Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na
Kulinarne przygody Gatitypomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól(...)smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować
Słodkości i nie tylkoBrukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste
Kuchnia na wzgórzudosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki(...)czasu aż smaki się przegryzą. Ciasto wałkujemy. Wycinamy krążki. Wykładamy na nie po łyżce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (od wewnątrz). Zlepiamy pierożki. Pieczemy w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 30 pierożków Czas przygotowania: ok. 2 h plus rośnięcie ciasta Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarynajwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze. Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew(...)plastry cienkie natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. 2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony
Kuchnia Pauletteswsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi! Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga: - Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą - Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami - Chrupiący pstrąg smażony z migdałami - Pstrąg z pieca - Roladki z pstrąga z marchewką - Pstrąg z kurkami Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem czas przygotowania: 45 minut składniki: 2 świeże pstrągi patroszone Marinero(...)mogą być pieczarki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 1-2 nieduże jabłka do smaku: sól, świeżo mielony pieprz czarny, świeży tymianek Jak przygotować pstrąga pieczonego z grzybami i jabłkiem? Jak już pisałam wykorzystałam świeże pstrągi, które codziennie można kupić w Biedronce. Ryby są wypatroszone i oczyszczone. Nie trzeba ich skrobać
Smaczna Pyzasię z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka(...)następnie zawiń roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Sos czereśniowy Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili
Food Squareracji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny, choć coraz częściej zastanawiam się nad "nawróceniem" na mięsną drogę. Nie oszukujmy się - aby zasłynąć w gastronomii, warto jest potrafić obchodzić się z mięsem. I pomimo, że udaje mi się to, nie zaryzykowałabym podania nieznanym ludziom w restauracji czegoś, czego sama bym nie zjadła (nie mówię tu o kwestiach niejadalności, żeby było jasne!). Chcę(...)średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram
W kuchni Karmel-itkiNAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI Jak zrobić karkówkę duszoną w cebuli - sprawdzony przepis krok po kroku. To jest dopiero pyszne! Uroczystość rodzinna w planach, impreza lub niedzielny
Moja Książka Kucharskazagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Rozsmarowujemy delikatnie nożem po całości, pozostawiając z jednego dłuższego boku(...)pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry
Kuchnia w czekoladzieoladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend. Oczywiście porządna rolada nie może się obyć bez nadzienia, dlatego dzisiaj proponuję wersję po włosku — z mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo w aromatycznym sosie pomidorowym(...)obiad nie można przejść obojętnie. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Roladki: 8 podudzi z kurczaka bez kości 16 plastrów surowego boczku 1 kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów z zalewy świeżo mielony pieprz odrobina masła klarowanego Dodatkowo: kilka gałązek pomidorów koktajlowych Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek bazylia rozmaryn oregano pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy
Food Squareskrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy do blaszki – piersiami do góry – i smarujemy z zewnątrz mieszanką ziół, przypraw, oliwy i cytryny. Resztę, jeśli coś zostało, wlewamy do blaszki. Wstawiamy kurczaka na środkową półkę do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200⁰C przez(...)temperaturę do 165-170⁰C i pieczemy kurczaka przez 50 minut. Znowu po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem
Karo in the KitchenUpiekłam go po raz drugi i dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia.. Poprzednim razem po prostu nie zdążyłam.. Wspaniały zapach, który kusił .. spowodował
Na słodko lub wytrawniesuszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka(...)pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem
Poezja smakuwtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony u Ewy >klik!<Składniki:opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),Sos mięsny:300 g mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów,ok. 100 g startego żółtego sera,sól(...)tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.Olej rozgrzać na nim i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodzienna