pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:297/377)

Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 195

Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować oliwą i odpowiednio przyprawić. A potem podać we włoskim stylu. Młode bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Jeśli boicie się, że mogą być gorzkie – posólcie je dość mocno i odstawcie na pół godziny(...)dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Skórkę trzeba w kilku miejscach podziurawić ostrym nożem, bakłażany nie popękają w czasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia.   Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy ocet balsamiczny i olej, pieprzymy, dodajemy wędzoną paprykę. Mieszanką smarujemy obficie przepołowione

Karo in the Kitchen
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 215

Trwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i

UgotujmyTo.pl
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 132

gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić(...)ciepłą). Do mięsa w misce wsypujemy ryż i cebulę. Przeprawiamy 1.5 łyżki wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość porządnie mieszamy rękoma.  Z ugotowanych liści kapusty odkrajamy ostrożnie twarde końcówki (zdjęcie powyżej). Najlepiej jest wybrać największe liście które nie mają dziur. Chłodnego liścia kładziemy na blacie, wypukłą częścią do góry. Na samym środku układamy kulkę mięsa wielkości jabłka. Zawijamy gołąbka

Klasyka Gotowania
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 243

przystosowuje go zarówno dla osób prawo- jak i -lewo ręcznych. 8-calowy jest również wąski nóż do mięs z symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego(...)santoku wbił się w ostrze. Zrobiłam trzy próby (miałam trzy pomidory) i w każdym przypadku pomidor wbił się w nóż. Możliwości noży świetnie pokazuje też krojenie tatara. Do siekania mięsa niezbędny jest ostry, niezawodny pomocnik – idzie wtedy znacznie szybciej. Przy słabym nożu czas siekania wydłuża się dwukrotnie. Przepis poniżej to najlepszy przepis na tatara z łososia . Osobiście go uwielbiam

Poezja smaku
Makowiec drożdżowy 210

masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne(...)Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 310

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)owinięcia w kapustę ziarno wchłonie bowiem płyn, w którym będzie duszone. Jeśli od razu dodamy w pełni ugotowaną kaszę lub ryż, możemy je po prostu nieprzyjemnie rozgotować. W przypadku pieczenia wygląda to trochę inaczej, ryż lub kasza powinny być raczej (prawie) w pełni ugotowane, ale o tym przypomnimy sobie jeszcze przy innej okazji. Wegetariańskie gołąbki z kaszą

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami 231

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 172

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe

Moja Delicja
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 198

zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek?   Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych(...)tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry

Nerds Kitchen
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 232

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i

Moja Delicja
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 201

przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając(...)sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku. Proja Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony” łyżka posiekanej trybuli

karmelowy
Roladki drobiowe ze szparagami 179

strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :) Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki(...)hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pierś podzielić na kotlety, lekko rozbic tluczkiem.   Obsypać solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę, zamarynowac mięso i odstawić na minimum 2h do lodówki. Szpragi obrać i zagotować przez około 5 min (nie muszą być do końca ugotowane, bo będą sie jeszcze zapiekać, chodzi o to żeby

Zgrabne Gotowanie
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 189

Pizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący(...)Jeśli używacie kamienia do pieczenia, zróbcie to na podsypanej mąką łopacie do pizzy. Jeśli pieczecie na blaszce z piekarnika – rozłóżcie pizze od razu na papierze do pieczenia przyciętym do formatu Waszej blachy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 230°C, bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach

Karo in the Kitchen
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 278

być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany(...)sodę i sól. Całość porządnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do foremki, którą warto przedtem dobrze natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°, grzanie góra-dół. Pieczemy ok. 45 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Samo sprawdzenie wykonujemy tak samo jak w przypadku zwykłych ciast – w najgrubszym miejscu

Proste-przepisy.pl
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem.  Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia.  Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę . Postanowiłam dodać do farszu składnik nietypowy dla klasycznej(...)naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu

Chilli Czosnek i Oliwa