pieczenia - 22046 przepisów (strona:115/1470)

Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 298

blasze skórką do dołu. Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec(...)zmiksować, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód. Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż masa się zetnie. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na tartę śliwki; zupełnie ostudzone lub jeszcze lekko ciepło. Polać powstałym przy pieczeniu syropem. Smacznego! Śliwek radzę upiec więcej. Są doskonałym dodatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 109

masła 80 g cukru trzcinowego 1 jajko 100 g płatków owsianych 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mlecznej czekolady Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać(...)cieście. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z burakami, cebulą i fetą 133

minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasol(...)serem feta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g). Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra 447

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę. Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując. Stopniowo wlać wodę, stale miksując. Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny(...)Kuchnia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Można

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra z kisielem i makiem 262

wysmarowania tortownicy. Sposób przygotowania: Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego(...)przemian, aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 - 60 minut (u mnie 50 minut). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Najlpiej użyć kisielu z dodatkiem cukru - zapewni to powstanie pięknych, różowych pasków. Kisiel bez cukru podczas pieczenia może wypłynąć na wierzch ciasta

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 220

czekolady; 3 czubate łyżeczki margaryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Spoób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić. Do drugiej miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę(...)masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 208

upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut(...)lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje. Po upieczeniu quiche odstawić na około

Gospodyni Miejska
Proste ciasto z rabarbarem 335

łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę wraz z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Podgrzać jedynie do rozpuszczenia margaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić. Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą(...)dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny razowy z burakami 178

wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie). Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu(...)można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Cantucci z żurawiną 168

pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, Szczypta soli. Przygotowanie: Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy.  Twardy kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia

SzczyptaSmaQ
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 147

Jest wiele przepisów na ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce  w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka(...)szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru   -  1 duże jajko    - 1 łyżeczka cynamonu   - 1 szklanka mąki pszennej   - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia   - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   -  szczypta soli   - 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne) SPOSÓB WYKONANIA : - masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder

Basia w kuchni
Keks 149

Kolejne wspólne pieczenie..tym razem piekłyśmy keks ..u mnie nie wiem czemu pomimo obsypania bakalii mąką ..bakalie troszkę opadły na dno..ale i tak był pyszny...do keksa użyłam różnych dodatków..mix keksowy i skórkę pomarańczową Helio oraz orzechy ziemne, rodzynki i wiśnie Piątnicy.Upiekłam jeden keks i trzy mini keksiki . 250 g margaryny 1 szkl. cukru pudru(...)szkl. mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 5 łyżek mleka dowolne bakalie: mix keksowy Helio skórka pomarańczowa Helio rodzynki Piątnica orzechy Piątnica wiśnie kandyzowane Piątnica Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Doda

Moje domowe kucharzenie
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem 206

cukrem waniliowych na puszystą masę, następnie dodajemy 1 jajko - dokładnie miksujemy i dodajemy 2 jajko - ponownie dokładnie łączymy ze sobą składniki. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenie i wsypujemy mieszankę do masy - mieszamy całość przez chwilkę na najniższych obrotach miksera. Wsypujemy wiórki kokosowe oraz rodzynki i ponownie wszystko ze sobą łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy łyżeczką masę a następnie obtaczamy ciasteczka w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce. Radzę nie ugniatać ciasteczek na płasko bo i tak podczas pieczenia się trochę rozleją :) Pieczemy w 180st. C 15-20 min. Smacznego

charlotte gotuje
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki 334

idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić je z malutkich naleśników zapieczonych w piecu - zwija się je bajecznie łatwo, nic się nie kruszy i nie zagina, jednak w smaku są to... cóż, naleśniki :) Składniki na ciastka z wróżbą: (około 12-15 sztuk) 1 białko(...)cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Do ubitej piany dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 7 cm. Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba

Ciastkozercy
Dwukolorowe ciasteczka maślane 218

! Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych: 2 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 duże jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2-1 łyżka kakao CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia(...)wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze. 3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego! Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art