pieczenia - 22046 przepisów (strona:107/1470)

Truskawkowe ciasto z serkiem i bezą 176

Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy. W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej(...)papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki). Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Biała ubijamy, gdy powstanie piana, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na upieczone ciasto wykładamy przygotowaną bezę i ponownie wstawiamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowe z żurawiną 149

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz.  Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki świeżej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 219

się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Składniki : 4 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru z wanilią poncz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej 250 g cukierków typu Snickers Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka(...)dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 152

Składniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru  kostka dobrej jakości masła 600 g mąki 70 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki imbiru łyżka ekstraktu pomarańczowego 2 jaja szczypta soli Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia(...)się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej ), proszek do pieczenia, sól i cukier puder - przesiewamy by pozbyć się grudek. Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą

Słodkie Przyjemności
Tarta z kremem czekoladowym 152

owinięte wokół wałka. Ciasto luźno rozwijać z wałka, nie należy go naciągać.  Przed pieczeniem włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Aby umożliwić wydostanie się pary podczas pieczenia, należy wykonać w cieście ( na dnie ) nakłucia przy pomocy widelca. Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne. Aby temu zapobiec kruche ciasto(...)należy podpiec metodą określaną ,, pieczenia na ślepo,, Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem. Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dnia i zachowa swój kształt. Kruche ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) z obciążeniem. Następnie należy zdjąć obciążenie i piec około 10 minut. W między czasie możemy zabrać

Kredowe Menu
Biszkopt uniwersalny 155

Sposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem(...)delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia. Biszkopt jest wysoki co pozwala na przekrojenie na trzy dość

Mix smaku
Makowiec w piaskowym cieście 130

łyżka gęstej kwaśnej śmietany * 3 łyżki soku z cytryny * puszka masy makowej z bakaliami (850 g) Sposób wykonania Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać(...)miarę możliwości delikatnie rozsmarować na całej powierzchni makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą szynę od dołu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia i dowolnie udekorować

Mix smaku
Pierniczki staropolskie 149

przyprawy do piernika, masło, smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności(...)pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni

Mix smaku
Cupcakes 164

pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Na krem: 100g mascarpone 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji waniliowej Kilka łyżek cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami. Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta

Kulinarna rozmowa
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 176

łyżki wiórków kokosowych *Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze).  Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce. W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko(...)Wszystko dobrze wymieszaj.  Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj. Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj. Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty.  Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem

Gotowanie to kochanie
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 149

zamrażarki na 2,5 godziny (ja tak właśnie zrobiłam, tyle czasu wystarczyło). Mając już „gotowe mleko” przygotowujemy ciasto. Sypkie składniki (kleik ryżowy, wiórki kokosowe, migdały, pistacje, cukry, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy składniki. Aby zrobić ciastka w kształcie jajek, porcje ciasta (22g) nabierałam(...)zwykłą łyżką do lodów, rozprowadzałam wewnątrz niej ciasto i sprawnych ruchem wyjmowałam. Układałam na blaszce wyłożonej matą (może być papier do pieczenia. Z powyższych proporcji zrobiłam 42 „połówki jajek”, czyli powinny wyjść 24 ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 15-20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Z mocno schłodzonego mleka kokosowego odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 156

masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości(...)teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto

mojewypiekiinietylko
Murzynek z ryżem preparowanym 369

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu białek miksujemy dodane żółtka z masą kakaową, skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na ok. 45 minut. (pieczemy „do suchego patyczka). Ja upiekłam ciasto z podwójnych proporcji, na dużą blachę. Po wyjęciu, na gorące ciasto nakładamy pozostawioną polewę, równomiernie rozprowadzając i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Kroimy… kiedy chcemy, choć dajmy mu lekko przestygnąć. Murzynek z ryżem preparowanym zaspokoił wreszcie moją ciekawość

mojewypiekiinietylko
Brokuły pieczone z migdałami 367

dodam , że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach. Brokuły pieczone z migdałami.   Składniki: - 1 brokuł - czosnek wędzony (2-4 ząbki) - skórka starta z ½ wyparzonej cytryny - 1,5 łyżki soku z cytryny - różowa sól himalajska - świeżo zmielony pieprz - olej arachidowy(...)papierem do pieczenia – polewamy przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby pokryć w miarę dokładnie wszystkie różyczki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy. Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe

mojewypiekiinietylko
Piernikowy sernik królewski 266

łyżka domowego cukru waniliowego 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznania Mąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto(...)trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania