nadziewamy przemiennie kawałki zamarynowanego indyczego mięsa, pokrojonych frankfurterek, papryki i cebuli (przycięte do wielkości kawałków mięsa, na 2cm), gotowe szaszłyki lekko osypujemy mieszanką przypraw. Szaszłyki tej wielkości grillujemy do miękkości mięsa około 30-45 minut na średnio gorącym grillu. Warto je co 5 minut odwracać. Po 30 minutach sprawdzamy w jakim stanie upieczenia jest mięso i decydujemy ile jeszcze potrzeba(...)łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz *KREOLSKA MIESZANKA PRZYPRAW 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki papryki mielonej ostrej 1,5 łyżki drobnej soli morskiej 1 łyżka suszonej granulowanej lub mielonej cebuli 1 łyżka suszonego granulowanego lub mielonego czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku
Karo in the KitchenMoje gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe. Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125 g), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona, 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona, olej rzepakowy(...)Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym. Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku
Moniki SmakołykiPrzeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny(...)ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć(...)strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Moniki Smakołykimało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjmijcie wszystko(...)pęka, a następnie opada. Najlepiej piec w niższej temperaturze przez dłuższy czas. Najlepsza temperatura pieczenia to zakres 130-140 stopni . Czas automatycznie wydłuża się. Suchy sernik jest mało zachęcający, zapycha, mało kto to lubi. Na to też jest sposób: upiec go w piecu parowym . Tak, wiem, to drogie rozwiązanie. Ja również pieca parowego nie posiadam - na razie. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennałyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy obficie oliwą z oliwek(...)Paprykę pieczemy dłużej, jej skórka musi się spalić. Musi być czarna. Paprykę wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski, przykrywamy torebka foliowa i odstawiamy na 15-20 minut. Papryka dzięki temu zabiegowi, zaparuję się i bez problemu będziemy mogli zdjąć z niej skórkę. Miąższ papryki przekładamy do garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy
SMYKWKUCHNIjakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia(...)litr passaty pomidorowej 1 cebula sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru 150 ml śmietanki 30% tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) kawałek żółtego sera Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu
Kawa z mlekiemkilka kropel soku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można wszystko wcześniej zeszklić na maśle). Następnie dodajemy skórkę(...)będziecie mieli ochotę zjeść wszystko na surowo. :) Wszystkie mieszamy dokładnie rękoma. Mięso można odłożyć na kilka godzin do lodówki, by przeszło wszystkimi smakami. Po wyjęciu z lodówki, mięso dzielimy na mniejsze porcje, formujemy kulki, które następnie nadziewamy na patyczki i dłońmi formujemy podłużny kształt. Rozgrzewany grill elektryczny lub patelnię grillową (można skropić ją odrobiną oleju). Mięso układamy i smażymy
Cooking Monstergarnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier(...)ciasto. Tak przygotowane ciasto gotowe jest do dalszej obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy
Bon Appetit Małgorzatyconferisce al tutto una consistenza decisamente più cremosa. Buon appetito :) SKŁADNIKI Lasagne 250 g makaronu typu lasagne 500 g jarmużu 50 g parmezanu Mięsne ragù 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz oliwa(...)rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone oregano, bazyli ę; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocaDawno nie jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi(...)pozostałe pokroić. Cebulę i kurki doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość nie może być zbyt rzadka). Do osobnej miski wbić jajka, dodać śmietanę, starty ser grana padano i tymianek. Całość roztrzepać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać boczek, kurki z cebulą (wyciągnąć kurki, które
Passions hobbies lifemojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną
moj przepis naMakarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z
Życie zamknięte w smakuBigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu
Codziennik KuchennyOd niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi
Kuchnia Ellie