pieczenia - 22046 przepisów (strona:105/1470)

6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 194

każdej chwili. Czasami zbieram też białka do słoika i trzymam w lodówce - jedna z teorii meryngowych mówi, że takie oziębione kilkudniowe białka są najlepsze do ubijania piany i pieczenia bezy.  I zdecydowanie ją potwierdzam! Choć pavlova bardzo nam smakuje, to jednak większym powodzeniem cieszą się małe beziki (najczęściej kawowe lub kakaowe), które piekę w ilościach prawie hurtowych oraz(...)tort bezowy z czekoladowym musem , na który Was dziś zapraszam.  Uwielbiam go piec. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najpyszniejszych jakie jadłam, ale dla samej czystej przyjemności jaką jest moment łączenia ubitych białek z kakao. Dla mnie to absolutnie jedno z najcudowniejszych i najbardziej zmysłowych zjawisk kuchennych. I jedna z najbardziej relaksujących czynności. Mogłabym bez końca zanurzać łyżkę

KUCHARNIA
A co ze środkiem biszkoptu?! 379

się rozeszły, ale pozostaje biszkopt - zawsze kiedy go piekę, myślę o L. i wspominam nasze dziewczęce pogaduszki. I oczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!".  BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości(...)Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Formę na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 40 -50 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi

KUCHARNIA
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 140

oznacza francuskie słowo "souffle"? a/nadmuchać b/wyrastać c/wybuchnąć 2. Jaki składnik powoduje, że suflet w trakcie pieczenia wyrasta i nadyma się niczym balon? a/proszek do pieczenia b/ białka c/ żółtka 3. Kto jest autorem stwierdzenia, że "Jedynym powodem, dla którego suflet opada, jest to, iż wyczuwa(...)nasz strach przed opadnięciem".  a/ Julia Child b/James Beard c/ Nigella Lawson 4. Rodzaj naczynia, w jakim pieczony jest suflet nie ma znaczenia.  a/ tak, to prawda b/ nie, to nie prawda 5. Co powoduje, że suflet w trakcie pieczenia na wierzchu pęka? a/ białka są za słabo ubite b/ piekarnik jest za gorący c/ naczynie jest

KUCHARNIA
Hamantaschen 216

ustaliłyśmy  że będziemy piekły w miniony piątek, 18 marca. To dzień pierwszych urodzin mojego bloga. (klik) Kiedy go zakładałam, byłam (i nadal jestem) pełna podziwu, ale i wielkiej nieśmiałości wobec wielu wspaniałych blogerek, których blogi wówczas odkrywałam. Nie sądziłam, że dokładnie za rok będę z jedną z nich cudownie spędzała czas podczas wspólnego pieczenia. A jednak! Piękne(...)języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 167

wrażenie?  Zamiast rozmyślać nad tym czy Marta ma apetyt i prawidłowo przybiera na wadze, czy Tomek chodzi szybko i czy Babcia Petronela ma dość sił na uprawę kapusty, piekę sernik. Muszę ochłonąć. A tu wszystko jest pewne, jasne, żadnych wątpliwości od początku do końca, no może jedynie wahanie czy kolejna dokładka nie będzie przesadą... Ale czemu nie? Nikt mnie(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko ścięty, ale pod skórką nadal będzie wyczuwalne "delikatne, seksowne drżenie:)" * Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.  Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy

KUCHARNIA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 241

mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić(...)cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka". Ciasto w smaku bardzo, bardzo przypomina brownie -  jest wilgotne, mocno czekoladowe, ale nie ciężkie. Dodatek jabłek i malin dodaje mu rześkości. Idealne na małe i duże smuteczki

KUCHARNIA
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 163

muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli chcecie, by bułeczki były większe, można ciasto podzielić na mniejszą ilość części i piec w formie na keks czy mniejszej tortownicy. Wówczas po upieczeniu bułeczki można od siebie odrywać. Przed pieczeniem odstawić ślimaczki do ponownego wyrastania na ok. 30 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec(...)przez ok. 25-30 minut, do momentu aż ładnie się zarumienią.  Najlepiej smakują na ciepło - aromat czosnku unoszący się w trakcie pieczenie jest po prostu zniewalający! * cytat z wiersza znalezionego przypadkiem tu - klik * przepis, z moimi drobnymi zmianami, pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 145

może jednak wiosna nas zaskoczy...? Wszystko zmienia się tak szybko, oby tylko na dobre!  ODWRÓCONE CIASTO Z MATCHA I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie(...)Takie ciasto jest jak poduszka - można się w nie wtulać i szukać pocieszenia.  135 g mąki 90 g skrobii ziemniaczanej 9 łyżeczek matcha 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 270 g cukru 240 ml oleju roślinnego  6 łyżek soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny szczypta soli obrana ze skórki

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 125

sobie coś wyjątkowego, nie ważne czy to śniadanie czy podwieczorek.  Magia wspólnego chleba to dobro samo w sobie. Dużo dobra, bo i wiele piekących.  Na zaproszenie Amber miniony weekend połączył nas wspólnym pieczeniem chleba z tang zhong . Smakował wspaniale na podwieczorek i na śniadanie, zagryzany między kolejnymi stronami gazety.  Azjatycki tang zhong i polska kasza połączone(...)piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile w kuchni. Pod przewodnictwem Amber wspólny chleb z tang zhong piekły: Amber - Kuchennymi drzwiami  Anna -  Życie od kuchni Aga -  W sezonie Margot  -  Kuchnia Alicji Atina  -  Tak sobie pichcę... Bożena  -  Smakowe kubki Ewelina

KUCHARNIA
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 116

papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut, kiedy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Uwaga - jeśli w trakcie pieczenia ciasto za szybko zrumieni się z góry, można je przykryć papierem do pieczenia. Należy unikać otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie(...)pieczenia, szczególnie przez pierwsze 15 minut,żeby ciasto nie opadło i nie powstał zakalec.Ciasto z mąka konopna nie jest suche..SMACZNEGO

w mojej kuchni
Kotlety mielone z marchewką 166

mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę. kotleciki przed pieczeniem kotleciki po upieczeniu 1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka) 1 duża marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka natki suszonej pietruszki(...)pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut  w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana śmietana lub mleko powoduje, że kotleciki nie są such

Kuchcik gotuje
Makaroniki - Macarons 189

jednolitą konsystencję. Musi być gładka i puszysta, choć nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia dla ułatwienia można narysować kółka lub użyć maty do makaroników . Odstawić na godzinę czasu aż z wierzchu makaroników zrobi się skorupka i nie będą klejące gdy dotkniemy wierzch opuszkiem(...)zostawić o 10 min dłużej niż 10 min za krótko . Dlaczego falbanka robi się z jednej strony ? przyczyną może być termoobieg który wieje za mocno dlatego bezpieczniej piec bez termoobiegu , wydłużamy czas pieczenia ale nasza falbanka wypływa równomiernie . Dodając barwnik spożywczy zazwyczaj dodaje żelowe barwniki Wiltona  nie można przesadzić z ilością żeby nie rozrzedzić masy . Przy łączeniu ubitych

Wypieki Uli
Tort cynamonowy z masą śmietanowo - cytrynową 316

Biszkopt Składniki: 5 jajek 1 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody gazowanej Wykonanie: Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Obie mąki mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito dodajemy proszek oraz(...)cynamon. Sypkie wymieszane ze sobą składniki dodajemy delikatnie mieszając do masy jajecznej, na koniec dodajemy wodę gazowaną mieszamy delikatnie łyżka. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki

kgwjanczewo
Sernik " Złota rosa " 602

wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę(...)proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy

Słodkości i nie tylko