Królewiec z orzechami to idealne ciasto na świąteczny stół. Pyszne i efektowne, a przy tym można go przygotować trochę wcześniej, gdyż najlepiej smakuje gdy skruszeje. Ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych
Praktyczna plkakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze z granatem. Całość została podana ze skarmelizowaną pomarańczą i granatem. Salaterki Simple, talerzyk deserowy Sunny Składniki: 1 1/2 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szkl. mleka
Kuchnia w oparachlżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik
Healthy food explorerczubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut *** *** Wyrośnięte chlebki smarujemy rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) *** *** Upieczone chlebki wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed(...)wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą *** *** Smacznego *** Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemczym zapewne i Wy niedługo zaczniecie poszukiwania świątecznych inspiracji. Dziś słodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat. Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia. Następnie pieczono go w całości albo w plastrach, z dużą
Ostra na Słodkopodniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody
Smakołyki Asimoje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 (lub 2) łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru
zadanie-gotowaniemazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako
Kuchnia na wzgórzuSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz
Qlinarnie i Qlinarniepowodzeniem może znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole. Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się
Kuchnia Ellieprzedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek mleka małe opakowanie proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy żółtka
Przysmaki Karolkiodnajdą się również wśród pierniczków na świątecznym stole. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego lepiej ich nie przekładać. Pozostawione na blasze, spokojnie ostygną i trochę stwardnieją. Składniki na ok. 30 ciastek: 100 g masła 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu ½ szklanki cukru trzcinowego
Pełny talerztego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu . Dodatek cynamonu i miodu w pierniku jest obowiązkowy i oczywisty, a sam przepis niezwykle prosty. składniki na 4 porcje pół kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów
Smakowite Daniapunkt świątecznego menu. U mnie na świątecznym stole będzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z jabłkami wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 4 - 5 jabłek 5 jajek 200g mielonego maku 110 g margaryny szklanka cukru kryształu 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę
Smakowite Daniakrokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao
Tradycyjna kuchnia Kasi