pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:155/291)

Kuleczki w młodej kapuście 134

zaoszczędzi twój cenny czas, ale równie pomoże ci zadbać o zdrową dietę. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki na kuleczki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        Cebula ·        1 łyżka przyprawy Gyros ·        Sól(...)jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, , bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną. 2.    Następnie robi małe wielkości orzecha włoskiego kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180 ° C . 3.    Kapustę szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem z kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Kulinarna Chwila
Ramen 89

japońskich dań polecam Wam: – ryż do sushi – domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić – zupa miso RAMEN PRZYGOTOWANIE: 6h (najlepiej dnia poprzedniego) + 40 minut Składniki bulion: 2 kg kości wieprzowych 1-2 większe korpusy z kurczaka (ok 1 kg) 5-6 ząbków czosnku 5 szalotek kawałek imbiru (mniej więcej 2×6 cm) 1-2 marchewki płat wodorostów konbu (jako(...)podania: makaron do ramenu ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotowane na miękko jaja inne dodatki: płaty wodorostów nori, kimchi, dymka wraz ze szczypiorem, kapusta pak choi, dodatek pieczonych lub smażonych mięs lub ryb. Przygotowanie: Do garnka włożyć mięso, zalać wodą aby przykryła kości i gotować przez około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, opłukać mięso i raz jeszcze zalać

nietylkopasta.pl
PULLED PORK – najlepszy przepis! 110

kuchniami świata. Dziś zabieram Was w kulinarna podróż do Ameryki. Przygotowałam dla Was przepis na PULLED PORK – szarpaną wieprzowinę. Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym. Ja, w domowych warunkach przygotowuję ją z użyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym(...)duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa! SKŁADNIKI: * świeża łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda – ok. 350 ml * cebula biała – 3 szt * czosnek – 4-5 ząbków * cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz

Ostra na Słodko
Gołąbki 123

Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach . Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską. 1 ładna główka kapusty włoskiej, 700 g zmielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 200 g ryżu, sól, cukier, pieprz, tłuszcz do smażenia (olej, masło), 500 ml bulionu, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Usunąć z kapusty(...)wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy (łodygi) liści, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Dno gęsiarki czy innej formy do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Ryż umyć, odsączyć i zalać 360 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki masła. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień

królestwo garów
Polędwica Wieprzowa z Cebulką 142

Delikatna, soczysta, wyjątkowa.... Polędwiczka wieprzowa z cebulką z dodatkiem musztardy i  białego wina. Po prostu idealne połączenie smaków. SKŁADNIKI: 1,5kg polędwicy wieprzowej 180g musztardy (pół francuskiej - pół stołowej) 200ml białego wina 5 cebul oliwa majeranek pieprz sól WYKONANIE: 1. Polędwice smarujemy z każdej strony obficie musztardą, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. 2. Umieszczamy ją w pojemniku żaroodpornym, delikatnie(...)piórka, po czym rumienimy ją na oliwie. 4. Polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy ją aż się zrumieni, z obydwóch stron. 5. Ponownie przekładamy do marynaty, przykrywamy podsmażoną cebulką. Pieczemy w temp 190* aż do uzyskania oczekiwanej miękkości. Na zdjęciu prezentuję wam cudne talerze firmy ambition zapraszam was na stronę http://ambition.pl znajdziecie tam wiele pięknych i przydatnych akcesoriów

Dziś Ja gotuje
Pieczarki faszerowane mielonym mięsem 164

Składniki: 700 g szynki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 12 dużych pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 g żółtego sera (gouda) 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso mielimy. Od pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie smażymy na nim pokrojone ogonki pieczarek, cebulę(...)zmiażdżony czosnek. Po kilku minutach przekładamy je do zmielonego mięsa. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pieczarki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą nakładamy porcję mięsa. Blachę z pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie pieczarki posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy

Qchnia po prostu
PASZTET GRYCZANY Z MIĘSEM MIELONYM 255

gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia tego pasztetu - z pomidorkiem smakuje wyśmienicie. Składniki:   1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 2 jajka sól,pieprz czubryca czerwona Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mięso mielone zmielić w maszynce do mięsa. Cebule(...)dodać podsmażone pieczarki z cebulą - doprawić do smaku solą,pieprzem oraz czubrycą czerwoną,dodać jajka - wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać powierzchnię. Piec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 158

Pomidory, pomidory, pomidory... Co by dzisiaj do nich dodać?? Już wiem!! :)) Zapraszam!!! 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 mała cebula sól pieprz papryka suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje(...)słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami czy kaszą. U mnie był to ryż basmati. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 254

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 212

Golonka przygotowana przez mojego męża-wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecam Składniki: do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością  włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)godz) następnie pieczemy w tym piwie i przyprawach ok 1,5 godz pod przykryciem(co jakiś czas polewając ją zalewą w której ją pieczemy),następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min ,żeby się przyrumieniła(na te ostatnie 30 min można dodać poszatkowane warzywa wyłowione z wywaru w którym się gotowały,bo jak przejdą sokami z pieczenia golonki i odparowanym

Swojskie jedzonko
Pierogi z mięsem i pieczarkami 213

Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko(...)Smacznego :) Rady: Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa

Na Ciasteczkowych Papierach
Smarowidło pasztetowe do słoików 169

Domowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe pasztetowe smarowidło, które powstało na życzenie mojej ukochanej pierworodnej. Maszerując między regałami córcia moja dostrzegła pasztet. Bez chwili zawahania usłyszałam "Mamuś lubię pasztet, taki jemy w przedszkolu. Mogę zjeść go dziś w domu?" Moja(...)mojej pieszczochy lubię spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu.  Pasztet wieprzowy do słoików  SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 195

jest o wiele mniej kaloryczna.   Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny(...)Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy

VioletoweKucharzenie
Domowa rolada schabowa 142

dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić(...)bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę   czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można wzmocnić  sznurkiem do wędlin. Włożyć do worka na mięso. Piec ok 1, 5 godz. w temperaturze ok 200 st. C.  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 207

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach(...)pochodzenia lewantyńskiego, wzorowane na podobnym słodkim wypieku, znanym jako ghurayba. W czasach hiszpańskiej inkwizycji, został wydany przez urzędników Inkwizycji dekret, że polworony mają być wypiekane z wykorzystaniem tłuszczu wieprzowego jako sposobu wykrywania Żydów i muzułmanów, ukrywających się w regionach południowej Hiszpanii.   Przepis został opublikowany w miesięczniku Mistrz Branży, grudzień 2017 r. Składniki: 400 g wieprzowego smalcu 200 g mielonych

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada z mięsa mielonego 160

chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 160

chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarny S.O.S.
Pizza z kamienia – przepis na puszystą domową pizze 97

uwielbiamy. Piekę ją najczęściej w weekend lub na różne spotkania rodzinne czy mniejsze przyjęcia. Pizza zawsze się sprawdza Mam swoje sprawdzone przepisy na pizze. Dziś dzielę się z Wami kolejnym z nich. Polecam Wam przepis na pyszną, puszystą domową pizze. Z ciastem dobrze się pracuje, a pizza pięknie wyrasta i jest naprawdę puszysta. Puszysta, a jednocześnie chrupiąca, bo pieką(...)zaufałam i jestem bardzo zadowolona. Ceramiczny kamień do pizzy sprawia, że każda domowa pizza nabiera tej chrupkości i przypomina pizze przygotowane w pizzerii. Na takim kamieniu można też śmiało piec chrupiące domowe bułeczki, chleb, pizzerinki, zapiekanki czy tartę galette. A jeśli lubicie grillować i kupicie grille gazowe marki Weber , Broil King , Landmann czy Campingaz, to ten kamień będzie idealny

Słodkie okruszki
karnawał w królestwie garów 147

mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie   liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym   sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki(...)szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros     makaroniki

królestwo garów
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 145

jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g  peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru(...)marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki.  Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut na  grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę

Gosia gotuje
Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 246

Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty

Słodkie okruszki
Staropolski piernik dojrzewający 135

przysłowia “gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę i warszawskiego trzewika”. Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa(...)lepiej tego nie robić – ciepłe, bardziej się lepi i rwie) dzielimy na 3 równe części. Wałkujemy podsypując mąką na 3 identyczne, prostokątne placki. Pieczemy trzy placki – każdy na papierze do pieczenia, w blaszce ok. 40×30, 40×25, 39×26 (lub podobnej) albo z każdego rozwałkowanego placka możemy wyciąć nożem kształt

Poezja smaku
Golonka pieczona z ziemniakami, rustykalny przepis 62

Rate this post Golonka pieczona z ziemniakami, rustykalny przepis Pyszny, rustykalny przepis na kruchą golonkę, zapiekaną razem z ziemniaczkami. Danie które bardzo przyjemnie się przyrządza, gdyż cały obiad ląduje w jednym garnku- brytfance i tyle.. Polecam, szczególnie fajne na zimne dni. Idealna propozycja obiadowa, kiedy nie wiesz o jakiej porze podasz posiłek. Poczeka spokojnie na dowolny moment i będzie(...)listki szałwii (możesz zastąpić suszem) 2-3 gałązki tymianku (możesz zastąpić suszem) sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: smalec do smażenia mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu 1 szklanka bulionu wieprzowego (jeśli nie masz, użyj z kostki rosołowej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonki wymyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem, przełóż do miski. Składniki z listy marynata połącz ze sobą, oczywiście czosnek wyciśnij

Ogrodnik w podróży
Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! 78

niedziele i cieszyć się niezwykłym i ulubionym smakiem. Nie da się ukryć, że tak prosta potrawa ma swoich zwolenników, a dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Składniki: 500 g schabu wieprzowego w plastrach, 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz(...)lodówki na 30 minut. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem aż będą złote z każdej strony. Schabowe z curry najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami. >> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Artykuł Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym 123

Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) tymianek olej sól pieprz Sos: 2 sztuki marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 połówek suszonych pomidorów 10cm pora 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 370ml(...)czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut. 2. Sos: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Co by tu zjeść… 129

naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy! Grillowana szynka na 4 porcje Składniki: 600 g mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki 1 łyżeczka soli ½ kg ziemniaków 2 awokado 1 czerwona cebula, mała 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku(...)godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią. Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ łyżką i zgnieć widelcem. Wymieszaj awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę

codojedzenia
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 720

Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy

Słodkie okruszki
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku 198

domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK . Faszerowane ziemniaki po bałkańsku Składniki: około 8 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego szklanka mleka ząbek czosnku 150 ml ostrego ajwaru kawałek sera halloumi pieprz sól Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Mięso(...)minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Smacznego Artykuł Faszerowane ziemniaki po bałkańsku pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Obiady w styczniu 145

kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem(...)fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
Dynia makaronowa po bolońsku 298

nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 – 40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka. Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki. Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również

https:KKuchniaMniam
Koperkowa karkówka pieczona z warzywami 170

Porządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki(...)pieczarki w plasterki, seler w kosteczkę. W naczyniu układamy mięso przekładając je cebulą, marchewką i selerem. Pieczarki rozkładamy na wierzchu. Całość przyprawiamy przyprawą uniwersalną i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki wieprzowe z polędwicy 254

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Dziś przygotujemy szaszłyki z polędwicy! Do przygotowania potrzebujemy: Ok 500g. polędwicy wieprzowej Papryka zielona i czerwona Cebula Jogurt grecki Przyprawa do wieprzowiny 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, dodajemy przetarty czosnek i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy i odkładamy(...)kostkę o wielkości zbliżonej do polędwicy. Cebulę kroimy w krążki. W tym czasie możemy również namoczyć patyczki, na które będziemy nakłuwać nasze szaszłyki. Zapobiegnie to ich spaleniu w czacie pieczenia lub grillowania. Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy z lodówki i nabijamy na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Polędwica to bardzo chude mięso. Z tego powodu obsmażamy

MarcinChef
Łopatka duszona z winem 197

Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina szklanka wody Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso(...)dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody. Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut w piecu..Powstały sos zmiksować dodać łyżkę śmietany trzymać do zagotowania na ogniu. Podać np. z glazurowaną marchewką  Przepis tutaj :-)  i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Schab w ananasowej glazurze 172

przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu  Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka(...)mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder  i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy

VioletoweKucharzenie
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 221

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana 159

Myślałam o niej już od dawna, aż mnie dopadła ;) Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;)  Ach ten styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa(...)koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia. Papryczki wypełnić farszem i piec ok 40 minut w temperaturze 180stopni. W moim przypadku podane z ryżem. Pyszne

ChilliJemy
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 191

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w

Kto ugości moich gości?
Kalafior faszerowany 161

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 167

razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka(...)składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut. Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę

Oryginalny smak
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 219

Pork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem(...)moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Mielone roladki obiadowe 202

piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć(...)płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl