pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:174/291)

Kiszka ziemniaczana 197

Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy    Boczek kroimy w kostkę.    Podsmażamy(...)stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.     Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 166

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną(...)zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej

Kulinarny karnet Christophera
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 354

mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków(...)zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu

Karo in the Kitchen
Karkówka z sosie cebulowo- chińskim 106

Karkówka z sosie cebulowo- chińskim Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad.   Czas przygotowania 80 minut   8 porcji Składniki: ·        1kg karkówki wieprzowej ·        6 szt. cebul(...)cebulą układamy na mięsie. 5.    Do naczynia wsypujemy zupy cebulowe oraz fix do potraw chińskich i rozrabiamy z wodą. Następnie wylewamy na mięso. 6.    Danie pieczemy 70 minut w 180 ° C. 7.    Gotowe. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlety Mielone muffiny 154

Kotlety   Mielone muffiny Danie z mięsa mielonego, wieprzowego przygotowane w foremkach do muffinek z warzywno serowym farszem. 12 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: ·        60 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·          1 całe jajko ·        Sól do smaku(...)Wierzch muffinek posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 6.           Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C. 7.           Danie gotowe. 8.           Smacznego

Kulinarna Chwila
Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty 144

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty Kuleczki: 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek(...)dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach). Z masy uformować małe kotleciki ( kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej

Smaczny zeszyt
Mielone z płatkami owsianymi 253

osób na diecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą. Na 6 kotletów: 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki 1 duża cebula 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie) 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek Płatki owsiane zalewamy niespełna(...)zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 131

Krokiety... mimo, że są trochę pracochłonne, to jednak warte swojego smaku (moja córka uwielbia naleśniki i z racji tego, że dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad(...)odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku Wykonanie: Na patelnię wlać odrobinę oleju, nagrzać. Dodać mięso mielone i mieszając rozdrabniam

Zrób to smacznie
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 146

Idealne szybkie danie.  Składniki 500-600 g polędwiczki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 250 g pieczarek 1 cebula 500-700 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym(...)oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min. Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 190

woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag, woda 1 szklanka, pomidory 6 większe ugotowany ryż w nie osolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski dużej, dodać przyprawę do makaronu - dodałam tak pierwszy(...)porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C z 15 minut pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone żeberka w aromatycznej marynacie 100

kopru włoskiego, który nadaje potrawom przyjemnego, anyżowego aromatu. Żeberka w połączeniu z nasionami fenkułu są niesamowicie smaczne, połączenie miodu i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka kopru włoskiego 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu spadziowego 2 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju(...)moździerzu. Miód, olej i sos sojowy łączymy, dodajemy papkę z moździerza, składniki dokładnie łączymy. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki. Mięso marynujemy przez noc w marynacie. Pieczemy w 180°C przez 45 min, co jakiś czas obracając. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 155

niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu pikantnego  sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może(...)kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min. Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać  łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie 184

komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki.  Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie  Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili(...)mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy żeberka na brytfankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 80 min. Podajemy ciepłe

W kuchennej krainie