pieczenia - 22046 przepisów (strona:97/1470)

Kolorowa babka 248

galaretka zamiast żelatyny. 250 g margaryny  6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 - 1,5 szkl.cukru 2 szkl. mąki  1 cukier wanilinowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem(...)misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel

Moje domowe kucharzenie
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 279

20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka(...)pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku

RAROSSA
LEKKIE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY 550

przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania). Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm. Składniki: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej) - 150 ml oleju - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo: płatki(...)stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka

Smaczne Zdrowe
Murzynek z nektarynkami i jeżynami 191

Mija kolejny dzień z rzędu, gdy piekę coś słodkiego do kawy. Moi panowie rozsmakowali się w szybkich ciastach z owocami, jedzą je na śniadanie, Piotrek zabiera kawałek do pracy, jedzą po południu do kawy, a wieczorem gdy okazuje się że wszystko zjedli, idę do kuchni i w ciągu 30 minut znów ich raczę słodkim wypiekiem Przy tym ten wypiek jest(...)czekoladowego murzynka z nektarynkami i jeżynami. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami . Całość przygotowania wszystkich tych ciast zajmuje włącznie z pieczeniem 35 minut. Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie, mocno kakaowe i bardzo owocowe. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z jeżynami i michałkami 163

jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Całość przygotowania włącznie z pieczeniem zajmuje mi 35 minut. Ciasto wychodzi pyszne, wręcz idealne. To ciasto jest(...)ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 216

przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju(...)grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów  200g mąki 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała. Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy

Kolizje Smaków
Rolada z nutellą 197

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier

Kolizje Smaków
Tort czekoladowy 198

masła   50 g cukru pudru   2 duże jajka    50 g mąki pszennej   0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii   1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej  350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido) Robienie tortu rozpoczynamy(...)otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą. My piekłyśmy oba spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego posiekaną (lub połamaną na małe kawałki) czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie nie roztopi (trzeba uważać by do rondelka

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 581

Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Oryginalnie w przepisie jest napisane by piec około 30-35 minut. Jednak my piekłyśmy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W czasie pieczenia ciasta warto przygotować polewę i czekoladę plastyczną, gdyż obie te rzeczy muszą ostygnąć. Polewa : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Kolizje Smaków
Ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym 153

łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy 2 szklanki śmietanki kremówki Ananasy pokrojone w kostkę Łyżeczka zagęstnika do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru W małym rondelku zagotowujemy szklankę wody(...)ogniu i podsmażamy około 10 minut cały czas mieszając ciasto. Wysmażone ciasto przekładamy do miski i chłodzimy. Kiedy będzie letnie rozcieramy dodając stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być pulchne. Nabieramy niewielką jego ilość i układamy na blaszce w pewnej odległości od siebie bo ptysie będą rosły. Blaszkę smarujemy uprzednio tłuszczem lub wykładamy papierem

Kolizje Smaków
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 208

patelnią, a potem wycierać kuchenkę z kropel oleju) , ale dzięki pieczeniu klopsiki będą również  o wiele zdrowsze  (a nadal pyszne). Trzeba tylko dopilnować, aby pod koniec pieczenia  dobrze się przyrumieniały  (włączamy górną grzałkę), a będą równie apetyczne, jak takie z patelni. Keftedakia mają wyrazisty smak , dzięki dużej ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś(...)polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 215

wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem , dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette . Truskawki i rabarbar(...)składu - możecie jako galette podać każdy Wasz ulubiony wypiek:) Galette z truskawkami i rabarbarem przepis własny na 1 niedużą tartę czas przygotowania: 20-25 min. + 30-35 min pieczenie Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z kremem jeżynowym 291

Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem.   Składniki: 2,5 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka(...)Krem jeżynowy 300 ml kremówki 300 g jeżyn 150 g cukru 1 śmietan fix Przygotowanie: W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami 184

piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu  Kasi , jest on w sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy.. 1 kostka margaryny Kasia 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe [ u mnie śmietankowy  i czekoladowy] 400 g malin szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodać Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka zbożowe 179

minut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche(...)zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli z rodzynkami 1/2 szkl. otrąb granulowanych z truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię