pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:167/291)

Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami. Cały obiad na jednym patyczku! PRZEPIS 270

pyszny obiad właściwe nic więcej nie trzeba. Wszystko jest na jednym patyczku! Mamy dla was przepis na szaszłyki bamberskie. Przepis na szaszłyki bamberskie Składniki: około kilograma karkówki wieprzowej, około kilograma małych ziemniaków, 3-4 cebule, 5 ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, odrobina oleju. Potrzebujesz też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z karkówką i ziemniakami? Mięso pokrój w dość dużą(...)się zamarynowało. Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na w ćwiartki, posól i wymieszaj. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie kawałki mięsa, ziemniaki i cebulę. Piecz 1,5 godz. w temp 180 stopni. Rada: jako dodatek do szaszłyków bamberskich bardzo fajnie sprawdza się musztarda, domowy sos czosnkowy lub ajwar. Artykuł Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami

Kulinarna Polska
Wielkanocne Polędwiczki 166

zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        4 jajka ugotowane na twardo ·        1 marchew ·        1 łyżka oliwy(...)dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę. 4.   Nakładamy równomiernie na mięso. 5.   Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę. 6.   Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 111

Święta to nie tylko Wigilia. Po niej następują 2 kolejne dni świąt podczas których jemy odświętne obiady. Tym razem mam propozycje w postaci polędwiczki wieprzowej otulonej ciastem francuskim. Polędwiczka została zamarynowana musztardą i cebulą. Składniki: 2 polędwiczki 2 op. ciasta francuskiego 2 cebule 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól pieprz mieszanka ziół włoskich jajko olej do smażenia(...)czasie wymieszać cebulę z musztardami. Na każdą polędwiczkę wyłożyć musztardę z cebulą. Owinąć mięso ciastem francuskim (każdą polędwiczkę w jeden blat ciasta). Posmarować cisto francuskie rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 180 st przez ok 50 min. Podawać ciepłe

Kuchnia w oparach
Kolorowe polędwiczki w sosie serowym 143

Kolorowe polędwiczki w sosie serowym Delikatne, kruche, soczyste mięso, faszerowane pieczarkami i papryką. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Sól ·        Pieprz ·        10 dag sera żółtego ·        ½ cebuli(...)dużych oczach. 8.    Mieszamy razem z grzybami. 9.    Gotowy farsz układamy na środku mięsa. 10. Zwijamy w roladę. 11. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w 180 ̊ C. 12. Po upieczeniu kroimy w krążki. 13. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 14. Wylewamy na dno naczynia. 15. Układamy       mięso

Kulinarna Chwila
Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie 118

rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 2 cebule 700 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką(...)mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie zalewamy ją wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zalewą zalewamy mięso. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec możemy je odkryć aby sos delikatnie się zredukował

VioletoweKucharzenie
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA DOMOWĄ SZYNKĘ 148

kwestią czasu :) W wersji domowej, nawet wieprzowina mi smakuje. A Chłopaki szaleją za tą szynką. Dzisiaj zrobiłam   ją kolejny raz. I nie ma nic prostszego. Składniki: ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu) około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona listek laurowy ziele angielskie 3-4 ząbki czosnku Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek(...)minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła, ale ja tak nie robię. Już wkrótce przepis na bardziej skomplikowaną szynkę mojego Szwagra, moczoną przez tydzień, gotowaną w piwie i pieczoną z tłuszczykiem

Cytryna&Co.
Szaszłyki z piekarnika 215

grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli(...)Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki. Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut

Dieta bez mleka
Roladki wieprzowe z awokado i mango 141

Połączenie mięsa wieprzowego z owocami wyszło mi na dobre. Więc w kuchni należy eksperymentować. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Awokado 1 szt. Mango 1 szt. Ser żółty starty 5 dag  pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać,  osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko(...)roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać z kaszą pęcak z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Szynka wieprzowa sous vide 363

wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. łyżeczki soli 1 łyżka majeranku   Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy(...)godzin do lodówki.  Po tym czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta francuskiego 215

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez 15- 20 minut   SMACZNEGO

zielonacukinka
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce 142

polędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo(...)Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem i cebulką. Polędwiczki smarujemy grubo musztardą.  O btaczamy w bułce z parmezanem i układamy w brytfannie. Pieczemy 25 min w 190 stopniach.  Podajemy np. z risotto i grillowaną cukinią. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 151

nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie(...)wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana 164

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso(...)całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczeniaPieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się rozpuści

Qchnia po prostu
Żeberka w sosie piwnym 194

macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna  pieprz chili cayenne  sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka(...)Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było

Ugotować
Schab z dzika z grzybami. 229

angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce(...)gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia. Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut

królestwo garów
Szybki przepis na domową szynkę 348

prostym przepisie nie ma nic nadzwyczajnego, lecz ważne są przyprawy które wymienię jako polecane. Zapraszam do wypróbowania od dziś! Czas przygotowania: 14 godzin Składniki: 0,3kg szynki wieprzowej (To taka porcja dla 1-2 osób żeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy:  Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść(...)Mięso nacieramy solą i przyprawami a następnie olejem - zawijamy folią aluminiową i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy z lodówki, ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy w foli aluminiowej ok 1g 20minut. Następnie wyjmujemy z foli i opiekamy na termoobiegu w 200 stopniach przez 10 minut 3/ Odstawiamy do przestudzenia a następnie do lodówki. Po schłodzeniu kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Szisza kebab z warzywami 165

tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)  Szisza kebab z warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa jarzynka  1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny  2 ziemniaki  1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat(...)plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki makaronowe 211

Składniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 100 g kabanosów wieprzowych 1 średnia cebula 3 łyżki kukurydzy 1 jajo 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 150 g sera mozarella oliwa Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty(...)masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć. Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy posmarować tłuszczem. W każde zagłębienie układać makaron - formując gniazdo. Makaron zalać masą. Piec w 160 stopniach około 25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Bogactwo smaków wyjątkowej kuchni gruzińskiej 79

Gruzji popularny jest pszeniczny chleb „puri” (w zależności od kształtu chlebek określa się nazwami: „szoti” – kształt wrzeciona, lub „lawasz” – owalny) wypiekany na wewnętrznych ściankach dużego cylindrycznego pieca „tone”, natomiast w zachodniej części kraju – kukurydziane placki „mczadi” wypiekane na glinianych patelniach „keci”. Z gruzińskich zup warto polecić znakomite „charczo” – rodzaj gęstej zupy gulaszowej z cielęciny, zwłaszcza(...)serwujących wyłącznie to danie. Są to pierogi w kształcie „sakiewek” – piramidek, ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznymi i soczystymi mięsami (w wersji oryginalnej – wołowo-wieprzowymi) lub ziemniakami, grzybami czy serem (w swoich wegetariańskich mutacjach). Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby z pierogów nie wyciekł sos będący esencją

ProstePesto.pl
Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym 134

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym Co u Was na obiad? U nas dziś królują szybkie pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Moja rodzina uwielbia takie

Słodkie okruszki
Omlet z pieczarkami 188

Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 268

Zupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy tylko(...)dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym. [embed]https://youtu.be/sM5RQWTMF1k[/embed] Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą

e-PrzepisyKulinarne
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 197

nożem. Warzywa kolejno przypiecz na mocno rozgrzanej patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego(...)Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami . Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw do przestudzenia, obierz

Food Square
zapiekane gołąbki bez zawijania 682

składniki: 150 g ryżu 300 g kapusty, białej 350 g mięsa mielonego, wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków mąka do obtoczenia tłuszcz do podsmażenia opcjonalnie: ok. 2 łyżki bułki tartej dodatkowo: natka pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki(...)bulionu 200 g przecieru pomidorowego sól, pieprz wykonanie: Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku. Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 40-45 min. Przed podanie posypujemy posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
Kebab czy falafel? Czym różnią się te fast foody? 214

gustu? Kuchnia arabska jest dość specyficzna. Wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna, znajduje wielu zwolenników. Chociaż bazuje przede wszystkim na daniach opartych o mięso (wołowe, baranie, drobiowe, ale nigdy wieprzowe), pojawia się w niej wiele akcentów wegetariańskich. Kebab – jedno danie w wielu odsłonach Kebab to niezwykle popularne danie kuchni arabskiej, które zdetronizowało popularne niegdyś hamburgery czy hot-dogi. Szturmem podbiło(...)sposobie podawania, rodzaju zastosowanego mięsa oraz wykorzystanych dodatkach. Jeśli chodzi o kebab serwowany w Katowicach oraz lokalach w innych miastach, najbardziej popularna jest wersja doner. W tym przypadku mięso pieczone jest na obrotowym rożnie i skrawane w cienkie plastry. Zwykle kawałki mięsa wraz z warzywami zawija się w lawasz. Falafele – kotleciki z ciecierzycy Falafele to specjał kuchni arabskiej w formie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami 172

razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czarny sezam do posypania W garnku(...)cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.  Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny

VioletoweKucharzenie
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 281

się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna: 2 jajka(...)formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut

zadanie-gotowanie
Pasztet z fasoli piękny Jaś 203

pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś  duża cebula i taka sama marchew  3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę(...)pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C                                    Pasztet z chlebem

Proste Potrawy
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 189

średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado(...)solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami 190

łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula 1 szklanka suchego ryżu 1 marchewka 1 por (biała część) sól, pieprz papryka słodka papryka ostra zalewa 3 szklanki wody 100 g roztopionego masła(...)oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę).  Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
Szynka po staropolsku 154

pachniała na waszym świątecznym stole i zachwyci waszą rodzinę. Przygotowanie jej jest również szybkie i bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.  Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą

Marder&Marder Manufacture