pieczenia - 22046 przepisów (strona:86/1470)

SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 237

nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy. 3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy. 4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy.  5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową(...)Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy kolejne 20 minut. 7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy. /Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 / SKŁADANIE W CAŁOŚĆ

Wypisz Wymaluj
Chleb pszenny na zakwasie 231

się bardzo to pieczenie chlebków spodobało. A tym bardziej jak piecze się z tak rewelacyjnej mąki jak z Młyn Kopytowa klik . No i ten zapach w domu pieczonego chleba jest bardzo przyjemny o smaku nie wspominając. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g letniej wody 1 łyżeczka soli 150 g aktywnego zakwasu żytniego klik(...)wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia  objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi.  Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i  piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć

Ala piecze i gotuje
Rafaello po mojemu 612

Jeden z moich ulubionych przysmaków to właśnie Rafaello. Z chęcią zrobiłabym go w tradycyjny sposób ale niestety mój zepsuty piec nie pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką(...)się nikim z nim dzielić.  Składniki: ciasto : 40 dag masła 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy  ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 231

chce się przekonać musi upiec. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła(...)Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około

Ala piecze i gotuje
Trzy kolory 145

łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany 18%  Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto rozprowadzić na blaszce (36x24) wyłożonej papierem. Ciasto II białe: 7 białek 20 dag cukru pudru 12 dag margaryny 7 dag mąki tortowej 6 dag mąki ziemniaczanej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powoli wlać roztopioną i oziębioną margarynę. Ciasto rozłożyć równą warstwą na cieście I. Ciasto III brązowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku

Praktyczna pl
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 185

Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu.  Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn  75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)Zostawić na 5 minut. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem

Ala piecze i gotuje
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12496

puszce(sok) 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru 250 g masła Na górę ciastka delicje 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki Przygotowanie: Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodać wymieszane bakalie i wymieszać łyżką. Wylać(...)blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić i zdjąć papier. Krem: Odlać syrop z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 0,5 litra. 3/4 szklanki płynu odlać wymieszać w nim budynie. Resztę płynu zagotować z cukrem wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować, mieszając. Przykryć na górze folią spożywczą

Ala piecze i gotuje
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 558

według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego ja proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;)  Ciasto I: 500g mąki pszennej,  250g margaryny,  szklanka cukru pudru,  4 żółtka,  2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżka kakao,  1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,  szklanka twardej(...)kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było to o wieeeeeele za dużo!). Ostudzić. Ciasto II: 3 jajka,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka

Z miłości do słodkości
Indyk w " lisiej skórze". 190

pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem(...)Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem. Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi

Kulinarny karnet Christophera
TORT WIŚNIOWY 162

Większość czasu poświęcam pracy i rodzinie. W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta.              TORT WIŚNIOWY     SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE jajko -1 szt mąka pszenna - 1 szkl margaryna -0,5 kost cukier puder -7 łyżek proszek  do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT jajka -7 szt kakao -2 łyżki mąka ziemniaczana -3 łyżki mąka(...)lodówki.  Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.  Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.  Wyłożyć ciasto, ostudzić.  BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości.  Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić

Kuchnia Danusi
Litewski chleb na zakwasie. 158

przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, a kiedy będziecie go piec zapach będzie się unosił na całą kuchnię. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 1 kg pełoziarnistej mąki żytniej 70 g zakwasu żytniego 1 litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb(...)robimy wgłębienie i wlewamy wodę i zakwas. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki (nie dodajemy dodatkowej mąki). Ciasto będzie dosyć kleiste. Z otrzymanej masy odkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba.  Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs, może to być także keksówka. I odstawiamy

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 441

wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu, czas się skróci(...)Cukinia będzie gotowa, jeśli zmieni jej skórka będzie pomarszczona przy brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach

Nerds Kitchen
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 216

chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z  Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki(...)właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 207

owocami znajdziecie na  www.mojeciasto.pl .    Najłatwiejsze ciasto z morelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia  Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki  mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania(...)ciasta Wykonanie: Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kostkę do pieczenia  Kasia   ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7065

puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy

Słodkości i nie tylko