pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:79/201)

Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 180

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 178

tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL -  PIERNICZKI

SMYKWKUCHNI
Orzechowa kokosanka z jabłkami 209

jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

In my kitchen
Przekładany makowiec Kazi 164

świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju 5 dag drożdży świeżych 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli masa makowa 200g maku mielonego(...)ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej,  przykrywamy następną częścią ciasta

kgwjanczewo
Mini beziki do dekoracji – wegańskie, bez jajek 123

miarką „na oko”. Przy znajomości kilku ważnych podstaw, po kilku próbach i przy odrobinie cierpliwości wyjdą każdemu. Mini bezy możecie wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu, ale też do dekoracji świątecznych ciast, tortów i deserów – to prosty i bardzo efektowny sposób na wykorzystanie wody z puszki ciecierzycy. O aquafabie jako jeden z pierwszych polskich blogerów pisałam już obszernie cztery lata temu(...)przez ok 2-2,30h. Warto co jakiś czas sprawdzić stopień wysuszenia i zamienić blachy miejscami, dla lepszego rozprowadzania ciepła. Większe beziki będą suszyć się dłużej. Od razu po pieczeniu blachy wyjmujemy z piekarnika, studzimy bezy przez 3-5 minut (stygną bardzo szybko!) i przekładamy do szczelnego pojemnika. UWAGI ● Jeśli macie do wykorzystania tylko 100 czy 120ml wody

Karo in the Kitchen
Świąteczna strucla makowa 353

masie makowej, to dziś koniecznie o jednym ze sposobów jej wykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym(...)były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty

Ratunku obiad
Fryderyk 837

piękną świąteczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowo- makowo- kokosowe z masą ajerkoniakową. Ciasto ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brak tytułu 166

Świąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów

kolorowotorcikowo
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 172

biały puch nie wdziera się jeszcze do naszych butów, a pan z brodą ma jeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny. Dziś jego jesienna odsłona - z pigwą w roli głównej. Cały bezglutenowy, idealnie korzenny, pyszny, wyjątkowy. Przetrwał "aż" 17 godzin. Byliśmy bezlitośni - nie zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby(...)jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"GORĄCA CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR":Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika

Wypisz Wymaluj
Udziec indyka z papryką czerwoną 225

paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Mięso krojone(...)ciepło. Zimne po rozkrojeniu jest bardziej zwarte. Szeroki wybór superfood m.in. kurkumę można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: indyk , marynata , papryka

https:KKuchniaMniam
Szynka w jabłkach pieczona 211

Dawno, oj bardzo dawno nie było na blogu nic z pieczonego mięsa. Sama się aż dziwię, bo to najprostszy sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy zamarynować, włożyć do piekarnika i od czasu do czasu zajrzeć czy aby na pewno nic nie chce z niego uciec 😜 Nie mówię tu oczywiście w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale zdarza się czasem, że źle zawiązany(...)zalanie" blaszki i przypalenia nie trudno. Tego lepiej uniknąć i sporadycznie oko zawiesić na piekarniku ;) Później można się już tylko delektować smakiem!  Takie mięsko doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie mam tu na myśli typowych świąt jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc, ale także rodzinne obiady czy przyjacielskie spotkania. Szynka sprawdzi się zarówno na ciepło, podana z ulubionym

Kuchnia w czekoladzie
Śledzie z rodzynkami 138

Śledzie z rodzynkami. Już nie raz pisałam Wam jak bardzo lubimy śledzie i najróżniejsze sałatki z ich udziałem. Śledź, to podstawa zarówno świątecznego stołu, jak i

Słodkie okruszki
Sernik kokosowy z mango 153

Rewelacyjny egzotyczny sernik o kremowej konsystencji, w niczym nie przypomina zbitych serników. Ważne jest,  aby do jego pieczenia użyć gęstej dobrej jakości śmietanki kokosowej

Wanilia i Kardamon
Paszteciki z pieczarkami 85

świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 5 łyżek ciepłego mleka 5 łyżek śmietany 18% 1 żółtko 250 g margaryny do pieczenia szczypta soli 1 jajko Farsz

Mostek w kuchni
Piernik z jabłkiem 162

mlekiem. Poczujcie razem ze mną świąteczną atmosferę.. Składniki na ciasto: 400g mąki 120g masła 250g cukru 3 jaja 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy z miodem, cukrem i mlekiem. Studzimy

Domowe ciasta