pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:169/291)

POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE 176

Polędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika z kurkami w śmietanie 201

Soczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni ząbek czosnku(...)godzinę. Na patelni z dodatkiem oleju obsmażamy polędwiczki z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć polędwiczki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20/25 minut w zależności od grubości polędwiczek. Na patelni i tłuszczu po obsmażaniu polędwiczek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodać umyte i oczyszczone kurki. Smażymy na średnim ogniu

Andzia Pichci
Najlepsze faworki 151

Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby

Kate's Kitchen
Warkocz z polędwicy wieprzowej 242

stwierdziłam, że te "szerokie" paski uda się właśnie tak wykorzystać :) Warkocz podałam z ziemniaczanymi kluseczkami  i sosem z grzybków, które nazbierał Mąż. Było pysznie! Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 10 plastrów dłuższego boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól morska pieprz kolorowy odrobina oleju rzepakowego Sposób przygotowania(...)rozmarynem oraz solą morską i kolorowym pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podpiekamy nasz warkocz z jednej i drugiej strony. Przyrumieniony przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym. Wpis bierze

Kuchnia w czekoladzie
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 311

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)wymieszać łyżką.  Do ubitych jaj dodać starty, żółty ser i majonez, przyprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać łyżką.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.  Na tak przygotowaną blechę wylać masę na omlet i nadać jej kształt prostokąta (omlet powinien być mniejszych rozmiarów niż blacha od piekarnika).  Omlet wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Kotlety mielone tradycyjne 204

naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka makaronowa z mięsem 436

ubieracie choinkę? Mam nadzieję, że w tym roku pogoda na Święta dopisze i spadnie śnieg. A teraz zapraszam na zapiekankę. Składniki 400 g makaronu falbanki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany dałam 18% 1 łyżeczka majeranku 4 cienkie plasterki sera żółtego ostra papryka słodka papryka(...)papryką i majerankiem. Gotowe mięso wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę tak, aby sos przykrył makaron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu zapiekanki na gorącą ułożyć paski sera tworząc kratki. Smacznego zapiekanka makaronowa z mięsem

O kuchni z uczuciem
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 133

moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych(...)Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz

Kuchenne aromaty
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 194

czas mija nieubłaganie. W końcu się odgrzewanym "devolaillem" skończy i tyle. Panika mnie ogarnia. Dobrze. Wyżaliłam się. Teraz pora na przepis. Składniki (na 3 średnio żarłoczne osoby): 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego  1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte mięso marynuję w ten sposób jak "zmarnowany schabik" (post z 6 czerwca) przez całą noc. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażam króciutko z obu stron na patelni,  a następnie piekę w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni przez maksymalnie 40-45 minut. Polędwiczka zamarynowana ... ... migiem obsmażona... ...  piecze się ... ... i gotowa! Przygotowanie sosu: Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i na jakieś

Kuchnia po mojemu
Polędwiczki pod panierką 193

panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić. Mascarpone połączyć z tymiankiem i posmarować nim polędwiczki. Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać, oliwę, parmezan. Wymieszać i taką

Gosia gotuje
Mini gołąbki w liściach botwiny 155

przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego(...)wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku.  Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku

Pasja Smaku
Smaczne kadry, czyli pomysł na małe przyjęcie chrzcinowe w fotograficznym skrócie 188

Na koniec wspomnień z chrzcin Maksymiliana postanowiłam zamieścić skromną galerię zdjęć, które powstały przy produkcji i serwowaniu dań przygotowanych dla gości naszego Spin-Dżitsu. Znalazły się

Kuchnia po mojemu
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 88

sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego(...)czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy

Kardamonovy
Świąteczne Polędwiczki 224

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7.   Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8.   Zwijamy w roladę. 9.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10.              Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody

Kulinarna Chwila