pieczenia - 22046 przepisów (strona:82/1470)

Chleb gryczany ze słonecznikiem 202

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba(...)Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.  Zamiast oleju, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć roztrzepanego jajka

Gospodyni Miejska
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 231

godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną. Upieczony chleb wystudzić(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe

Gospodyni Miejska
Chleb z ziarnami na zakwasie 284

godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć (ja zapomniałam) i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można zmniejszyć temperaturę do 200 lub 220 stopni i/lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną. Upieczony chleb wystudzić(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe

Gospodyni Miejska
Pierniczki katarzynki 361

ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec.  Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie.  Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku do pieczenia, ale na  forum cincin  znalazłam przepis, który wykorzystuje drożdże. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu są lekko twardawe (takie też są pyszne(...)przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy ja na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pierniczki przez 8-10 minut. Trzeba uważać, żeby pierniczki za długo się nie piekły, bo będą twarde

Kulinarne przygody Gatity
TORT NIESPODZIANKA 183

Składniki: -biszkopt jasny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia -biszkopt ciemny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao -krem: 2 kubki śmietany 30% po 330 ml 1 serek mascarpone 250 g cukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklanki poncz: 3 szklanki(...)dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut, Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było

Z Majeczką w kuchni
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 290

mieszkaniu jest chłodno, możesz trochę wydłużyć czas wyrastania). Jeśli nie używasz foremek do wypieku bagietek, końcowe wyrastanie najlepiej już robić na blasze, na której bedziesz piekł bagietki, blasze podsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Bagietki ułóż obok siebie, rozdzielając je na przykład zrolowaną czystą ściereczką, obsypaną mąką. Ściereczkę te oczywiście usuń tuż przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik(...)temperatury 230 °C, do piekarnika włóż żaroodporny pojemnik z wodą, aby uzyskać parę. Oprósz bagietki od góry delikatnie mąką, natnij we wzory wg uznania i piecz w naparowanym piekarniku około 25 minut. Pod koniec pieczenia możesz odwrócić bagietki do góry nogami, aby ich spody ładnie się przyrumieniły. Podczas pieczenia bagietki bardzo ładnie wyrastają w górę. Wyjmij bagietki

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 280

dzięki zastosowaniu mąk razowych, ale jednocześnie miękki i sprężysty. Jasny kolor, nie za suchy - taki sam piernik, jaki mam w pamięci z czasów dzieciństwa, kiedy to Mama i Babcia piekły, a o pierniku kętrzyńskim nikt jeszcze nie słyszał. Podobno piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, wtedy jest nasmaczniejszy. Nie udało mi się tego stwierdzić - przyszli goście, trzy czwarte zjedli(...)cukru brązowego nierafinowanego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki orkiszowej razowej 250 g wody 8 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej

Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 151

związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort(...)upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby. Same Fougasse zaś stanowiły posiłek dla pracowników piekarni. Tyle wstępu, teraz trochę o przepisie. Pochodzi z książki Jefreya Hamelmana , trochę jednak go zmieniłem. Oliwki są zielone, fougasse zostało posmarowane oliwę i posypane solą przed włożeniem do piekanika. Ostateczny kształt formowałem na blasze wyłożonej papierem do pieczenie

Grahamka, weka i kajzerka
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 215

płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym, płaskim i okrągłym kawałku piaskowca, umieszczonym bezpośrednio na ogniu. Większość współczesnych bannoków pieczonych jest z wykorzystaniem proszkiem do pieczenia lub sody oczyszczonej jako środka spulchniającego, ale zdarzają się równiez pieczone na drożdżach. Jednym z bardziej znanych bannoków jest szkocki Selkirk Bannock, wywodzący swą nazwę od miasta(...)wyrastania pod przykryciem na około 40 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 190 °C. Wstaw ciasto do piekarnika na dolny ruszt, piecz około 1 godzinę. Po godzinie otwórz piekarnik, i poglazuruj górę mlekiem z rozpuszczonym cukrem. Zamknij piekarnik i kontynuuj pieczenie dalsze 10-15 minut. Wyjmij chlebek z piekarnika i daj mu przestygnąć na kratce. Początek wyrastania. Pkt 3. Koniec

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 360

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą(...)jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut. Aby chleb miał ładniejszą skórkę, na 5 minut przed koncem pieczenia pomaluj górę chleba wodą, używając kuchennego pędzla. Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik z kakao 330

wtedy mama zawsze piekła duża blache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik?  Forma 25x36cm Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  250g margaryny Palma z murzynkiem, szklanka cukru, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki(...)kakao, kilka kropel olejku migdałowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa

Z miłości do słodkości
Ciacho malinowo-kakaowe 183

łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału  - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao  - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy. - maliny do 1 kg Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao(...)kwaśne posypujemy lekko cukrem. Pieczemy  ok .35 minut/200 st. Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy. Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka, gruszki. Co kto lubi. Na małą tortownicę będzie to odpowiednio - 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżki kakao - bułka tarta+ masło

Pasje Jolki
Filet z dorsza w papilotach 170

Delikatny filet z dorsza z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki czemu danie jest bardzo aromatyczne. Może nie wygląda spektakularnie, ale za to smakuje wyśmienicie i… nie ma dużo zmywania   Składniki: 2 filety z dorsza (każdy po około 150g) 1/2 opakowania serka(...)praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie

Oryginalny smak
Łatwy makowiec 419

troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania... Czas pieczenia:   około 60 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C            Składniki: 1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/ 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny(...)szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 jajek  Masa makowa 1 puszka masy makowej 850g lub 900g  3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier,  dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami 253

winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha.  Czas pieczenia:   40 min - 50 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto: 3,5 szkl mąki 2 jajka 3 żółtka 200g margaryny  1 szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenie szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny do posypania placka ok 700g śliwek węgierek płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto  zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można na  ćwiartki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia