pieczenia - 22046 przepisów (strona:91/1470)

Torcik kakaowy z kremem pomarańczowym 221

uzależnia smakiem - idealne połączenie czekolady i pomarańczy. Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka tortowej) 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Orange curd: 2 pomarańcze 3 jajka pół szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka oleju Krem kakaowy(...)śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao      W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, po czym łyżkami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie jednolita, dorzucamy żółtka i porcjami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do małej blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy

sama złodycz
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 159

warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają niestety jedną wadę: zbyt szybko znikają:) Przy pieczeniu ciasteczek bardzo ważne jest dokładne odmierzenie składników, ponieważ zbyt duża, lub zbyt mała ilość któregoś z nich może zaważyć na efekcie końcowym. SKŁADNIKI: ciasteczka 125 gram mielonych migdałów(...)krem 1 tabliczka gorzkiej czekolady 20 ml mocnej kawy (u mnie jedno espresso) 50 gram masła 100 ml kremówki PRZYGOTOWANIE W pierwszej kolejności przygotowuję dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia Odmierzam odpowiednią ilość wszystkich składników na ciasteczka. Cukier puder i migdały przesiewam do oddzielnych miseczek. 90 gram białek to mniej więcej białka z trzech średnich jajek. Jeżeli białek będzie

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 175

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 700 g świeżego rabarbaru cukier puder (do dekoracji) SKŁADNIKI na kruszonkę: 100 g margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli PRZYGOTOWANIE ciasta: Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy. Do miski(...)cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta: Do miski

kulinarnyJa
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 224

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było(...)pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam  esencji pomarańczowej ) szczypta soli 340 g mąki pszennej Do dekoracji: jajko płatki migdałów owoce kandyzowane cukier puder Wykonanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone

Kulinarne przygody Gatity
Kopiec gruszkowy 173

się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście. Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z gruszkami 196

jajka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy jajka i ubijamy do momentu połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy proszek do pieczenia kakao i mąkę, które dodajemy w niewielkich porcjach na przemian z jogurtem naturalnym. Gruszki(...)obieramy, wydrążamy pestki i cienko kroimy. Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Ciasto pieczemy około 35 minut w 180`C - do suchego patyczka.  czas pieczenia uzależniony jest od formy w której pieczemy ciasto. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 585

pieczenia.  Na papierze układamy rozwałkowane ciasto lub wyklejamy spód blaszki ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wykładamy po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z białek na sztywno(...)koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier i na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.. Wykładamy połowę bezy na każdą blaszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia robimy krem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Ostudzone miksujemy z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przekładamy kremem i odstawiamy na 2-3 godziny

Aga w kuchni
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 191

głęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem. Wtedy mogę pisać. I mogę też piec. Właściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej!  Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem ( sprawdź , o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie(...)mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami! 2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru 2 duże jajka, lekko rozbite 3 szklanki maślanki 4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelni Przygotowanie: Wymieszaj

Gotowanie to kochanie
Chlebki naan Blue 174

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżki stopionego masła - 2 łyżeczki soli - ½ łyżeczki czosnku granulowanego - kilka suszonych pomidorów - oregano - kminek do posypania   Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki(...)Wierzch smarujemy rozpuszczonym masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 ° C. Chlebki odstawiamy do czasu nagrzania się piekarnika. Wstawiamy 2 ruszty jednocześnie i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone chlebki ponownie posmarowałam masłem i posypałam kminkiem (miałam posypać kminkiem przed pieczeniem, ale zapomniałam). Gorące zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Chlebki naan Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo

mojewypiekiinietylko
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 223

garść płatków migdałowych listonic_name = "Wegański makowiec (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku 300g wody 200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp) 250ml napoju sojowego(...)starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

CoolinarniePL
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 167

szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Siemię(...)połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć

CoolinarniePL
Keks na białkach 204

upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga  Ala piecze i gotuje . Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle mi nie opadły (jak nigdy). Jedynie na wierzchu lekko pękł podczas pieczenia, ale to pęknięcie według mnie dodało mu uroku(...)najszybciej zniknął ze świątecznego talerza:) składniki: 4 białka (z jajek średniej wielkości) szczypta soli 0,5 szklanki cukru 1,5 szkl mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju, uzyłam oleju Rapso 0,5 szkl mleka kilka kropal aromatu rumowego 220 g bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i mieszanka keksowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka

Monia miesza i gotuje
Świąteczne ciasto z makiem 6448

ciasto tylko się zabieramy.  Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :) Składniki: ciasto: 200 g letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 4 żółtka, 50 g miękkiego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez  50 – 60 min w 180°C. Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji. Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem.   Rada: Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo

Moniki Smakołyki
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 183

chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z  tego  przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany  ze znakomitej strony o pieczeniu chleba  Moja Piekarnia . Jeżeli ma ktoś pytania(...)dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb. składniki 340 g zakwasu żytniego 190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120g mąki pszennej typ 550 120g mąki pszennej o wyższym typie około 240 g letniej wody około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy

Stare Gary
Flammkuchen z botwinką 191

się podpieką. Cebulkę i szczypior pokroić w krążki, cebulę w cienkie pół krążki. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować 2 - 3 - ma łyżkami jogurtu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem  i ewentualnie delikatnie posolić, posypać płatkami chili Na śmietanie rozłożyć podpieczoną botwinkę, szczypior i pokrojoną cebulę(...)jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy

Stare Gary