Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną(...)zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej
Kulinarny karnet Christopheramamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków(...)zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą. Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu
Karo in the KitchenKarkówka z sosie cebulowo- chińskim Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad. Czas przygotowania 80 minut 8 porcji Składniki: · 1kg karkówki wieprzowej · 6 szt. cebul(...)cebulą układamy na mięsie. 5. Do naczynia wsypujemy zupy cebulowe oraz fix do potraw chińskich i rozrabiamy z wodą. Następnie wylewamy na mięso. 6. Danie pieczemy 70 minut w 180 ° C. 7. Gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaKotlety Mielone muffiny Danie z mięsa mielonego, wieprzowego przygotowane w foremkach do muffinek z warzywno serowym farszem. 12 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 60 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 1 całe jajko · Sól do smaku(...)Wierzch muffinek posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilafont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty Kuleczki: 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek(...)dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach). Z masy uformować małe kotleciki ( kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej
Smaczny zeszytosób na diecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą. Na 6 kotletów: 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki 1 duża cebula 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie) 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek Płatki owsiane zalewamy niespełna(...)zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło
Smaki Na TalerzuKrokiety... mimo, że są trochę pracochłonne, to jednak warte swojego smaku (moja córka uwielbia naleśniki i z racji tego, że dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad(...)odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku Wykonanie: Na patelnię wlać odrobinę oleju, nagrzać. Dodać mięso mielone i mieszając rozdrabniam
Zrób to smacznieIdealne szybkie danie. Składniki 500-600 g polędwiczki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 250 g pieczarek 1 cebula 500-700 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym(...)oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min. Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenworeczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag, woda 1 szklanka, pomidory 6 większe ugotowany ryż w nie osolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski dużej, dodać przyprawę do makaronu - dodałam tak pierwszy(...)porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C z 15 minut pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękopru włoskiego, który nadaje potrawom przyjemnego, anyżowego aromatu. Żeberka w połączeniu z nasionami fenkułu są niesamowicie smaczne, połączenie miodu i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka kopru włoskiego 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu spadziowego 2 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju(...)moździerzu. Miód, olej i sos sojowy łączymy, dodajemy papkę z moździerza, składniki dokładnie łączymy. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki. Mięso marynujemy przez noc w marynacie. Pieczemy w 180°C przez 45 min, co jakiś czas obracając. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenniej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata: 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może(...)kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotowa
Niespełnione zdolności kulinarnekomponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili(...)mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy żeberka na brytfankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 80 min. Podajemy ciepłe
W kuchennej krainie