pieczenia - 22046 przepisów (strona:121/1470)

Murzynek z wiórkami 165

rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko(...)łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia polewy. Smacznego

Emcia Pichci
Lebkuchen 153

masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy(...)czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce

Emcia Pichci
Ciasto ze śliwkami 194

Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego  pół kilograma śliwek Wykonanie:     Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia(...)dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C  około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm

Gorący kąsek
Pani Walewska 267

czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast z kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim(...)Składniki: Kruche ciasto: ·          2 szklanki mąki pszennej ·          1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ·          1 łyżeczka aromatu waniliowego ·          1/2 szklanki cukru

Mania Gotowania
Cinnabon rolls 202

rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód,   mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około(...)wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą.     Moje uwagi: Jeśli chodzi o sos karmelowy, to można również babeczki upiec bez niego. W tym momencie po prostu pieczemy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu dekorujemy polewą z serka. Sos zdecydowanie dodaje im słodkości no i oczywiście kaloryczności. Dzięki niemu są również bardziej wilgotne. Obie wersję babeczek są przepyszne

Mania Gotowania
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 188

łyżki cukru pudru ·        60 g wiórek kokosowych   Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć(...)woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników

Mania Gotowania
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 190

mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych obrotach, dodajemy partiami(...)przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy migdały. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu

Mania Gotowania
Mini Pavlova 186

Uwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej(...)Wykładamy na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy jeszcze godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jeśli beza będzie ciemniała w trakcie pieczenia można nakryć ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia, mieszając

Mania Gotowania
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 196

pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego   masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie:   Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy(...)składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy

Mania Gotowania
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 197

Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze(...)dodajemy orzechy (pozostawiamy około ¼ do dekoracji) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Formę o wymiarach: 20x20 cm (może być też prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku a na wierzchu powinna utworzyć się skorupka. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawić

Mania Gotowania
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 137

oraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką oraz olejem. Dodajemy  partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy(...)Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy  w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę

Mania Gotowania
Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie 302

Rolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut. Wyjmujemy gorącą roladę z pieca na wcześniej przygotowany arkusz papieru do pieczenie (rolada jest teraz z dwóch stron obłożona papierem- na tym co się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę

SMYKWKUCHNI
Amoniaczki (ciasteczka) 230

urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia roznosi się ostry zapach amoniaku, który potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki(...)pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ciasteczka wyjmujemy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Doskonałe do herbaty lub kawy. * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia, potem zapach ginie The post Amoniaczki (ciasteczka) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z wiśniami 356

wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 250 g mąki pszennej 10 łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki(...)wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć

Słodkości i nie tylko
Sernik z wiśniami 321

wspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować. Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut  , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego(...)Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania