pieczenia - 22046 przepisów (strona:120/1470)

Sernik 173

kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej

PastelFood
Czekoladowy torcik z bitą śmietaną 244

mąki * 28 gr kakao- niesłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru 175 gr miękkiego masła 4 duże jajka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 200 gr truskawek słodkie kakao do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min. Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C -  45-50 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem . Ciasto przecinamy na dwie części. Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną

Smaki Edyty
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) 3272

borówkami (bez tłuszczu) Składniki: 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować - mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować(...)połączenia się składników - borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego

Smakołyki Bereniki
Mini bułeczki a’la Scones 178

mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu. Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową . Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe , okrągłe bułeczki śniadaniowe(...)masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik kajmakowy 2260

Święta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami . W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale(...)margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1202

Sernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy , w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość(...)swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek białkowy 157

przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa(...)dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka tatrzańska 190

jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis.. 500 g mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną] 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 3 kg szarej renety 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko(...)posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostawić je w połówkach

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka 192

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki. 3.Formujemy niewielkie kuleczki, układamy(...)sporych odstępach na blaszce, bo podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Wkładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp

ciemna strona patelni
Miał być keks, wyszedł kleks 203

dzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki (+ 1 łyżka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki  suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier(...)sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną połączyłam z resztą składników. Wymieszałam. Całość przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam w 150st. przez 90-110min. W połowie pieczenia nacięłam ciasto wzdłuż, aby równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch

bastalena
1494.Nocny chleb 162

takim naczyniu ..a przepis podpatrzyłam  tutaj. ..Nigdy wcześniej nie piekłam chleba w naczyniu żaroodpornym.....pierwsze 20 minut piekłam z pokrywką, a potem pokrywkę zdjęłam ..aby dalej chlebek się piekł i miał piękną i chrupiącą skórkę.. Zaczyn (nastawiamy wieczorem, np. o 18-19) 1/2 łyżeczki  drożdży instant Wypiekacz 235 g ciepłej wody 150 g mąki pszennej chlebowej Wszystkie składniki(...)dołu, w okrągłym żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem -papierem Saga . Naczynie włożyć do plastikowej torby, szczelnie zawiązać i włożyć na noc do lodówki, na 12godz.  Nazajutrz, pół godziny przed pieczeniem naczynie z chlebem wyjąć z lodówki, wyjąć z torby i zostawić w temp pokojowej na 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st.C. Pieczenie: 20 min w 220st.C

Moje domowe kucharzenie
1500 .Kinder pingui 1126

okazji pyszne ciasto...Robiłam je już dawno, dawno temu...ale z innego przepisu..tym razem skorzystałam z  tego przepisu i cytuję za autorką..ja swoje ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie(...)też zrób...albo niech Iwonka zrobi.. Składniki na biszkopt: 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 201

trza było dodać mąkę żytnią razową ...a ja dałam pół na pół mąkę żytnią z żytnią razową..ale nic złego się nie stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek, aby podziwiać ich wypieki... Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. Zaczyn(...)następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą.  Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). * * Metodę trójfazową zakwaszania ciasta  podaję za  M.Zielińską : Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy

Moje domowe kucharzenie
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 161

minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną(...)masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą, przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Osoby, które spotkały się ze mną przy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania