pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:279/377)

Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 397

czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się nie wysuszył ( 3-5 min powinno wystarczyć). 6. Muszle nadziewać kurczakiem wymieszanym z pomidorami. Najlepiej robić to przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nadziane muszle układać w naczyniu żaroodpornym

DefinicjaSmaku
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 330

plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy w 175⁰C przez około 1,45h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 75-80⁰C a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto uruchomić termoobieg który delikatnie podsuszy skórkę. Na dno brytfanki dołożyłam(...)Mięso rozkładamy na półmisku, lekko polewamy sosem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 1 bardzo dobrej jakości kurczak – z wolnego wybiegu lub kukurydziany, 1,500-1,700g 120g miękkiego, smarownego masła 82% tłuszczu 3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki 3 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 średnia cebula, dowolna 1 niepełna łyżeczka drobnej soli ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego

Karo in the Kitchen
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 273

smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde miejsce(...)mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Bułeczki można formować i nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 250

szklanki ryżu basmati, 1 1/4 szklanki wody, 3-4 bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati(...)kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego

Plate of Joy
Schab zapiekany ze szpinakiem 318

szpinaku ( u mnie mrożony )  2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła  2 łyżki mąki  0,5 szklanki mleka  20 dkg gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka  do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej(...)górze posypałam kawałkami gorgonzoli.  Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła.  Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.   Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab pieczony z powidłami śliwkowymi Schab pieczony z czosnkiem

Kuchnia na wzgórzu
Karkówka Adama - palce lizać 256

świąteczną okazję.  I zaskoczyć nią gości :) Przygotowanie : Mięso umyć i osuszyć, naciąć od prawej do lewej strony wzdłuż szerszego boku od góry, tak aby karczek nie został rozcięty na grubość 1 cm ( nie przekroić ) Tak samo naciąć mięso na wysokości 1/3 od dołu od strony lewej do prawej. Mięso rozłożyć tak, aby powstał długi, płaski kawałek. Płat naciąć kilkakrotnie(...)mięsem Następnie włożyć brytfankę do piekarnika Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry  jak na zdjęciu Wymieszać keczup z sosem powstałym w  czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę. Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min. Tę pieczeń

Proste Potrawy
Drobiowy szaszłyczek na szybko 352

oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm.  Oliwę w małej miseczce połączyć  z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa. Odstawić do lodówki i przygotować resztę składników. Boczek pokroić w plastry, a potem w kawałeczki odpowiadające wielkości kawałków mięsa. Cebulę wybrać taką(...)były zawieszone. Najpierw wzdłuż brzegów, a potem przez środek opierając kolejne szaszłyki na tych z brzegu. Odkryte szaszłyki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. W połowie pieczenia wyjęłam i obróciłam delikatnie każdy szaszłyk w taki sposób, aby to co było od spodu mogło się opiec, a górna opieczona część znalazła się na dole. W sumie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapusta faszerowana mięsem mielonym, a la gołabki 196

Bardzo dobre danie, coś jak gołąbki tylko podane inaczej. Również można podać taką kapustę na imprezy, wtedy naokoło rozsypać obsmażone pieczarki. Przygotowanie mięsa – cebulę drobno

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 145

Taka zapiekanka to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Idealna, gdy mamy mało czasu na robienie obiadu. Wystarczy tylko wszystko przygotować ułożyć w naczyniu żaroodpornym a reszta piecze się już praktycznie sama :) Do zapiekanki wykorzystałam  ser koryciński z czarnuszką   z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec .  " Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi(...)użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona papryka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki ketchupu łagodnego * oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić w cienkie plasterki

Zrób to smacznie
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 697

Robiłam już papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, więc przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny(...)łyżeczce) oraz szczyptą chilli.  Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza natrzeć odrobiną soli i pieprzu, następnie obficie wypełnić farszem. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Kuchnia Ellie
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 213

"Przez żołądek do serca powiadają", więc chyba najprościej znaleźć drugie dno wypowiedzi i zaserwować właśnie żołądek! Może i nadinterpretacja słów nastąpi, ale... nawet "najstarsi górale" czy

Wypisz Wymaluj
Zapiekanka chłopska 291

wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością(...)pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami 153

skorzystać z tego przepisu na gołąbki z czarnej kapusty. Gołąbki z wołowiną 20 gołąbków Składniki: 1 duża włoska kapusta 1 kg mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki masła 2 opakowania mieszanki ryżowej 800 ml bulionu z mięsa lub warzyw 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sos grzybowy 200 g brązowych pieczarek 50 g masła 2 łyżki(...)liście. Następnie układaj ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj naczynie aluminiową folią lub garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz – gotuj gołąbki przez 30 minut. Pod koniec można gołąbki odkryć aby się lekko zrumieniły. W międzyczasie ugotuj sos. Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Namoczone i miękkie grzyby pokrój w kostkę

codojedzenia
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 418

gęstej kwaśnej śmietany  (w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia) 2 ząbki czosnku sól,  pieprz 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną gotujemy 5 minut dłużej niż na opakowaniu - by się nieco rozgotowała Przekładamy do miski(...)pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy.  Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli

Moje Kuchenne Rewelacje
Lasagne (lasagne bolognese) 137

minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – sos pomidorowy i listki bazylii do podania Składniki sos boloński: – 500 g mięsa mielonego wołowego – 1 puszka pomidorów 400g – 1 ząbek czosnku, pół cebuli, 1 papryczka chilli (opcjonalnie) – pół szklanki czerwonego wina – sól, pieprz Składniki sos beszamelowy(...)połóż płaty makaronu, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę mięsa. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę mięsa. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem

nietylkopasta.pl