pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:168/291)

Karkówka w plastrach z piekarnika 537

dłużej karkówka w niej poleży tym lepiej (najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej – mięso będzie wtedy wyjątkowo aromatyczne). Karkówka w plastrach z piekarnika: 4-6 plastrów karkówki wieprzowej ½ cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku ½ łyżeczki(...)chowamy na noc do lodówki – jeśli nie mamy tyle czasu to warto trzymać mięso w marynacie minimum 3 godziny. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (plastry układamy na płasko obok siebie) i pieczemy w 200ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 minut. W tym samym czasie co mięso, możemy również jednocześnie piec

Poezja smaku
Domowe Gołąbki z Ryżem i Mięsem Mielonym – Pieczone w Piekarniku 115

się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty(...)doprawiamy pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Powstały farsz zawijamy w liście, po czym układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy ulubionym sosem (pomidorowym, pieczarkowym lub innym) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy do miękkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Grillowana Polędwica Wieprzowa w Marynacie z Coli 105

urządzeniu abyście sami zobaczyli ile pyszności można na nim zrobić. Puki co zachęcam was do zabawy konkursowej :) i zostawiam dla was przepis na polędwiczki :) SKŁADNIKI: 750g polędwicy wieprzowej 1 szkl coca-coli 2 łyżeczki przyprawy klasycznej do karkówki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżeczki oleju DODATKOWO: Urządzenie wielofunkcyjne firmy(...)delikatnie spłaszczamy w rekach każdy kawałek, przekładamy do miseczki z marynatą, całość mieszamy. 3. Przygotowane mięso odstawiamy na całą noc do lodówki pod przykryciem. 4. Na drugi dzień mięsko pieczemy na urządzeniu wielofunkcyjnym firmy DEZAL Plus , tak długo jaki stopień wypieczenia lubimy :) 5. Polecam polędwiczki podawać z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach oraz sosem jogurtowym (dodam go jako kolejny wpis

Dziś Ja gotuje
Klops z leśnymi grzybami 198

Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone  ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć(...)delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę. Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków

Proste Potrawy
Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą 163

szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli Sos: 3/4 szklanki passaty  oregano bazylia 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kabanosy ( u mnie jedno opakowanie z chilli a drugie klasyczne wieprzowe) kukurydza czerwona cebula świeża rukola starta mozzarella 1. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy wodę i cukier, mieszamy, żeby składniki nam się rozpuściły. Na sam koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na chwilę(...)wszystkie składniki dajemy do miseczki (czosnek przepuszczamy przez praskę) i mieszamy. 3. Kabanosy kroimy na drobne kawałki, cebulkę w piórka, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jak ciasto będzie wyrośnięte (po 30 minutach) odrywamy po kawałku i formujemy mini pizze, które smarujemy sosem i nakładamy resztę składników, na końcu posypujemy startą mozzarellą. Ciasto możemy też

kruche babeczki
Pasztet 173

Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie.  Składniki: 1 kg karkówki 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki wody 2 liście(...)naczynia. Dokładamy do tego ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy pokrywką i pieczemy około godziny w 180 stopniach. 10 minut przed końce pieczenia, wrzucamy kawałki wątróbki. Po tym czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie

Kardamonovy
Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie 200

nadaje im chrupiącą skórkę. Sos tabasco i pieprz cayenne dodają ostrości, ale upieczone mięso nie jest, aż tak bardzo pikantne. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1,5 kg żeberek wieprzowych (u mnie extra mięsne) 100 ml oleju 100 ml miodu 100 ml białego octu winnego 1 łyżka sosu tabasco 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), i co jakiś czas obracamy i pokrywamy je z każdej strony marynatą. 5. Zamarynowane żeberka przekładamy na blachę do pieczenia, wylewamy resztę marynaty, podlewamy odrobiną wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia żeberka kilkakrotnie obracamy

W kuchni Katie
Szynka pieczona w rękawie - domowa wędlina do chleba. 247

Składniki: -szynka wieprzowa w siatce -4 łyżki oleju -2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki wody -4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) -4 ziarenka jałowca (utłuczone w moździerzu) -4 ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu) -1 łyżeczka majeranku -1/2 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczka czarnego pieprzu (utłuczonego w moździerzu) -1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Szynkę(...)domu. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i następnie nacieramy nią szynkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przekładamy szynkę do rękawa. Pieczemy godzinę na każdy kilogram szynki w temperaturze 200 stopni. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw by szynkę bardziej zarumienić. Smacznego

Magia jedzenia.
Muffiny mielone 176

prostokątnej formie jako pasztet , w każdej formie smakuje wyśmienicie , serdecznie zapraszam do wypróbowania .          Składniki            250 dag mięsa mielonego wieprzowego            2 całe jajka            1 pęczek pietruszki           1 marchew(...)powstała jednolita masa .   Jak już mięso mamy dokładnie wymieszane , to następnie mięso wykładamy do sylikonowej formy na muffiny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 45 minut .  Po upływie naszego czasu wyjmujemy mięso i można podawać jako danie główne , a jeżeli chcemy muffiny wykorzystać jako dodatek do kanapek  to mięsko musi bardzo

Mój Smak
Karkówka duszonaw rodzynkach 188

Bardzo często mieszkając w Polsce robiłam Karkówkę duszoną w żurawinie na przyjęcia niedzielne. Dziś jest niedziela i dziś przedstawię Wam karkówkę duszoną w rodzynkach. Jest idealna

Gotowanie Patki
Golonka gotowana i pieczona 160

łaski swojego mężczyzny. Przez żołądek do serca. Przygotujcie pyszną goloneczkę, którą pierwsze gotujemy, a następnie przyrumieniamy w piekarniku. Delikatna, dobrze doprawiona,mięciutka.... Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa moja miała 1,20 kg 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku Golonkę włożyć do garnka, zalać zimną(...)odrobiną ostrej papryki. Przełożyć do naczynia do zapiekania  podlać 1/2 szklanki wody w której gotowała się golonka i piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 40 minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną

O kuchni z uczuciem
Kapuśniaczki 215

minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić(...)środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć ostatnich minut można przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu, ładnie się wtedy zarumienią. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak faszerowany 280

SKŁADNIKI: kurczak świeży 2 kg pieczarki 0,5 kg wieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny do smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki umyć(...)Farszem nafaszerować kurczaka.  Zaszyć  lub spiąć wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą,  włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez    1 godz 25 minut Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru

Kuchnia Danusi
Faszerowane warzywa 262

SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE   Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką. Odcinamy(...)warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.                                          smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wielkanocny klops z jajkiem 332

Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć „co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam(...)zgarnąć nagrody: wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania Tefal Cuisine Companion, blendery Bosch, a także deski do krojenia z imieniem Waszej mamy. Wielkanocny klops z jajkiem: 1 kg mielonej karkówki wieprzowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 nieduże marchewki

Poezja smaku