pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:160/291)

Przekąskowe Sajgonki 133

Przekąskowe Sajgonki Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego? Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Kilka grzybów Mun ·        10 dag kapusty pekińskiej(...)doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy. 7.   Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz. 8.   Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem. 9.   Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem. 10.              Pieczemy 30 minut

Kulinarna Chwila
Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem 148

Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Mięso obsypujemy posiekaną natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 166

pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony i nie zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż(...)rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej. Po upieczeniu odczekać 5 minut przed podaniem

zadanie-gotowanie
Zapiekane roladki wieprzowe z serem żółtym i ogórkiem konserwowym 220

zachęcam do wypróbowania moich roladek. Tym razem proponuje połączenie mięsa z wyrazistym smakiem ogórka konserwowego otulonego ciągnącym się serem żółtym. Miłośnicy sera na pewno będą zadowoleni :) Składniki: schab wieprzowy 1 plaster ogórek konserwowy pół szt, ser żółty 1 plaster, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sol, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek 1 ząbek, olej do smażenia(...)roladka się nie rozpadła możemy ja związać nitka lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami.  Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka

kulinarne odsłony pati
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 130

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka, rozmaryn świeży, liść laurowy, ziele angielskie, masło, olej rzepakowy, bagietka 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia Polędwiczkę wieprzową zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Gotować w urządzeniu do gotowania w niskiej temperaturze w 62 ° C przez około 20 minut. Polędwiczkę można też ściśle zawinąć(...)przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję  schab 160 g ,  pietruszka korzeń 100   g ,  kasza pęczak 50   g ,  mleko

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 148

mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej(...)pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą, przelałam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego

Moja Galeria Smaku
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 241

podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4     Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 400g, Marynata: sok i skórka otarta z jednej pomarańczy, 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki(...)polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut). Przygotować sos:   na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania

SzczyptaSmaQ
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym 279

farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:) Składniki: duża cukinia,  200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),  50g ryżu pełnoziarnistego,  cebula,  1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki,  puszka krojonych pomidorów,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki.  Wykonanie(...)około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st. Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia

Z miłości do słodkości
Pasztet domowy 213

niedawna robimy go prawie na oko.    Pasztet domowy  Składniki:  2-3 duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera   3-4 cebule(...)włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę.  Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Parująca w wysokiej temperaturze woda sprawi,że pasztet po upieczeniu nie będzie zbyt suchy. Należy tylko uważać na to aby woda podczas pieczenia nie wyparowała, gdyż naczynie żaroodporne może

Aromatyczne Podróże
Boczek z majerankiem i czosnkiem 96

uroczystości. Robi się go prosto, a wychodzi smaczne i aromatyczne mięsko a z dodatkiem chrzanu to niebo w gębie :) Zapraszam :) Boczek z majerankiem i czosnkiem - 1 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą - 5 -6 dużych ząbków czosnku -- majeranek suszony - sól gruboziarnista -- olej Boczek myjemy i osuszamy. Solidną łyżkę oleju z łyżeczką soli , dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżeczkami majeranku dokładnie(...)pokaleczyć) nacinamy skórę w kratkę. Nacinamy a nie przecinamy to dość ważne. Pozostały czosnek kroimy w słupki i wsadzamy w nacięcia. Całość posypujemy jeszcze majerankiem. Wkładamy do formy do pieczenia , zakrywamy folią lub pokrywką od formy  i pieczemy ok.40 min w 180C . Po tym czasie zdejmujemy folię lub pokrywkę i dopiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu mięsa

Kuchnia Pełna Emocji
,,Warkocz z polędwiczek’’ 182

Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie na rodzinny obiad lub kolację, czy  przyjęcie w gronie przyjaciół. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 długa gałązka szczypiorku sól i pieprz, vegeta słodka papryka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek gałązkę rozmarynu Wykonanie: Polędwiczkę nadcinamy nie do końca wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy solą, pieprzem, vegetą i słodką(...)pleciemy w warkocz i na końcu spinamy wykałaczką. Każdy warkocz smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ziemniakami i sałatką. Smacznego

Podróż w kulinaria
Kotlety mielone – idealne! 162

polskich receptur. Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki dosmażane w piekarniku z odrobiną tłuszczyku – to jest ten smak! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej(...)dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną papryki (może być cayenne:)) Pieczemy 10 minut. Następnie wykładamy na półmisek , u mnie podawane z ziemniakami i buraczkami

Mój pomysł na
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 184

stopni. 6. Do piekarnika włożyliśmy warzywa 7. Przygotowaliśmy burgery, które zajęły miejsce polędwiczki, gotowej po 20 minutach pieczenia 8. Zagotowaliśmy wodę na ryż, kuskus, kaszę i makaron. 9. Podsmażyliśmy krewetki, do których po chwili dołożyliśmy makaron. 10. Z pieca wyjęliśmy gotowe warzywa i burgery. Wystarczyło już tylko zagotować wodę na ravioli i łączyć poszczególne elementy w gotowe dania. Całość(...)sztuki Szpinak Pieczarki 250 g Brukselka 0,6 kg Rzodkiewki 2 pęczki Cebula 2x Czosnek 2 ząbki   Mięso, ryby Mielony indyk 400 g Filet z kurczaka 2x Polędwiczka wieprzowa 0,7 kg Krewetki olbrzymie surowe, mrożone 0,4 kg   Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona 1 szklanka Ryż brązowy 1 szklanka Makaron spaghetti, gryczany

Niedzielny kucharz