kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne . Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 20 cm x 30 cm Na ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 margaryna (250 g ) 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Na piankę: 5 białek szczypta soli 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cukru Owoce: Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych) Płatki migdałów Wykonanie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniastole i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki lub herbatki. Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 12 cm x 40 cm Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1/2 szkl. przegotowanej wody(...)szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani Czas pieczenia: 50 min - 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru(...)cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki(...)wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam). Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia
charlotte gotujepapierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły). Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy(...)papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa : Masło, miód, cukier, mleko rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i gdy będzie już gęsta, wykładamy ją na ostudzoną roladę. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
charlotte gotujebardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym. Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około 3 cm. Kładziemy(...)papier zarysowaną stroną do spodu na blaszkę do pieczenia. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ptysie na papierze. Wyciśnięte ptysie pieczemy około 15 - 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika - w przeciwnym razie ptysie mogą upaść. Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia. Ubijamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy śmietankę
Ciastkozercycieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 43x33 cm smarujemy masłem i wykładamy(...)papierem do pieczenia. Przekładamy do blaszki pierwszą partię ciasta, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem 15-20 minut. Wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Czynność powtarzamy dla pozostałego ciasta. 2. Wystudzone blaty kroimy na pół, przekładamy powidłami śliwkowymi, układamy jeden na drugim, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (układamy deskę, a na niej na przykład puszki albo
My Culinary Artzmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około(...)Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotujeużyć mąki pszennej i cukru (kiedyś też tak piekłam). W oryginale ciasto było zamrażane ale ja jak zwykle nie zastosowałam się do tej procedury, wystarczy, że dobrze je schłodzimy. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej, u mnie typ750 - 250g zimnego masła - 80g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej(...)się hakiem miksera, masło pokroiłam na mniejsze kawałki i z pozostałymi składnikami zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce. Składniki masy
Smaczne Zdrowebyło dodanie słowa "czubate" - do 2 łyżeczek soli, gdyż mogłyby być ociupinkę bardziej słone...ale zresztą sól - to biała śmierć prawda, więc nie ma co przesadzać :-) Na pewno będę piekła je systematycznie. S kładniki na 16 bułeczek: pół szklanki letniego mleka 1 łyżka cukru 2 czubate łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka letniej wody (zalecam tylko(...)pieczenia. Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce. Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na smak bułek a potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym masłem
Walijskie PichcenieDanusi TUTAJ , na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :) Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szkl. cukru 1k.masła (ja dałam Kasię) 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 7 łyżek kwaśnej śmietany dowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreli(...)produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami do ubijanej masy wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy, nie ubijamy już mikserem tylko mieszamy całość delikatnie łyżką
Walijskie Pichceniecukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową(...)duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj
Walijskie Pichceniedniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ... Składniki na 10sztuk: 280 g mąki 30 g drobnego cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g zimnego masła 1 całe jajko 120 ml mlek a Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce(...)placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach
Walijskie PichcenieOwoce delikatnie ponacinać wzdłuż, na głębokość 2 mm. Gruszki skropić sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem. Połączyć w miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto. Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić. przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowotego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę wody. Purée przygotowuję zawsze piekąc kawałki umytej, nieobranej, ale pokrojonej na mniejsze kawałki i pozbawionej pestek dyni. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków oraz rodzaju piekarnika (od 45 minut do nawet 1,5 godziny). Wykonanie: - składniki(...)dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem) - do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać - do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć
Smakołyki Bereniki