nigdzie w pobliżu nie ma bakłażanów a ja tak bardzo nastawiłam się na Mussakę,musiałam wprowadzić małe zmiany..... Składniki: 3 cukinie bakłażany w pomidorach (Lidl) 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 kg pomidorów 3 duże ziemniaki cynamon pieprz sól mąka masło mleko oliwa z oliwek mozzarella bazylia (ja zawsze kupuję w Lidlu,gdyż tylko ta mi potem ładnie rośnie(...)trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace). Jak zrobić sos beszamelowy: Na suchej patelni rozpuszczamy masło.Dodajemy mąkę i mieszamy.Gdy zgęstnieje dodajemy
Wielki apetytnastępnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin(...)można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego. Źródło przepisu: Stare Gary
Gospodyni Miejskajest zdrowy i zawiera więcej omega 3 niż oliwa z oliwek. Papryczki wyszły super, polecam. Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego Składniki: papryka - 4 szt mięso mielone wieprzowe - 350 g sól pieprz wegeta natka pietruszki olej rzepakowy pieczarki -350 g cebula - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć(...)paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i oprószyć środek papryk solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć ściętymi wierzchami, polać odrobiną oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć papryki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiObraz autorstwa stockking na Freepi Spaghetti wegetariańskie to idealna propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Jeśli ktoś chciałby spróbować roślinnych alternatyw i ciekawych dań na
Słodkie okruszkiNadmienię tylko, że warzywa to była istna petarda! Podwójcie proporcje ;) co ja piszę dajcie razy 4 lub 5 Polecam Arek Gie Składniki: 2 tylne golonki wieprzowe (600-700 g) 1 duża marchew 1 mały seler korzeniowy 1 duża pietruszka 1 kawałek pora 2 łyżki miodu 50 ml oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego(...)mięsa, dodajemy miód, olej, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Składniki mieszamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Na kwadrans przed końcem pieczemy bez przykrycia z funkcją termoobiegu
R'n'G Kitchenmielonego, zamiast tradycyjnych mielonych. Rurki makaronowe nadziewane mięsem oraz warzywami, zapiekane w piekarniku. 50 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: · 1 kg mięsa wieprzowego mielonego · 1 całe jajko · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)drobno pokrojoną połowę papryki oraz ogórki konserwowe i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i nadziewamy rurki makaronowe. 2. Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i układamy jedną warstwę rurek. 3. Robimy sos, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną, wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając żeby
Kulinarna Chwilatakie szaszłyki??Można zapiekać w piekarniku lub na grillu. Polecam. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 3 cebule · 4 ogórki konserwowe · 4 ziemniaki(...)obieramy i również kroimy w grubsze plastry, solimy. 6. Wszystkie składniki nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 ° C. 8. Gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaSkładniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)dokładnie wymieszać i wszystko dodać do mięsa. Calość przykryć i i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka
mojej kuchniSkładniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka ,dodać(...)dokładnie wymieszać i wszystko dodać do mięsa. Calość przykryć i i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka
w mojej kuchniAle ona pyszna była, zniknęła szybciutko i dlatego dzielę się przepisem. Zakupiłam takie śliczne, fioletowe bakłażany w paski i taki oto właśnie pomysł do głowy mi
Moje Małe Czarowanieprzepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente" (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem
zielonacukinkaSKŁADNIKI: ok 3400 kcal 1,0 kg łopatki wieprzowej, najlepiej "kulka" 4 łyżki oliwy z oliwek sól morska pół łyżeczki kopru włoskiego 1 cm imbiru 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę. 3. W rozdrabniaczu zmiksować(...)rozgrzanego do temperatury 240 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min. 8. Zmniejszyć temperaturę do 120 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 3 godzin. 9. Po upieczeniu odstawić łopatkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry. Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako
Atlas SmakówDziś zostawiam propozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz. Składniki; pół kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz do smaku natka pietruszki bułka tarta w razie potrzeby 1 cebula 1 szklanka ziaren słonecznika olej do smażenia cebuli(...)mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Przepis autorski (mój). Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu. 300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju sól Przygotować marynatę(...)Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.) Tak przygotowane szaszłyki można również grillować
Di gotujeSkładniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą