pieczenia - 22046 przepisów (strona:93/1470)

IZAURA – SERNIK Z MURZYNKIEM 421

szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ). Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem. Dodajemy zmielony(...)serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje. Przykrywamy resztą ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ). Czas pieczenia zależy jednak od indywidualnych ustawień piekarnika – może wymagać dłuższego pieczenia . Dokładnie studzimy

Ostra na Słodko
Gwiazdka w Bullerbyn.... 218

pierniczki - prosiaczki Składniki: 4 pełne szklanki mąki pszennej 17-18 dag margaryny lub masła 8 pełnych łyżek miodu 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajo 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Do dekoracji: różowy lukier biały pisak Wykonanie: 1. W rondlu rozpuścić miód z masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia(...)dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika. 3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu na godzinę odstawić do lodówki. 4. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy małe prosiaczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie 295

piernika 2 jajka Przygotowanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić do miski i wmieszać z wiórkami, przesianymi mąkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i stewię. Wlewać powoli oliwę z oliwek. Obie miski dokładnie połączyć przy(...)pomocy drewnianej łyżki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w 180 stopniach. Składniki na masę jogurtową: 800 g jogurtu greckiego 3 żółtka 5 całych jajek 1 budyń śmietankowy w proszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka stewii / 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić. Dodawać stopniowo cukier

Czarnawisienka
Muffinki Bananowo-Orzechowe 183

szczypta soli ok. 100 g orzechów włoskich Muffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy.  W osobnym naczyniu ubijamy masło wraz z cukrem białym, brązowym i waniliowym na puszystą masę. Nie przestając ubijać stopniowo dodajemy(...)papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia). Po wyjęciu z pieca muffinki pozostawiamy w formie na kolejne ok. 5 minut, a potem przekładamy na kratkę aby przestygły

Słodka Strona
Baba drożdżowa na białkach 198

Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno) królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby(...)chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu.  " Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce z lukru, różnobarwnego maku i konfitur domowych " Tak pisał o nich Z. Gloger. Pieczenie wielkanocnej baby zaczynało się w Wielki Piątek. A było

Moje pyszne gotowanie
Naleśniki - krokiety z mięsem 165

wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości. Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny(...)przyprawiajmy przed pieczeniem. Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 462

kakao , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie(...)Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części. Ciasto kokosowe: 20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto , 5 białek , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort miś 200

wyzwanie. I wiem łatwiej kupić gotowe blaty czy cały tort, szczególnie tutaj w Anglii, piękne torty można dostać w każdym większym supermarkecie. Powodem, dla którego w ogóle próbuję sama piec jest ilość cukru w tego typu gotowych produktach. Długo szukałam przepisu i trafiłam na stronę domowe-wypieki.pl. Jeśli postanowicie upiec taki tort zajrzyjcie koniecznie na ten blog, gdyż cały proces jest(...)czekoladowe ciemne: 300g gorzkiej czekolady 200g cukru (zmniejszyłam do 150g) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200g słodkiej śmietany 30- 36% Masa budyniowa: 250g masła 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru

NA MOIM TALERZU
Torcik urodzinowy 163

najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki maku -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -szczypta soli    Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę.    Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy(...)Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy.    W trakcie pieczenia i studzenia

Maminek kulinarny
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 128

gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy.  Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie(...)posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy sosem karmelowym, posypujemy resztą pistacji i migdałów oraz posiekanymi piankami. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 169

środku są wilgotne i puszyste. Przepis zmodyfikowany (zrobiony po mojemu:)).     Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli(...)mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać

Mała Cukierenka
Na chrupko. Z czekoladą 183

się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo, co poprzednie - ale to akurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż ich poprzednikami - bardzo przypadło mu do gustu maczanie ciasteczek w kawie czy kakao(...)końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami... Kakaowe biscotti z czekoladą i migdałami Składniki: (na 8-10 sztuk) 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki ciemnego kakao 70 g cukru 50 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka oleju 60 g całych migdałów bez skórki 50 g ciemnej czekolady (70%) Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czas na brunetkę. Brownies 175

miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie(...)masła 200 g ciemnej czekolady (70%) 175 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g ciemnego kakao dodatkowo: 150 g cranberry curd Czekoladę posiekać. 150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, pod koniec partiami dodając cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze inne biscotti 213

się w głowie zamieniam właśnie na biscotti. Z drugiej strony - skoro coś mi smakuje, to dlaczego sobie nie dogodzić? Za jakiś czas mi się znudzi, i znowu zacznę piec serniki... Tym razem zapraszam Was na ciasteczka kawowe - bo, jak pewnie wiecie, uwielbiam wszystkie słodycze z dodatkiem kawy - lody, serniki, ciasteczka właśnie... Nie mogąc się więc zdecydować, które upiec najpierw(...)suszonymi śliwkami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 60 g obranych, całych migdałów 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt

Pożeraczka, czyli raz adobrze