pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:281/377)

KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 214

dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła(...)przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy

cool and minty
Brukselka i spółka z patelni 182

łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy(...)pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie  www.sklep.dajar.pl . Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy

My Chcemy Jeść
Burgery wołowe z jalapeno i wasabi 195

minimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były  super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były(...)mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony  do smaku Olej roślinny bułki

Stare Gary
Skrzydełka z kurczaka w miodzie 134

Skrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pyszne i chrupiące skrzydełka z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Zakręcone ciasto cynamonowe 219

Wystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:) Dodawałam go i do ziemniaków ( Klik ), do marchewki ( Klik ), do mięsa ( Klik , Klik ), do różnych dań ( Klik , Klik ) i oczywiście do wypieków ( Klik , Klik , Klik , Klik , Klik i Klik ) . Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno(...)jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę (najlepiej dwukrotnie). Dodajemy cukier, cynamon oraz jajko i miksujemy chwilę, do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę (tzw piekarnikową) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Odkładamy w chłodne miejsce. Do misy miksera wbijamy całe jajka i ubijamy razem

Smaki Na Talerzu
Pizza na kalafiorowym spodzie 247

Nie ukrywam, że na diecie bezglutenowej włoskich smaków brakuje mi najbardziej. Wszyscy lubimy pizzę i często ją robię, oczywiście cztery różne, bo każdy ma inne smaki

gutfut
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 161

Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności

Moja Delicja
Torcik na zimno 193

Trochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 188

Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire(...)oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się

zadanie-gotowanie
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 180

czosnek i całość podsmażamy jeszcze około 4 minuty.  Po tym czasie do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy i całość doprawiamy pieprzem oraz solą.  Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około(...)mięsa.  Farsz mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę

Smak mojego domu
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 154

szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka  ok 300 gram(...)kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora

Kuchnia po mojemu
Gulasz wołowy na piwie 222

ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)*ok. 900 ml bulionu wołowego4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego4 małe liście laurowe3 łyżki masła2 łyżki olejusól morska, świeżo mielony pieprz Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką(...)talerz. Do garnka zaś dodajemy resztę masła, zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystkie warzywa, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia do garnka z powrotem dodajemy mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy

Poezja smaku
Makowiec świąteczny z bakaliami 253

zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodać cukier, aromat migdałowy i bakalie.  Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim(...)Zwinąć ciasto jak roladę, a końce podłożyć pod spód. Papier do pieczenia posmarować cienko olejem, ułożyć na nim makowce i zawinąć 2-krotnie pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem. Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bataty pieczone po meksykańsku 193

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku(...)pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty obtaczamy w oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Obok stawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy 60-70 minut, aż bataty zmiękną. Warto w połowie pieczenia zamieszać naszą fasolową mieszankę. 4. Na talerzach układamy

My Culinary Art
Zapiekanka meksykańska 5818

blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7   pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka(...)łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy

Mania Gotowania