sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób(...)przechowywać przez 6 miesięcy. * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe
Chilli Czosnek i Oliwapłyn, który puści mięso. W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki mięso kurczaka piecze się dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Jest przypieczony z zewnątrz, ale wilgotny i delikatny w środku. Pilnujcie i nie przeciągnijcie mięsa, bo będzie suche i mało smaczne. Cebule obieramy i niezbyt drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła, wrzucamy cebule(...)sosie. Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka 6 -7 łyżek naturalnego gęstego kwaśnego jogurtu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki przypraw
Karo in the Kitchengranatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu(...)granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu
Poezja smakuTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
Bullionaprawdę broni się przecudnym smakiem . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5-6 osób): Makaron wg mojego przepisu na makaron kukurydziany Sos boloński: ok. 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe, z których łatwiej usunąć niedoskonałości) 500 ml sosu pomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana(...)stole, wtedy mielę mięso. Przeschnięty makaron tnę na płaty, nie za duże, bo mogą się rozpaść w trakcie "transportu" do naczynia żaroodpornego. 2. Na oliwie z łyżką masła podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, z oregano i czerwoną papryką. 3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając by się nie przypalił. 4. Następnie dodajemy zmielone mięso, solimy, pieprzymy i smażymy. Mieszamy
Kawa z mlekiempracy na zimno z września - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki smak! Zawartość sałatki(...)cytryny, pół łyżeczki suszonego czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu Przygotowanie: Batata pokrój w kostkę, skrop 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i płatków chilli. Wymieszaj, ułóż na blasze, piecz w 200 stopniach C przez 30 minut lub do miękkości. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj. W słoiczku
Chilli Czosnek i Oliwabardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około 100 g) 100 g sera(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję
Uwaga Babcia GotujeBardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. Im dalej na wschód tego rozległego regionu, tym bardziej. Zestaw smaków i aromatów tych miejsc tak mocno zgadza się z moim wewnętrznym
zadanie-gotowaniewegetarianom i weganom, ponieważ jest to danie bardzo zdrowe i bogate w białko pochodzenia roślinnego. Źródłem białka w hummusie jest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy(...)oliwy z oliwek. Całość mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie wody z gotowania ciecierzycy. Gdybyście zapomnieli się i pozbyli tej wody, możecie ją zastąpić wodą źródlaną :) W kolejnym kroku dodajemy pastę tahini (możecie ją kupić lub zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie TU ) oraz mielony kumin, blendujemy. Hummus jest gotowy! Skosztujcie jeszcze czy odpowiada Waszym podniebieniom, dopóki
Taste Of My Daynadziewamy przemiennie kawałki zamarynowanego indyczego mięsa, pokrojonych frankfurterek, papryki i cebuli (przycięte do wielkości kawałków mięsa, na 2cm), gotowe szaszłyki lekko osypujemy mieszanką przypraw. Szaszłyki tej wielkości grillujemy do miękkości mięsa około 30-45 minut na średnio gorącym grillu. Warto je co 5 minut odwracać. Po 30 minutach sprawdzamy w jakim stanie upieczenia jest mięso i decydujemy ile jeszcze potrzeba(...)łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz *KREOLSKA MIESZANKA PRZYPRAW 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki papryki mielonej ostrej 1,5 łyżki drobnej soli morskiej 1 łyżka suszonej granulowanej lub mielonej cebuli 1 łyżka suszonego granulowanego lub mielonego czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku
Karo in the KitchenMoje gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe. Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125 g), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona, 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona, olej rzepakowy(...)Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku
Moniki SmakołykiPrzeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny(...)ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć(...)strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Moniki Smakołykimało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjmijcie wszystko(...)pęka, a następnie opada. Najlepiej piec w niższej temperaturze przez dłuższy czas. Najlepsza temperatura pieczenia to zakres 130-140 stopni . Czas automatycznie wydłuża się. Suchy sernik jest mało zachęcający, zapycha, mało kto to lubi. Na to też jest sposób: upiec go w piecu parowym . Tak, wiem, to drogie rozwiązanie. Ja również pieca parowego nie posiadam - na razie. Jest
Codzienna kuchnia niecodzienna