Czas wyrastania 1,5 godziny. Pieczenie : Piekarnik nagrzewamy do 240 st. i pieczemy z parą (spryskujemy piekarnik lub foremka z gorącą wodą na dno piekarnika – foremkę wyciągamy po ok. 15 minutach) przez ok. 34-38 minut. Chleby muszą być dobrze wypieczone. Lubię sięgać po książki Amandy Prowse , więc gdy pojawiło się jej "Świąteczne marzenie" , wiedziałam, że wcześniej
Weekendy w domu i ogrodziebędziemy mieli pomysłu na jakiś świąteczny deser. Ten przepis jest dobry na każdą okazję. 😊 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut Liczba porcji: 8 Składniki: olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno (możesz kupić go >>>tutaj<<< ) – 15g śmietana 36% - 20gowocowy izolat białka – 40gproszek do pieczenia – 15g czysta stewia (min. 95% glikozydów stewiolowych
Keto Przepisyzupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem można z wyprzedzeniem podejrzeć, co aktualnie piekę i co w najbliższych dniach będzie na blogu): murzynkowej oraz(...)cukru z wanilią 3 płaskie łyżki kakao 60 ml wody 2 duże jajka 100 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml czerwonego wina tabliczka gorzkiej czekolady płatki kokosa do posypania Masło, cukier, cukier z wanilią, kakao i wodę zagotować. Przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę
Słodkie inspiracjejuż powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej(...)cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g
Kuchnia w czekoladzieSkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki
Lawendowe NieboDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek
My Culinary Artoknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi(...)mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta50g margaryny40g cukru1 żółtko 20g czekolady deserowej10-15g migdałów2 łyżki mleka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki- czekoladę pokroić w drobną kostkę- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier
Smakołyki Berenikiburakami jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)następnie miksujemy na gładką masę. Można też doprawić jeszcze trochę solą i pieprzem. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę warzywną przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 75 minut. Upieczony pasztet warto zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki
My Chcemy JeśćChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki
W królestwie smaków Beatyciasto piernikowe. Od kilku lat pieczemy pierniczki jasne i ciemne. Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis(...)lepić, ale nie dodajemy więcej mąki. Wykładamy ciasto na płaską, czystą powierzchnię i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pieczenie pierniczków: Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C (140 st. C z termoobiegiem). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm. Za pomocą
Moja Mama Gotujewspomnień : D Moja mama kiedyś piekła je bardzo często <3 Dziś i ja raczę nimi rodzinę, a na Święta planuję przygotować ich sporą ilość z najróżniejszymi masami. Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na kruche orzechowe skorupki ciasteczek i pyszny krem wypełniający ich wnętrze. Tak przygotowane orzeszki z kremem będą idealne na świąteczny stół, jak i na najróżniejsze(...)być jednolite). Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy nasz opiekacz do orzeszków. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki i wkładać je we wgłębienia w opiekaczu. Orzeszki pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas zależy od opiekacza lub innego użytego sprzętu. Uwaga: Wielkość kuleczek trzeba wyczuć (to jedyna trudność ). Zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, a jeśli będą zbyt
Słodkie okruszkiPrzełóż pierwszy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj 1/4 przygowoanej masy makowej. Na wierzchu rozłóż drugi blat ciasta. Poprzekrawaj ciasto w trójkąty, a nstępnie każdy przekręć 1-2 razy w tą samą stronę. Odstaw ciast do ponowenrgo wyrastania na około pół godziny. Wyrośniętę ciasto piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym(...)termoobiegu. Udekoruj wefle uznania- u mnie to był lukier z soku z połowy cytryny i 4 łyżek cukru pudru. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam. Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha
Na moim talerzujuż ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla
Raj dla Podniebienia