szklanki mleka 4 jabłka 1 łyżka cukru ½ łyżeczki cynamonu Kilka łyżek dżemu ( oryginalne morelowy, ja dałam dyniowy) Wykonanie: Tortownicę 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (w oryginale 160). Ciasto utrzeć z cukrem i cynamonem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywają ucierania. Do utartej masy przesiać mąkę(...)Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrożnie ponacinać połówki od zewnętrznej strony. Ułożyć na cieście nacięciami do góry. Posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do pieczenia na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ponownie wstawić do pieczenia na około 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Moje piekło się nieco
Sto kolorów kuchniczekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez(...)jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki na 5-10 min. W między czasie pozostałą kremówkę ubijamy z cukrem i po pierwszych rysach ubijaka dodajemy rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Powstałym kremem
Kuchnia Łukaszabrzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, pokrój jadłka na czastki, wyloz dno okraglej tortownicy papierem do pieczenia. Ja ide na latwizne i robie to jak pokazane na zdjeciu , potem obcinam “falbanki” Nastepnie roztop 1/2 kastki margaryny Palmy w rondelku ale jej nie zagotuj Nastepnie ubijamy(...)naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Na najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej
Z Kuchni Do Kuchnizawiera prażony słonecznik, sezam, orzechy arachidowe,cynamon,kardamon, gozdziki. A dlaczego ekspresowe? Bo pieką się zaledwie 10-12 minut. Ja zrobiłam dziś międzyczasie robiąc obiad, że tak powiem. Składniki -125 g miękkiego masła Masmal -150 g cukru -1 jajko -łyżeczka płaska proszku do pieczenia -175 g maki -szczypta soli -pół szklanki ziaren Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Do misy(...)włóż cukier i masło, ucieraj do uzyskania jednolitej ,jasnopastelowej puszystej masy.Nastęnie dodaj jajko i dalej miksuj-ucieraj. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.Mieszaj do połączenia składników. Dodaj pół szklanki nawet więcej, ziarenek Cynamonowy Raj. Im więcej ziaren tym ciastka zdrowsze i lepsze po prostu. Wyciskaj dekoratorem na blache pokrytą papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchniprawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka(...)wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ja zużyłam wcześniej do czegoś 2 margaryny i te dwa „papierki” z margaryny posłużyły mi za papier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku
Z Kuchni Do Kuchnimogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto. U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj . Piekłam w formach 26cm. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub 3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki kakao - 2 płaskie łyżeczki sody - 1 płaska łyżeczka soli(...)wegańskiej) - 1 łyżka syropu z agawy - 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego) - 1 łyżeczka oleju kokosowego *Puree dyniowe: Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.1h lub do miękkości. Następnie usunąć pestki, wydrążyć miąższ i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ja miksowałam dynię razem
Smaczne Zdrowepopołudniowej herbatki. Zapraszam :-) Biszkoptowe ciasto z jabłkami składniki 4 - 5 jabłek 3 jajka 100 g mąki (użyłam mąki z amarantusa) 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka starta skórka z cytryny szczypta soli masło do formy wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka(...)ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę cytryny. Ponownie wszystko ubijamy. Dodajemy do ciasta jabłka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty ciasta. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy na tortownice (24 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Przysmaki Karolkidzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy(...)wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut. Jak uzyskać purèe z dyni? Najlepszym sposobem jest ugotowanie dyni na parze, w mikrofalówce, lub upieczenie w piekarniku. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze cześci, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię ugotować na parze, czy w odpowiednim naczyniu w mikrofalówce. Dynię w piekarniku można piec
Mia Cucina SofietaJeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :) Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 30 minut Składniki: Masa serowo - śmietanowa 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka ) 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny(...)zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek ) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem
Słodkości i nie tylkododać kakao, budyń czekoladowy i wymieszać. Do drugiej części dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczana i esencję waniliową. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm z ceramiczny dnem więc nie wykładałam dna ale w metalowej tortownicy dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki masy czekoladowej a na jej środek dwie łyżki masy waniliowej(...)taki sposób wylewać do zużycia się mas. W piekarniku na dnie umieścić blachę z wodą i nagrzać piekarnik na 180 stopni. Włożyć sernik i piec 10 minuta następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec przez kolejne 60 minut. Piekarnik wyłączyć lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik na noc włożyć do lodówki
Ala piecze i gotujeChlebek na zakwasie piekę od niedawna. Przymierzałam się do tego od dłuższego czasu aż w końcu się przemogłam i spróbowałam. Zrobiłam swój pierwszy zakwas i zaczęłam swoje pieczenie. Musiałam popróbować kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne. Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim jest(...)chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego też radzę jeśli pieczecie chlebek po raz pierwszy obserwujcie swój piekarnik i wypiek. Znalazłam też sposób na twardą skórkę na wierzchu, która czasem ocierała boleśnie moje dziąsła
Monia miesza i gotujeMienta blog . Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane Składniki: 120 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 260 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia starta skórka z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym(...)żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc. Po tym czasie ciasto wałkujemy
Kulinarne przygody Gatityprzypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM. Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni(...)piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba
Kulinarne przygody GatityKamila z bloga Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenki Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin Składniki: Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego(...)okrągły bochenek. Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny. Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy
Kulinarne przygody Gatityłyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku - jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę - śliwki umyć, wypestkować(...)pokroić w kostkę - owoce oprószyć mąką - jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta - owoce wrzucić do masy, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - do formy wyłożyć ciasto, wyrównać - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Smakołyki Bereniki