pieczenia - 22046 przepisów (strona:72/1470)

Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 227

już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje podałam z lodami orzechowymi, które jeszcze bardziej uwydatniły orzechowy smak. W każdej wersji będzie pyszne - mówię Wam! Przepis znalazła Malwinna , na wspólne pieczenie dały się namówić jeszcze Maggie  i Dobromiła .  Na szczęście Dziewczyny są wyrozumiałe, zgodziły się(...)zaakceptować moje zmiany. Od długiego już czasu z nimi piekłam, tym bardziej ucieszyła mnie ta możliwość. Uwielbiam ten rytuał - kiedy wszystkie pichcimy w swoich kuchniach to samo ciasto - lub jedynie zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie! Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladą Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 157

chwili leżakowania. W sobotę i niedzielę byłam tak zmęczona po pracy, że nie miałam sił nawet posta o ciasteczkach napisać, a gdzie tu ciasto piec... Dopiero wczoraj zebrałam się w sobie, i zabrałam się za pieczenie. I wiecie co? Żałuję, że tak późno, bo ten paskudny weekend z pewnością byłby lepszy, gdybym na śniadanie mogła zjeść kawałek takiego chlebka(...)mniejszej keksówki może się wylać. Co do oryginalnego przepisu - dokonałam jedynie drobnych zmian z powodu braków w zaopatrzeniu. Orzechy macadamia zmieniłam na laskowe, a kakao pominęłam, bo wybyło przy pieczeniu ciasteczek... No i mąki takiej magicznej jak Gosia nie miałam.  I tak wyszło pysznie! Bananowo-czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo-orzechową Składniki: (na keksówkę 27x8

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W kolorze słońca. Morele 196

gorącej wody wierzch: 100 g miękkiego masła 80 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 120 g wiórek kokosowych 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem(...)pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać 125 ml wody. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 186

proste , nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód(...)średnicy 26 cm) ciasto: 150 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3 żółtka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów beza: 3 białka 175 g cukru 50 g mielonych migdałów dodatkowo: 25 g płatków migdałowych Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jagodami 240

łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól(...)celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Czas pieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp. Źródło przepisu:   Słodkie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 247

stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, po czym  zminejszyć temperaturę do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,1 kg bochenek chleba. Mój ważył(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu

Gospodyni Miejska
Jabłko zapiekane z kruchym ciastkiem 188

kaflowym. Mieliśmy takie piece w domu mama lub babcia układała je na blachę i były wsunięte do pieca w kuchni. Śmialiśmy się często, że to nasza mikrofalówka :). Teraz ja piekę swoim córeczką jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche ciasteczko, które zapiekało się z jabłkiem(...)koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało - nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut - czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika ) - ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę ciastko

Basia w kuchni
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 180

Ciekawe połaczenie smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemski Składniki:  1 większy lin- u mnie 38 cm 4

Z Majeczką w kuchni
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 314

żony generała, upiec chleb żytni dla wielu tysięcy rosyjskich żołnierzy (może tylko dla kilku wybranych oficerów). Podczas pieczenia chleba Borodinsky w całym domu roztacza się zapach kolendry i pieczonego chleba. Po upieczeniu powinien odleżeć swoje kilkanaście godzin, ale odczekać ten czas to niezmiernie trudne zadanie, bo na ten chleb ma się ochotę jak tylko dotrze do nas jego aromat(...)temperaturze 230 °C, następnie zredukuj temperaturę do 200 °C i piecz w niej kolejne 45 minut (małe chleby piecz od 30 do 35 minut) lub do czasu, kiedy pukanie w spód chleba będzie dawać głuchy odgłos. W trakcie pieczenia dwukrotnie zroś chleb wodą co 15 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia przykryj chleb folią aluminiową, aby skórka

Grahamka, weka i kajzerka
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 345

dojść do lokalnej piekarenki. Szef piekarni uzgadniał z Teresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy przy pracy, jak powstają bułki i przepyszne ciastka. Obejrzeliśmy prawdziwy piec piekarski, skosztowaliśmy przepysznych, jeszcze ciepłych ciastek, w tym tradycyjne conchas mexicanas . Po jakimś czasie odebraliśmy ciasto, i znów środkiem ulicy wróciliśmy do domu Teresy; tam po wyjęciu ciasta z foremek(...)rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone; jeśli patyczek nie jest suchy, dopiecz ciasto kilka minut więcej, przykryj wtedy folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry za bardzo. Daj ciastu ostygnąć w piekarniku. Ciotka miksuje. Pkt 1 i 2. Dodajemy mąkę, cały czas miksując. Pkt.3. Dodajemy proszek do pieczenia. Pkt.4. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 282

podziel ciasto na trzy lub cztery części. Ja piekłem piernik w prostokątnej formie 30x20 cm i podzieliłem na trzy części, ale można było podzielić ciasto na cztery części, lub wziąć większą formę.  Jeśli ciasto będzie dostatecznie zwarte i uda się rozwałkować je, to dobrze. Wtedy rozwałkuj je na papierze do pieczenia trochę większym od foremki; wałkuj je przez(...)Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjmij piernik z foremki odstaw do wystygnięcia. Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones 189

bardziej „rasowym" kształcie, lepiej będzie jednak rozwałkowywać ciasto. Oryginalny przepis zawiera tzw. „self rising flour" - jest to po prostu mąka od zmieszana ze środkiem spulchniajacym, np. proszkiem do pieczenia, mniej więcej w proporcji 1¼ łyżeczki proszku na szklankę mąki. Czasem dodawana jest odrobina soli. Przygotowanie skonów (8 sztuk): 225 g mąki pszennej 550 50 g mleka(...)cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g masła 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki. W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają

Grahamka, weka i kajzerka
Starogardzki, AleWorek - akcja! 246

AleWorka napiszę innym razem, bo teraz .... ... Akcja ! Z wielką przyjemnością już teraz zapraszam Was do uczestnictwa w akcji „Pieczemy Polski Chleb". Jej celem jest przypomnienie sobie kilku przepisów na nasze, tradycyjne polskie pieczywo. Polacy nie gęsi, swoje chleby mają, patriotyczne pieczenie zacząć czas. Szczegóły o akcji można znaleźć tu . Będzie nagroda - książka o chlebie , z której można nauczyć się(...)Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjmij pojemnik żaroodporny z wodą. Ostatnie 2-3 minut piecz na dolnej grzałce, wtedy skórka na spodzie chleba ładnie się przypiecze. Kontroluj pieczenie, i jeśli góra chleba się zbytnio przypieka, przykryj chleb folią aluminiową. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce. Pozostaw

Grahamka, weka i kajzerka
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 422

łyżki cukru pudru 2 śmietan fix  Przygotowanie:   Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym.  Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku(...)łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć

Ala piecze i gotuje
pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem 151

Niewiarygodnie proste i smaczne. Odsłon a buraków, jakie mało kto zna. Dla dwóch osób potrzebujemy - dwa średnie , ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką

Pasje Jolki