chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem, zdarza mi się podgryzać chipsy przy oglądaniu filmów, ale często zastępuję je orzechami albo suszonymi owocami. No i kupnych słodyczy nie jem prawie(...)też lżejsze koktajle. Można je wtedy wlać do kubka i popijać po drodze do pracy czując, jak witaminy i mikroelementy rozchodzą się po organizmie. Są też potrzebne suszone, mielone jagody acai. O ich cudownych właściwościach możecie poczytać na wielu stronach - ja kupiłam je z ciekawości. Nadały mojemu koktajlowi fioletowawego koloru, choć ich smak jest bardzo delikatny. Lekko owocowy, pozostaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście Nieperfekcyjna Pani Domu i pytania : 1 Dwa obowiązki domowe, które lubisz wykonywać ? Sprzątać lubię i gotować oczywiście :) 2 Dwa obowiązki domowe, których nie lubię wykonywać ? Rozpalanie pieca oraz prasowanie :) 3 Czy lubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna(...)jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje
Magiczne Życie Martysuszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim (lub inne ulubione przyprawy/ ew. przyprawa do mięsa mielonego) Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą(...)brzegi zawijamy do środka, tworząc łódeczki (mi pierwsza partia łódeczek lekko się „otworzyła”, należy dosyć mocno zlepić ciasto tuż przy farszu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do zarumienienia). Przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony
Smaki Na TalerzuWspaniale jest budzić się o poranku w żółto-srebrnej poświacie marcowego słońca, która zaczyna mieć odcienie coraz bardziej wiosenne! :) Ale przedwiosenna pora bywa naprawdę kapryśna i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćPasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał
Pełny talerzrazem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią(...)Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym
Przepysznik - BLW i nie tylkobyć chrupka i jędrna, nie rozpaciana. Wychłodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do w/w składników. Wymieszać, , wlać oliwę lub olej, dodać ocet,sól pieprz i słodką paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke(...)pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do Kuchninatury, dlatego ja wyczarowałam dla Was jesienną lasagne, bo kto powiedział, że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko. Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości! #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Składniki: 1 opakowanie(...)wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się przyrumienił. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonSkładniki: ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól (wedle uznania) świeżo zmielony pieprz odrobina majeranku 2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie) Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno (czosnek można przecisnąć przez praskę). Pokrojone mieszamy z mięsem, dodajemy musztardę i przyprawy. Dodajemy(...)następnie mieszamy masę ręką, odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. Formujemy okrągłe burgery i na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy z obu stron aż mięso będzie rumiane i dobrze przysmażone. Burgerów wyszło mi dość sporo, ale to zależy od grubości i średnicy uformowanych kotlecików. Przed przygotowaniem burgerów, tak jak wspomniałam, możemy przygotować bułki pełnoziarniste
Symfonia SmakówTakie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście
Gotowanie...to proste !opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć na gęstym sicie i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka do maku. Migdały sparzyć i brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami(...)podstawy paski. Podstawę trójkąta zawijamy na około 3 cm i nacinamy na środku, rozkładamy powstałe nóżki na boki i zawijamy rogala. Zawinięte rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy do zrumienienia przez 20-30 minut w temperaturze 180 st. Ciepłe rogale smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami
Pieguskowa Kuchniapasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój(...)razie zostaw na boku , przyda się później. Cebula i mięso powinny puścić „soki” i dusić się we własnym sosie, jednak jeśli jest go za mało (powinno być co najmniej 3 cm od dna garnka), możesz dolać trochę bulionu warzywnego albo wody (nie za dużo). Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny
PaleoSMAKprzyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już całość dokładnie wyrobisz, weź trochę mięsa na rękę i uformuj pierwszą kulkę o średnicy ok. 2-3 cm. Utocz w ten sposób kulki z całego mięsa. Włącz piekarnik(...)stopni – niech się grzeje. Łatwiej Ci będzie uformować kulki, jeśli będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się
manslogblogNajbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy(...)minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy po patyczku z krewetkami i jemy od razu. SKŁADNIKI 2 steki z antrykotu lub rostbefu 8 krewetek oliwa z oliwek, u mnie domowa, infuzowana ziołami
Karo in the Kitchen