pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:288/377)

Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 174

Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem

Zdrowie na języku :P
Weekend z grillem #1 169

cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą(...)czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony

Marder&Marder Manufacture
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 187

Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir.  Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli się najadać(...)oszukiwanie zmysłów konsumenta, są znakiem rozpoznawczym Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu

Przepisy Aleksandry
Omlet ze szparagami na bogato 188

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są

My Chcemy Jeść
Lasagne bez beszamelu 230

raczej z dwóch serów. Sos serowy spełnia dokładnie to samo zadanie co sos beszamelowy , a na dodatek jest bezglutenowy. Lasagne bez beszamelu Składniki: na 6 porcji 500 g mielonego, wieprzowo – wołowe 1 cebula 500 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 pęczek świeżej bazylii 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy(...)pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 100 g mozzarella 6 suszonych pomidorów w oleju Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso. Smaż aż mięso przestanie być krwiste, po czym przełóż do garnka. Obierz pieczarki, pokrój i podsmaż na tej samej patelni. Przełóż do garnka, dodaj pomidory, oregano, bazylię, dopraw solą i pieprzem

codojedzenia
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 183

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu

Moja Delicja
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 402

łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę, żeby moje skrzydełka były ponownie wysmażne po wymieszaniu z sosem. Proszę również o dodatkową(...)powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić

Jem więc Jestem
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 154

smak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest ono konieczne. Składniki na 4-6 porcji: 4-5 cukinii 1 mała cebula 2 łyzki masła klarowanego 400 g mięsa mielonego wołowego lub wymieszanego pół na pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz(...)rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować, ale nie może być zbyt zwarta. Wydrążone cukinie nafaszerować mięsną masą. Jeżeli zostanie trochę mięsa uformować z niego niewielkie pulpety i upiec

Pełny talerz
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 427

Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag

Kulinarny karnet Christophera
Burgery curry 256

zaostrza smak i nadaje mięsu charakteru. Nie ma ona zupełnie gładkiej struktury, są w niej widoczne cząstki ziaren czarnej gorczycy, więc idealnie nadaje się do przyprawiania. No i ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie proste do zrobienia! Zagniecie je nam mikser – my musimy jedynie tylko poczekać aż urosną. Burgery (4 szt.) : 600 g mielonej wołowiny 2 łyżki(...)Zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Potem z ciasta formujemy 6 bułek (wydają się małe, ale bardzo urosną) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 18-20 minut. Burgery

Poezja smaku
Tort makowy 2699

wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji Wykonanie: CIASTO MAKOWE - mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - przygotować rondelek z parującą wodą - do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować - miskę umieścić nad rondelkiem z parą tak, żeby para cały czas podgrzewała miskę - jajka(...)bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - masę przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto całkowicie ostudzić - ostudzone ciasto przekroić

Smakołyki Bereniki
Rogale świętomarcińskie 209

wrzątkiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając(...)minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta wyjmujemy z zamrażarki masło. Ścieramy na tarce jarzynowej (o dużych oczkach), najlepiej na tacę lub blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia – wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przebijamy kilka razy pięścią w celu odgazowania. Zagniatamy i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Na 2/3 wykładamy (równomiernie) wyjęte z lodówki starte masło

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 213

żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg mięsa - mielonej karkówki 400 g pomidorów 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 2 duże garście świeżej siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki(...)Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory

Smak mojego domu
LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami 107

natka pietruszki do dekoracji listki melisy do dekoracji liście sałaty do dekoracji posiekany szczypiorek do posypania kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok(...)łyżek sosu serowego, na nim rozkładamy warstwę lasagne, na nich kolejno warstwy : 1/3 duszonego mięsa, 1/3 sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy 25 minut w 180-200 stopniach. Podajemy na wygrzanych i udekorowanych talerzach. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Chicken tikka masala 365

stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak musi się marynować przez noc. Miejcie to na uwadze, jeśli planujecie przygotować to danie i zróbcie zakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1(...)chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie

W kuchni wieczorem