pieczenia - 22046 przepisów (strona:120/1470)

Babeczka jogurtowa do niedzielnej kawki 171

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 - 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka kakao' Odrobina margaryny i bułki tartej Przygotowanie : Do większej misy dodaję kolejno mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam łyżką aby proszek do pieczenia był względnie dobrze wymieszany. Następnie dodaję "mokre" składniki czyli oliwę, jajka i jogurt i mieszam ale już mikserem do uzyskania gładkiej jednolitej(...)masy. Z powstałej masy ubieram 4-5 łyżek do małej miseczki dodaję łyżeczkę kakao i łyżeczką dokładnie mieszam. Formę do pieczenia dokładnie nacieram margaryną i obsypuję bułką tartą. Samo wlewanie masy do formy i stworzenie wzoru z tych dwóch kolorów każdy zrobi sobie indywidualnie. Piekę w 180oC przez 40 minut. Smacznego

Mechanik w kuchni
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 157

wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal(...)ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt wzdłuż  na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym. Z brzoskwiń usuwamy pestki

Moniki Smakołyki
Bułeczki drożdżowe z parówką 269

dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mascarpone 376

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają(...)także nie przestając ubijać. Przekładamy białka na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Beza powinna ładnie urosnąć i zarumienić się na górze. Upieczoną bezę wyjmujemy pociągając za brzegi papieru do pieczenia. Na blacie rozkładamy czysty arkusz papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej) wielkości blachy. Wykładamy na niego gorącą bezę

Poezja smaku
Szarlotka 234

łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 750 twardych kwaskowatych jabłek 60g masła 6 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - jabłka umyć, obrać, pokroić(...)karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną - gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe

Smakołyki Bereniki
Domowe " Ptysie" 143

ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było(...)jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.  Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać

Praktyczna pl
Ucierane ciasto z kakaowym paskiem 171

cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto kakaowe: 20 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka majonezu(...)jajka 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany Wszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec w temperaturze 180 stopni około

Praktyczna pl
CIASTO UCIERANE, Z JABŁKAMI I CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 235

cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)     lub 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ksylitolu     (lub cukru) - 1/2 szklanki mąki ryżowej(...)waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego    (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła    (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować masłem. Przygotować sobie jabłka, tzn. obrane pokroić

Smaczne Zdrowe
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 202

jogurt, kakao, czekoladę i miksujemy przy użyciu miksera. 4. Sprawdzamy czy słodkość naszej masy nam odpowiada, jeśli nie - dosładzamy według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem .  6. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do wcześniej przyszykowanej masy i mieszamy łyżką do połączenia białek z ciastem.   Pieczenie: Ciasto wlewamy(...)formy o wymiarach ok. 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie: góra-dół) i pieczemy ok. 55 min Kalorie: Całość ciastka - ok. 1030 kcal (ok. 205 kcal/100g) Duża porcja (1/3 całości) - 343 kcal Podchodziłam sceptycznie do ciast fasolowych, nie wierzyłam, że nie czuć w nich smaku fasoli, a jednak

Malowane smakiem
Ciasto ucierane z truskawkami 370

gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  500 g truskawek dodatkowo: cukier puder  Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem(...)wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".  Odstawić do przestygnięcia

wyzwania kuchenne
Biscotti z migdałami 128

Biscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm. Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę.  Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika

wyzwania kuchenne
Maślankowe ciasto ze śliwkami 375

bułki tartej Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą.  Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć z cukrem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą. Gotowe przelać(...)pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki.  Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło - przykryć papierem do pieczenia. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Chleb z rodzynkami i orzechami 145

Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem(...)pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej

Ala piecze i gotuje
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 163

pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodac nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie(...)złączeniem do góry. Przykrywamy folią spozywczą i zostawiamy na 10-20 minut. Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków. Fermentacja końcowa : 1-1,5 godziny Pieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 ' Piekły

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Leśny Mech 2082

Leśny Mech. W moim przypadku zwyciężyła ciekawość. Kilka tygodni temu każdy piekł to ciasto, odpalając internet Leśny Mech wyskakiwał z każdej strony. Zastanawiałam się o co chodzi? Fajnie wygląda, jednak nie mogłam wyobrazić sobie jak smakuje. Zbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały(...)moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne

Blondynka Gotuje