pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:77/201)

Święta, święta, święta 167

ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam. Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha

Na moim talerzu
Strucla z orzechami włoskimi i rumem 111

już ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla

Raj dla Podniebienia
Rolada makowa z kremem cytrynowym 265

www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna

Marta Gotuje
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 203

jeden na tegoroczne Święta. Jedynie do świątecznego wypieku zwiększę minimalnie ilość sernika tak, by była troszkę grubsza warstwa, tak o 1/3, choć mój małżonek twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję mi się, że z 800g sera będzie się prezentował okazalej. Piekłam w ciemnej formie o wym.27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki(...)hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł

Smaczne Zdrowe
,, Wielkanocny zajączek w cieście szpinakowym” 175

Ciasto Wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym Składniki: Ciasto białe: • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 5 jajek • 125g masła lub margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto szpinakowe: • szpinaku • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 3 jajka • 125g margaryny

Podróż w kulinaria
Carbonara z piekarnika 276

Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca na zewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 2-3 minuty, odkrajamy nożem brzegi od rantu i wyjmujemy nasz tort na deskę. Podajemy ze świeżą sałatą skropioną winegretem. Przepis z książki Jamiego Olivera „Świąteczne przepisy” Post Carbonara z piekarnika pochodzi z bloga

Poezja smaku
choinka z ciasta francuskiego z nutellą i masłem orzechowym 238

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa! Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny. Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie. Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd! Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny

6niebo
Jabłecznik z polewą chałwową 206

dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 169

grubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielkanocne ciasto marchewkowe 149

wszystkim jest łatwe w przygotowaniu. Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować o każdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną

Domowa Cookierenka Agi
CREATIVE BLOG TOUR 153

Cóż święta coraz bliżej więc obecnie pracuję nad świątecznym menu. Nie tylko szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści

Mama Gotuje
Święta, święta, święta 202

ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam.Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Babeczki Wielkanocne 235

Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy

Świat Ciasta
Krótki poradnik lukrowania 311

krótki poradnik lukrowania :)Przepis na lukierPrzepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu.Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda

Ciastkozercy
Zimowe mini torciki 174

Przyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego i naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze

Kuchnia od dwojga
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 180

się przy niej co nie miara Pierwszy raz chciałam ją zrobić już w tamtym roku. Zobaczyłam wtedy specjalną formę na nią, ale cena biorąc pod uwagę i tak duże świąteczne wydatki skutecznie mnie odstraszyła. W tym roku jednak, Marcinek uparł się że domek z piernika być musi obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią(...)wycinaj elementy z szablonu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170º C, przez około 15 minut. Uwaga! Do tego przepisu nie potrzeba dodatkowych „obciążników” bo ciasto po upieczeniu jest gładkie- ściany są równe, ale… Koniecznie, szybciutko, zanim ścianki nie ostygną przyłóż szablon z papieru i wyrównaj nożem brzegi, bo w trakcie pieczenia trochę uciekają linie proste

Arbuziaki
...zapach chleba 151

boot-y.  Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f.  Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach,  były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę w internecie(...)chleba zastąpiłam innym. Tym razem kupionym za 2 funty też na car boot. Jak już "zajechałam" ten za 2 funty,  M zrobił mi świąteczny prezent i dostałam pięknego nowego "mercedesa" wśród wypiekaczy- kocham ten mój piękny sprzęcik. Z wiadomych względów nie wspominam konkretnie modelu i marki :) Warto zainwestować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szwedzkie ciastka z lukrecją kolasnitt 154

ciastka. Ciastka z lukrecją przypominają cynamonowe ciastka kolasnitt . Zawierają sporo cukru i golden syrop, które powodują, że ciastka kolasnittar po upieczeniu są lekko ciągnące mają karmelowy smak. Te ciastka piekę się podobnie jak tradycyjne kolasnitt ale do środka dodałam słodkie „żelki” czyli ciągnące cukierki z lukrecją. Jeszcze do niedawna nie przepadałam za lukrecją. Teraz ją uwielbiam(...)zgryzieniu ciastka jak niespodzianka. Muszę dodać, że ten wypiek należy do super szybkich. Znika z talerza również szybko, bo ciastka są naprawdę pyszne. Wypiekam te ciastka również w wersji świątecznej z szafranem . Bardzo polecam przepis poniżej. Jeśli nie możecie trafić na lukrecjowe żelki, to możecie do ciasta dodać lukrecję w proszku. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku. Ciastka

codojedzenia
Rolada szpinakowa z łososiem 173

Rolada szpinakowa z łososiem Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w klimat zarówno świąteczny jak i sylwestrowy oraz imprezowy. Polecam!     Składniki: Szpinak mrożony liściasty 300g 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa – po pół łyżeczki 200g wędzonego łososia 1 opakowanie(...)Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek *** *** Masę szpinakową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy na kształt prostokąta (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika *** *** Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180’C . Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 5 minut do przestudzenia, a następnie obracamy na blacie

Blog z Apetytem
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 196

nawet nie dziwi. Zamiast się miotać, w wolnych chwilach piekę ciastka. I to jest najlepsze rozwiązanie. Spróbujcie sami:) Zaczęło się od pierniczków, których miałam w tym roku nie piec. Między innymi dlatego, że jakiś tydzień temu znalazłam pudełko pełne twardych jak kamień zeszłorocznych ciastek. Skoro tamte zostały, to po co się katować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało(...)jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio )   135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

les mirabelles
Lody z płatków dzikiej róży 254

szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą na puszystą masę. Opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Stale ucierając żółtka, wlewać cienkim strumykiem gorące mleko. Przelać mieszankę(...)Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe Tagged: konfitura , kremówka

https:KKuchniaMniam
Miodownik 126

moich ulubionych ciast miodownik, które pojawi się na świątecznym stole, robi się bardzo szybko jest wyjątkowe, smaczne pyszne. Warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Składniki 2 1/2 szkl mąki 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl gęstej śmietany 3/4 szkl miodu przyprawa do piernika 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju powidła śliwkowe czekolada

Kulinarne pyszności Molki
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 126

mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do tradycyjnej crème brûlée, tej nie trzeba przygotowywać w indywidualnych kokilkach, lecz np. w formie do keksu. Jest lekka i posiada subtelny smak. Życzę wszystkim pięknych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cudownego Nowego Roku 2019! Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 30 min Dla 4 osób ● 250 ml mleka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 202

tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny

Smakołyki Asi
Rolada świąteczna 166

wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt:   4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Opowieści z piekarnika
Mazurek orzechowy S. Anastazji 149

udany. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego  oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie

O kuchni z uczuciem
Klasyczny piernik w zdrowej wersji 154

polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela Buble. Składniki: 150g mąki owsianej 50g mąki kokosowej 2 łyżki  przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 3 jajka 2 łyżki stewii w proszku 200ml mleka  2 łyżki kakao 60g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej + Domowe powidła śliwkowe

Czarnawisienka
Ciasteczka z czekoladowymi cukierkami 183

tworzeniu artystycznych cudeniek. Fajne wyprzedaże i pomysły na świąteczne prezenty ;) Kredki akwarelowe czy zestaw farb czasem może okazać się strzałem w dziesiątkę ;) Składniki: 125 g miękkiego masła 75 g cukru 1 jajko 250 g mąki pszennej szczypta soli 150 g cukierków czekoladowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę

Domowa cukiernia Ewy
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 203

Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax(...)marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Ciasteczka kakaowe 213

pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciasto.  Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka

Lawendowe Niebo
Migdałowe dachówki 175

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze ciepłe przewieszamy(...)przez wałek albo butelkę, aby nadać im kształt dachówek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w organizowanej przeze mnie akcji " Świąteczne Słodkości! 2015 ". Serdecznie zapraszam wszystkich blogerów do zabawy :)  Aby wziąć udział w akcji , wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji  "Świąteczne słodkości

My Culinary Art
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 195

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 195

tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL -  PIERNICZKI

SMYKWKUCHNI
Orzechowa kokosanka z jabłkami 225

jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

In my kitchen