pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:300/377)

Domowy pasztet 170

fakt, że dysponowaliśmy tylko i wyłącznie trzema godzinami, a i zmęczenie również dawało o sobie znać. Wywar, który nie chce stygnąć? Mięso, które nadal ma nieodpowiednią temperaturę? Maszynka do mielenia, która postanawia nagle się zbuntować? To wszystko jak na złość było u nas. Ale mieliśmy i niebywałe szczęście, nadciągnęły posiłki! Kaziu- dzięki za rady, Twoje doświadczenie i wiedza byly(...)Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek)  i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa i  przez godzinę dusiliśmy

Sprawni w smaku
Pieczona owsianka ze śliwkami 188

krótsze lub dłuższe dyskusje o jedzeniu nie przewidują (widocznie) wtrącania nic na temat, choćby i najbardziej podstawowych, danych osobowych. Wszystko zaczęło się, gdy na obiad zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze tego dnia serwują. Poczułam się jak w restauracji; w dodatku całkiem(...)wywołujące uśmiech. Czego chcieć więcej w ciemny, grudniowy poranek...? Pieczona owsianka cynamonowa ze śliwkami Składniki: (na formę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 248

ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka(...)kurkumy 1/3 łyżki mielonego chili 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego (1/2 szklanki oddzielnie) 1x 400g puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru sól 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę olej do smażenia 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka płatków chili Składniki na sos jogurtowy: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych 2 łyżki

karmelowy
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1804

kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście

Gotowanie...to proste !
Meksykańskie koszyczki z tortilli 290

chilli 1/2 papryki czerwonej lub zielonej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli(...)masz moździerza (do którego kupna gorąco namawiam), możesz rozcierać przyprawy płaską stroną łuczka do mięsa, lub położonm na płasko nożem szefa. Roztarte przyprawy uwalniają cholernie dużo aromatu. Dzięki temu ugotujesz smaczniej i… oszczędniej. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (niedużo, bo z mięsa wołowo-wieprzowego pewnie się trochę wytopi). Rzuć mięcho na ogień i zacznij smażyć, rozdrabniając je na drobne

manslogblog
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 286

Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)Zmiksować i zalać sosem pomidory w naczyniu żaroodpornym.  Naczynie przykryć (wieczkiem lub folią) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Podawać z pokruszoną fetą, posiekaną natką i oliwą do skropienia. Świetne również jako przystawka na zimno

zadanie-gotowanie
Moussaka-tradycyjne greckie danie 137

oliwie po bakłażanach. Obraną cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając a następnie dopraw mięso solą i wymieszaj. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi(...)okrągłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba Ci się

Smaczne Potrawy
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 167

szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka(...)następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego

Kolorowy Przepisownik
Jak zrobić domową kiełbasę? 486

Jednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale świętomarcińskie 386

Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy(...)dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem

Poezja smaku
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 242

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotowywane z przepisu Babci. Do tej wersji gołąbków dodajemy mieszane mięso wołowo-wieprzowe oraz ryż wymieszany z kaszą - to połączenie nadaje gołąbkom

Słodka Strona
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 227

znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio należy wydłużyć, przyjmując kolejną minutę smażenia na dodatkowe 0,5cm mięsa. Analogicznie – przy stekach(...)tłuszcz kładziemy dokładnie osuszone steki i smażymy je 3,5 minuty – nie dotykając, nie odwracając i nie przyciskając mięsa do patelni – ma zostać soczyste i kruche, gdybyśmy je zaczęli kłuć i dociskać soki skwierczałyby na patelni, nie w mięsie, a mięso zostawiły suche i łykowate. Po 3,5 minutach smażenia na patelnię dodajemy pozostałe masło, listki rozmarynu i grube plastry

Karo in the Kitchen
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 471

gryczaną.  Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki(...)ciepła kasza zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, bułkę tartą i wsypać ugotowaną kaszę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przegryźć się" z przyprawami. Następnie przygotować

Ugotować
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 233

godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem(...)odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt

Wyprawy kulinarne
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 250

czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką(...)wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową

Karo in the Kitchen