pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:297/377)

Cannelloni z sosem bolońskim 223

sosie beszamelowym z odrobiną mozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis!  Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY(...)czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około

Gotuj z Mąką
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 191

Wystygłe mięso ręcznie i dokładnie oddzielamy od kości. Następnie przekładamy je wraz z ugotowanymi kawałkami boczku oraz podrobami do malaksera, dolewamy trochę wywaru (z kilka łyżek, aby masa łatwiej się zmiksowała) i blendujemy do uzyskania jednolitej papki (lub 3 razy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia). Ugotowane warzywa, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę także mielimy w analogiczny sposób(...)Zmielone masy łączymy ze sobą i przechodzimy do kolejnego punktu. 8. DOPRAWIENIE MASY (2 min) Mięsno-warzywną masę doprawiamy solą (róbcie to stopniowo i próbujcie), dość sporą porcją świeżo mielonego pieprzu, imbirem (tutaj też ostrożnie, zacznijcie od mniej więcej pół łyżeczki i spróbujcie, czy trzeba dodać jeszcze trochę, bo nie każdy przepada za tym smakiem), czubatą łyżką suszonego

Nerds Kitchen
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 187

już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo(...)bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy

Poezja smaku
Domowy pasztet z królika 180

pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet z królika – składniki: 1 królik(...)środku powinna być różowa. 4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić. 5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita

UgotujmyTo.pl
Kibbeh 152

Na zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego

Codzienne Gotowanie
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 185

Tym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku. Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 162

tłuszczyk wytopiony z wołowiny, wysypujemy posiekane warzywa i liście laurowe. Smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż marchewka i pietruszka zaczną mięknąć. Krok 4 Dodajemy przesmażone mielone mięso, rozmaryn i tymianek i mieszamy z warzywami. Smażymy minutę, dwie po czym podkręcamy ogień na mocniejszy i wlewamy do rondla piwo. Mieszamy powstający sos przez 2-3 minuty(...)brzegi lekko smarujemy olejem, wylewamy sos, na który nakładamy pure. Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką i posypujemy 4 łyżkami parmezanu. Na koniec zapiekankę wkładamy na 10-15 minut do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Gotowe! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Kalafiorowa shepard’s pie pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Kaczka z jabłkami inaczej 154

wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek(...)łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek usuwamy również gniazda nasienne i razem z ziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki

Kulinarna Pokusa
Dietetyczna lasagne z grillowaną cukinią 167

Powiem szczerze, że wcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie

Corner With Recipes
Wieniec drożdżowy z makiem. 248

resztę mleka. Jeśli mamy mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło(...)jednej strony. Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego

Rozpustne gotowanie
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 214

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie(...)Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy

Tajskie smaki
Lasagne bolognese 201

Przejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie

Na słodko lub wytrawnie
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 297

czasie pieczenia. Studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu wyjmujemy i odrzucamy liście laurowe, cebulki, większe fragmenty przypraw, oddzielone od mięsa błonki. Mięso i słoninę rozrywamy na nitki w palcach, albo w misce, pomagając sobie dwoma widelcami. Można też mięso z ¼ płynu przełożyć do misy robota planetarnego i na niskiej prędkości rozbić mieszadłem. Przekładamy rozdrobnione mięso do czystych słoików lub ramekinów(...)tłuszcz niedokładnie pokrywa mięso rozpuszczamy jeszcze dodatkowy smalec – to on, gdy schłodzi się i zakrzepnie, jest tutaj warstwą konserwującą i blokującą dopływ tlenu do mięsa. Tak przygotowane rillettes (nienapoczęte, z nietkniętą warstwą tłuszczu) można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Bezproblemowo się też mrozi. Uwaga! Rillettes jemy zawsze w temperaturze pokojowej, nigdy prosto z lodówki! PASTERYZOWANIE MIĘSA – TYNDALIZACJA Jeśli

Karo in the Kitchen
Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym 122

Chociaż złota jesień ciągle przed nami, to naszym wnętrzom powoli zachciewa się trochę bardziej treściwych, cieplejszych potraw. Wciąż ciepłe dni zaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cobbler pomidorowy 152

Słoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orient Pampuch 184

olej arachidowy do smażenia 400g wołowego mięsa mielonego duży ząbek czosnku 2 chlusty calvadosu 1 chlust sosu Worcestershire 3 chlusty sosu sojowego płaska łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonego imbiru sól i pieprz do smaku duża garść sałat (nasze! im ostrzejsze w smaku i bardziej aromatyczne tym lepiej- i nas głównie rzymskie, radicchio i endywia oraz resztki(...)będzie- uwielbiam je macać!). Kulkę ciasta wkładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło aż podwoi swoją objętość (półtorej godziny powinno wystarczyć). Przygotowujemy nadzienie. Podsmażamy mięso na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i sojowy oraz calvados. Czekamy aż trochę odparują, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sałaty i drobno posiekaną

les mirabelles
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 135

Jabłka pieczone podaje się przeważnie w wersji na słodko. Ale kiedy nafaszerujemy je kaszą i grzybami mogą być wspaniałym, samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięsa lub ryby. Takie upieczone jabłuszka kuszą zapachem i smakiem. Są pożywne i bardzo, bardzo smaczne.  Dlaczego jabłka grójeckie są takie wyjątkowe?   Jabłka grójeckie to owoce królewskie. W okolicach Grójca sady założono już(...)nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają i są smaczniejsze. Są też zdrowsze, ponieważ więcej barwnika w skórce i pod nią oznacza większą zawartość karotenoidów i antocyjanów w owocach. Jabłka pieczone z kaszą i grzybami czas

Smaczna Pyza
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 209

rodzaju boerenkool met spek , ponieważ użyliśmy sporej porcji wędzonego boczku. Może to jednak być również kiełbasa, a gdybyście zechcieli przygotować wersję wegetariańsko-wegańską, to zamiast dodawać takie lub inne mięso podlejcie warzywa niewielką ilością mocnego bulionu warzywnego. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 2016-10-10 13:12:52 Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem(...)siekanego jarmużu 800g ziemniaków 400g wędzonego boczku 2 średnie marchewki (250g) 2 średnie czerwone cebule (250g) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek oleju rzepakowy Instrukcje Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grube (ok. 7-8mm) plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
Lazania-prosta i elegancka na obiad 180

danie które uwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM(...)PRACY,PO PROSTU JAK POMIDOR JEST MOCNO DOJRZAŁY,TO OBIERAM GO MAŁYM NOŻYKIEM BEZ PROBLEMU), SIEKAMY ZIOŁA JAK MAMY SUSZONE TO DODAJEMY PO PROSTU DO MIĘSA I PRZECIER LUB NASZE POMIDORY W PUSZCE,PRZYPRAWIAMY MIĘSO  JAK ROBIMY SAMI BESZAMEL:  M asło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. dodać

Swojskie jedzonko