pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:158/291)

Pseudo Burger 161

podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Cebula ·        Jajko ·        bułka tarta ·        3 łyżki(...)Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa i dokładnie mieszamy. 5.   Robimy dużej wielkości płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy, dodajemy łyżkę masła oraz koper i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 8.   Pomidora oraz ogórka kroimy

Kulinarna Chwila
Polędwiczki wieprzowe z gruszką i gorgonzolą 235

tego aromatyczny ser i mięciutkie gruszki-polecam na co dzień i od święta-pychotka..... Przepis znalazłam na stronie-  pieguskowakuchnia.pl -na którą serdecznie zapraszam Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 gruszki 120 g sera pleśniowego 3 łyżki masła  oregano sól, pieprz 150 ml śmietanki 30% sznurek do związania Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę,cebulkę(...)kawałki sera i związujemy w kilku miejscach.  Do rondla wrzucamy resztę masła,podsmażamy na nim odrobinę mięsko,przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min,po tym czasie wyjmujemy polędwiczki a do rondla dolewamy śmietankę wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut ,żeby powstał lekko gęsty sosik.Zdejmujemy z mięska sznurki ,kroimy w plastry

Swojskie jedzonko
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 166

lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry(...)przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości.  Umieścić wydrążone połówki  obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20  minut  - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony. Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez

Stare Gary
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 181

Moja radosna twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz(...)mięso z lodówki, w drugiej misce umieść płatki owsiane i obtaczaj z nich każdego kotlecika z osobna, a następnie usmaż na patelni z obu stron na rumiano podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
duszona wątróbka z cebulką 128

Witam :-) ostatnio troszkę zaniedbałam bloga, ale nie miałam zbytnio czasu na jego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-) Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce(...)dosyć często. Jest mięciutka,  nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej do smażenia Około 2 godziny przed przygotowaniem dania wątróbkę myjemy i umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach 184

Polędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina(...)lodówki. Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około 45 min w tem. 180 stopni, po czym wlewamy resztę marynaty i wino, wkładamy połowę truskawek  i pieczemy jeszcze 5 - 10 min. Dekorujemy resztą truskawek

Lili w kuchni
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 391

owinięcie go od góry folią aluminiową, aniżeli użycie pokrywki. Rozwiązanie z folią, o ile wykonane uważnie, jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana(...)Drukuj Składniki (4-6 porcji) 750g główki możliwie młodej kapusty + kilka dużych luźnych liści 1kg niedużych ziemniaków 2 średnie cebule (250g) 300g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g dobrej kiełbasy wieprzowej (np. mało przesuszonej jałowcowej) pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kilka łyżek oleju rzepakowego Do podania maślanka lub zsiadłe mleko czerwony barszcz Instrukcje Z główki kapusty

Kulinarna Pokusa
Pieczeń z szynki wieprzowej. 127

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym(...)pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu. Przełożyć mięso wraz z marynatą  do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą

O kuchni z uczuciem
Pulled pork 164

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.  Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy

Gaździnka warzy
Klops z papryką 198

papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie(...)oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni

Aga w kuchni
Gołąbki z nutą kalafiora 60

przyjaciółmi, bo może być fajnie xD Fajnie jest, więc polecę Arek Gie Składniki:         1 kapusta włoska 200 g ryżu 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mały kalafior 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 400 ml bulionu warzywnego         Przygotowanie:         Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy(...)Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.   Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C.   Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Gołąbki 57

smakowo. Właśnie dzisiaj zapraszam Was na takie gołąbki.             Składniki:     1 kapusta gołąbkowa 200 g ryżu 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 200 ml bulionu warzywnego     Przygotowanie:     Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy(...)cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Muffinkowe mielone 154

przygotowane mięsne kulki nadziewane serem mozzarellą, owinięte aromatycznym boczkiem możemy upiec na Grillu. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 cebula ·        1 całe jajko ·        1 łyżka przyprawy Gyros(...)żeby końce zwisały do zawinięcia. 3.    Następnie układamy trochę mięsa, następnie plasterek mozzarelli i przykrywamy mięsem. 4.    Zwisającymi paskami boczku przykrywamy mięso. 5.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 6.    Kotlety gotowe, podajemy z ulubionym sosem. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą 174

Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą Lubicie łazanki? My bardzo. Chwila przygotowań, kilka prostych składników i obiad gotowy. Taka porcja łazanek spokojnie starczy dla dużej rodziny

Słodkie okruszki
Wieprzowina po kantońsku 168

zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso(...)sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 175

Danie to można podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki, jeśli pokroimy cukinię na mniejsze kawałki. Można też oczywiście wykorzystać bakłażan, jeśli ktoś woli

Pyszny Duet
Wiejskie roladki wieprzowe 146

Roladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić  tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby(...)rozbite kotlety nakładać farsz, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i obłożyć listkami bazylii. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 173

mięsem mielonym. Jednak podane w takiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ; ) SKŁADNIKI: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 bułka 1 jajko 4 ugotowane jajka bułka tarta PRZYPRAWY:  sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs WYKONANIE: Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę(...)się ze sobą stykały. Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą.  Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C ustawienie góra dół. Ja najpierw przykrywam folią lub pokrywką a pod koniec pieczenia odkrywam żeby mięso się ładnie przypiekło.  Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Pani na deser
Placki ziemniaczane z polędwiczką. 141

mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki  przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk masło klarowane,olej(...)dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków,  zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym. Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam! Zmieszałam ciasto

Kuchnia Beaty
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 169

wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie  Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne(...)mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i płatkami papryki. Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 1,5 - 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 20 - 25 minut. Smacznego! * Jeżeli nie mamy sosu możemy go przygotować sami składniki puszka pokrojonych pomidorów sól

Stare Gary
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 211

receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana  cebula 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki sól, pieprz po 100 g mozzarelli do starcia i cheddara 2 łyżki oleju(...)się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy pod grillem aż ser się zrumieni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina 332

Schabik suszony-tym razem nie wędzony,nie pieczony tylko dojrzewający-pycha.....uwielbiam tego typu wędliny,pierwszy raz przygotowywałam taką na święta i okazała się strzałem w dziesiątkę. przy tym nie jest droga w przygotowaniu,jedynie trzeba poświęcić jej 5 min co 36 godzin. ale efekt jest tego wart w 100% "Cukier i sól w przygotowaniu tych wędlin mają za zadanie(...)wędlina się nie psuła. Natomiast suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędlinę przechowywać  w suchym i przewiewnym miejscu" SKŁADNIKI: 1,5 kg schab wieprzowy bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 1 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 główka czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu 1 pończocha PRZYGOTOWANIE

Swojskie jedzonko
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 228

choć raz przygotujecie mięso w ten sposób, to na tym jednym razie nie poprzestaniecie. Kanapki z pulled pork to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI łopatka wieprzowa około 1,5 kg marynata: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado(...)sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca masa. Mięso umyć i osuszyć. Z uwagi na długi czas obróbki termicznej najlepsze będzie mięso, które ma na sobie trochę tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz w 100% się wytopi i sprawi, że mięso będzie delikatne i soczyste.  Całe mięso dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 12h do lodówki.  Mięso przełożyć

DefinicjaSmaku
Karkówka w cebuli 196

pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę(...)brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami. Naczynie zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, pieczemy przez 1,5 godziny

Kuchenne aromaty
Łopatka wieprzowa miodowa z szykowaru. 145

zapeklowałam cały płat łopatki wieprzowej. Efekt jak dla mnie był na prawdę dobry, mięso i tak dopasowało się do kształtu szynkowaru dzięki sprężynie w pokrywce. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej filiżankę wody 2 łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały(...)więc zwinęłam go w rulon i włożyłam do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Wersja piekarnikowa wyglądałaby podobnie z tym, że związałabym mięso nićmi do wędlin i włożyła do rękawa do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na minimum 24h. Po tym czasie wkładamy sznkowar do garnka z wodą i gotujemy aż do momentu kiedy mięso osiągnie temperaturę 85°C. Trwa to około

MamaOskarka
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 393

bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję(...)cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Rolada z brokułami. 307

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 brokuł 100 g sera gouda 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Brokuła zalać wrzątkiem na około 3 min , wyjąć(...)grubych oczkach. Masę mięsną rozłożyć na folii aluminiowej w formie prostokąta, a na niej brokuły i ser. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry

O kuchni z uczuciem
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 227

mężem miłość, wierność ........ Zastanawiałam się czy będzie pamiętał, bo wiadomo, że nie wszyscy faceci mają głowę do dat. Pamiętał :) Zapraszam na nasz rocznicowy obiad. SKŁADNIKI:  2 polędwiczki wieprzowe sos sojowy ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe(...)pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą

Kuchnia w opałach
Schab i karczek z brzoskwinią zapiekany pod serem 227

Składniki na 4 porcje: 2 schaby wieprzowe 2 karczki wieprzowe 4 plastry sera  żółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej(...)każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie Na mięso układamy brzoskwinie a potem

Bon Appetit Małgorzaty
Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 116

przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś(...)plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220 ° C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej

Food Square