młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · 1 główka kapusty młodej · 1 marchew(...)układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną. 7. Gołąbki gotowe
Kulinarna Chwilaaromatyczne, a ciasto jak zawsze pyszotka. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki *** *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy(...)jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około
Blog z ApetytemMają one bardzo dobry, prosty skład, w przeciwieństwie do tortilli, które zalegają na co dzień na sklepowych półkach. Piady włoskie, o których mowa, zawierają jedynie: mąkę pszenną, wodę, smalec wieprzowy, sól oraz drożdże i pakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej . Do domowych nachos świetnie sprawdza się(...)przyprawy wymieszane z oliwą po obu stronach każdej z tortilli. Następnie za pomocą noża do pizzy tniemy tortille na duże lub małe trójkąty – tak jak lubimy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim nachos’y tak, by na siebie nie nachodziły. Jeżeli używamy parmezanu to teraz obsypujemy nim nachos’y. Wkładamy
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: ok 3000 kcal 1,2 kg szynki wieprzowej, najlepiej "kulka" 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska łyżka suszonego rozmarynu średnia cebula 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Szynkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwać szynkę w kilku miejscach. 3. Mięso dokładnie natrzeć(...)czosnku ) 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 1h i 20 min. 8. Po upieczeniu odstawić szynkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry. Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina. INSTRUKCJA - krok po kroku
Atlas Smakówsposób na roladki z mięsa mielonego. Można przygotować je dzień wcześniej a przed samym obiadem wstawić do piekarnika i tylko zapiec. Składniki (4 duże roladki) 500g mięsa mielonego wieprzowego czerstwa bułka pełnoziarnista 50ml mleka jajko 200g rozdrobionego sera mozzarella 100g sera cheddar w kostce papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Bułkę namaczam w mleku, rozdrabniam(...)odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym. Jeśli od razu chcecie upiec roladki to należy posypać je rozdrobioną mozzarellą i piec przez 30 minut w temperaturze 180*C. Natomiast jeśli chcecie je upiec przed samym podaniem, to posypujemy je mozzarellą dopiero gdy ostygną. Swoje roladki zrobiłam wieczorem, odstawiłam do ostygnięcia, posypałam
Gotowanie i blogowanieSkładniki : mięso - karczek wieprzowy, u mnie około 1,3 kg 3 liście laurowe na 1/2 l wody cała łyżka soli pieprz ziarnisty- 3 ziarnka ziele angielskie - 3 ziarnka 5 ząbków czosnku kawałek selera, cale jabłko ostra papryka mielona i pieprz czarny, jeśli mamy suszoną papryczkę chili to pokruszyć na mięso Przygotowanie : Na 3 dni wkładamy mięso do słonej wody(...)przeciśniętym czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, pieprzem, przekładamy do foremki, obkładamy plastrami selera i ćwiartkami jabłka Pieczemy w brytfance wpierw w temp. 200 *C ( przez około 15 min.) potem przez około 45 min. w temp. 170*C (przykryłam,a na 20 min przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę ). Podczas pieczenia mięsa powstało sporo sosu, jeszcze ciepły można zmiksować, zagęścić
Proste Potrawynadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa. A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc? 0,8 kg schabu wieprzowego 250 g mięsa mielonego z indyka 200 g zupy pieczarkowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do wieprzowiny 10 plastrów boczku wędzonego Olej(...)zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem
VioletoweKucharzenieJeśli masz dość dziwnych wędlin oferowanych w sklepach, z dodatkiem nie wiadomo czego, to musisz wypróbować tak przygotowany schabik. 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki soli 1 - 1,5 łyżki pieprz naturalny mielony 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki majeranku 1 - 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy by mięso było przypieczone , to 10 minut przed końcem folię rozchylić
Kuchcik gotujeRozgrzewające leczo z kiełbasą Lubicie leczo? My uwielbiamy w szczególności, gdy doskwierają chłody. Leczo doskonale rozgrzewa, syci i świetnie smakuje. Przygotowanie takiego obiadu nie sprawia trudności
Słodkie okruszkiKażda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moja wersja popularnej sałatki hamburgerowej z mięsem mielonym. Sprawdzi się na różne okazje. Sałatka jest obłędna w smaku i mega prosta do zrobienia. 500 g mięsa mielonego wieprzowego pół dużej cebuli białej Przyprawy do mięsa sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czosnek granulowany szczypta 2 bułki do hamburgerów pół główki dużej sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe czerwona(...)smażyć co jakiś czas mieszając. Usmażone mięso odstawić do ostudzenia. Bułki do hamburgerów przekroić na połowę dolne części pokroić w kostkę, górne na osiem trójkątów. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 5-8 minut. Ogórka konserwowego zetrzeć na małych oczkach tarki, wymieszać z pozostałymi składnikami na sos. Sałatę pokroić w dużą kostkę
Andzia Pichciułatwia jedzenie. Polecam dodanie swoich ulubionych dodatków. Ja wykorzystałam to, co akurat miałam w lodówce. Na 4 duże hamburgery w tortilli. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kebaba 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 pomidor 1/4 czerwonej papryki 1 mały miks(...)łyżeczkę przyprawy do kebaba). Mięso z przyprawami dobrze zagnieść dłońmi, miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Z kartki lub papieru do pieczenia wyciąć trójkątny kształt odpowiadający 1/4 tortilli. Nałożyć na niego przejrzystą folię spożywczą. Mięso podzielić na 4 części. Każdą część ułożyć na folii, spłaszczyć i uformować według wyciętego kształtu
Passions hobbies lifeKotlety mielone inaczej czyli smaczny obiad z piekarnika. Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie. Mięso mielone 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebulka sól pieprz majeranek 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 małe jajko Dodatkowo 6 mniejszych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 1/3 szklanki bulionu lub rosołu Do mięsa mielonego(...)warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła. Smacznego
Andzia PichciCarpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę lub pomysł na kolację. 4-5 małych ugotowanych buraków 1 mała polędwiczka wieprzowa pół opakowania serka pleśniowego typu lazur 2 garście orzechów nerkowca lub innych 2 garście rukoli Pieprz słodka papryka czerwona ząbek czosnku olej sos 4 łyżki oleju(...)ilość tłuszczu, smażymy polędwiczkę krótko z każdej strony aż się lekko przyrumieni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz t tłuszczem i ząbkiem czosnku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Upieczone mięso wyciągamy i studzimy. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Ser kroimy w małą kosteczkę. Orzechy najlepiej wcześniej uprażone siekamy. Buraki i wystudzoną polędwiczkę kroimy
Andzia Pichci