Światowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie. Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy Babeczki Red Velvet. Składniki: - 2 i ½ szklanki mąki tortowej - 170g miękkiego masła - niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru - 3 jajka(...)tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia była Marta, której serdecznie dziękuję za zaproszenie do wzięcia w nim udziału. Lista osób i blogów, które wzięły udział w wydarzeniu Światowy Dzień Pieczenia: Basia i Julia http:// basjulowepasje.blogspot.com/ Bożena http:// mojekucharzenie-bozena-1968.blo gspot.com/ Gosia http://www.daylicooking.pl/ Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Magda http:// blondynkagotuje.blogspot.com/ Magda http:// z-milosci-do-slodkosci.blogspot .com/ Marta http:// www.magicznezyciemarty.pl/ Marzena http:// kulinarneszalenstwamaniusi.blog
mojewypiekiinietylkozostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia , więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka gotowej(...)cukru waniliowego 500 g mleka w proszku Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 140 g orzeszków ziemnych niesolonych 1/3 szklanki śmietany kremówki *szklanka = 250ml Maxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie: Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić. Masło utrzeć
Kulinarne Przebojepoczuć jej smak. Zwykłe, ucierane ciasto wydało się być doskonałym pomysłem. Bea pisze, że tonkę można używać jak wanilię, a przecież takie właśnie babeczki często się z dodatkiem wanilii piecze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Tonka jest dobrze wyczuwalna, a jej smak... Jest trudny do opisania. Odrobinę waniliowy, taki... Niezidentyfikowany. Nie potrafię jej porównać do niczego innego(...)czerwonym serduszkiem. Wygląda równie uroczo. Ucierane ciasto z tonką i choinką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x10 cm) ciasto zielone: 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki tonki w proszku 125 g miękkiego masła 90 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka zielony barwnik w paście jasne ciasto: 330 g mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolewy 50 ml mleka do polewy z czekolady dowolne owoce u mnie porzeczki opis biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej(...)Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady: Gdy biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem
Bon Appetit Małgorzatypudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 20 dag mielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła lub margaryny Ser: 1 kg zmielonego sera 1 kostka margaryny 8 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 30 dag cukru kryształu olejek waniliowy Dodatkowo: puszka brzoskwiń(...)sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera. 6. Ciasto wkł a damy do na grzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godziny (do ładnego zru mienienia ciasta). P o u pieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku , aż ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego
Kuchnia domowa Anicukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej typ 500 50 mąki orkiszowej typ 650 Masa kokosowa 200 g kokosu 3/4 szkl cukru(...)podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego
Ala piecze i gotujeMłyn Kopytowa 200 g cukru 80 g margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szkl mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Polewa 250 g margaryny 1 szkl mleka 1 szkl cukru 4 łyżki kakao kokos(...)obtoczenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec
Ala piecze i gotujeosuszyć, można obrać. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniak na jak najcieńsze plasterki. Ważne aby były jednakowej grubości. szklaną wkładkę z kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć plasterki ziemniaka(...)siebie nie zachodziły. Lekko skropić każdy oliwą, posolić, ewentualnie posypać przyprawami. Wstawić do kuchenki ustawionej na najwyższą moc. Piec 5 - 6 minut. Po pierwszych 2 minutach sprawdzić stan naszych chipsów. Można je odwrócić na drugą stronę. Do końca pieczenia co 30 sek zaglądać, i sprawdzać czy chipsy za bardzo się nie zrumieniły. Stopień wypieczenia zależy od tego
Stare Garystopni na około 8 - 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć. Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku(...)dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut
Ala piecze i gotujeUdziec umieszczamy na rożnie i zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem. P ieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem(...)około 250 stopni. Pod ruszt warto dać brytfankę w płynem (wodą, sokiem owocowym itp.) a na ruszt wyłożyć przygotowaną jagnięcinę. Piec w wysokiej temperaturze około 15-20 minut często obracając po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 180 stopni i piec około jeszcze godziny i dwudziestu minut lub do momentu aż jagnięcina osiągnie wewnętrzną temperaturę około 79 stopni. Wtedy
naRuszciewinogronami znalazłam na pięknym blogu Viridianki "Cioccolato Gatto" i wiedziałam, że muszę je koniecznie upiec:) Według autorki bloga przepis pochodzi ze słonecznych Włoch. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta pieczonego z winogronami i bardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Efekt końcowy totalnie mnie zachwycił! Ciasto było pyszne, wilgotne, z cudownie słodkimi, mięciutkimi winogronami, a dzięki dodanej dużej ilości skórki otartej(...)stopionego masła 110 ml oliwy z oliwek 150 ml mleka 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli skórka otarta z 2-3 cytryn 600 g słodkich, czerwonych winogron* (ja użyłam bardzo słodkich, dużych czerwonych winogron i lekko kwaśnych zielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być
Słodko-Słony Świat Ilonyciemne ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa(...)papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto (fot.2) . Piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Teraz tak samo jak ciasto jasne, przygotowujemy ciasto ciemne - z tym, że dodatkowo przed dosypaniem trochę mniejszej ilości mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3 łyżki kakao. Kiedy już oba ciasta wystygną należy przygotować
Świat Ciastapieczenia – 1 łyżeczka MASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki DODATKOWO : * czekolada deserowa / gorzka – 100 g * wiórki kokosowe * mleko – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : UWAGA! Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić(...)cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ) Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia.. Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy
Ostra na Słodkoprzełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 1 op DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * orzeszki ziemne – 100 g * cukier(...)szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepis na formę – keksówkę. Na dużą podwajamy składniki. Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka. Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy. Masę wlewamy do garnka
Ostra na Słodko