyczne grono ruszyło do sali , gdzie rozpoczęły się warsztaty. Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach rozpoczęliśmy pracę. Na początku p. Piotr zapoznał nas z historią kostki do pieczenia. Poznaliśmy proces produkcji , różnice pomiędzy nią a masłem … oraz mieliśmy okazję podglądnąć proces powstawania. Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili(...)naprawdę „ na farta” , gdyż nam , nie profesjonalistom , było na pewno trudno. Obydwa były przepyszne! A skoro z kostką do pieczeni się już zapoznaliśmy mogliśmy przystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia ciast. Rozdzielono pomiędzy nas zadania i każdej z dziewczyn przypadł inny wypiek do zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych
Ostra na Słodkostałe wchodzi do mojego menu słodkości! SKŁADNIKI: CIASTO : * jajko – 6 szt * cukier – 8 łyżek * cukier waniliowy – 1 op * mąka pszenna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa(...)przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami. Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy. 1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut
Ostra na Słodkotort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PONCZ : * kawa rozpuszczalna – 1 łyżka * mleko – 100 ml MASA : * ser biały 3-krotnie mielony – 300 g * masło – 100 g * duże żółtko(...)czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy. PONCZ
Ostra na Słodkocukrowe perełki (opcjonalnie) Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość(...)wielkościach foremek). Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić. Lukier: Cukier puder przesiewamy
Słodka Stronaroku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden. Składniki: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ użyłam tortownicy ciasto piekło się bardzo długo (było wysokie). Jeśli robi się je na prostokątnej blasze to czas pieczenia na pewno się skraca. Generalnie pieczemy do suchego patyczka, ilekolwiek by to czasu nie zabrało. Ja dodatkowo po pewnym czasie pieczenia
Z butelką mleczka w tle