Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu
Słodkości i nie tylkowyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)możemy ugotować całe jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka
Ratunku obiadPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy(...)pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki
Malinowa KawiarenkaPiec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, obłożyć kawałkami masła i dołożyć pokrojonego w ósemki pomidora i ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę(...)mięso pozostawić na 10 minut, a potem pokroić w 1 cm plastry. Podawać z warzywami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: dynia , wieprzowina , ziemniaki
https:KKuchniaMniamzapraszam Was do zapoznania się z pomysłami na rodzinny, świąteczny obiad. Poniżej znajdziecie spis 10 potraw (m.in. z wołowiny, wieprzowiny jak i kurczaka). Niektóre z tych dań przygotowałam w szybkowarze, ale jeżeli Wy go nie macie - to przygotujcie mięso w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie wtedy o jednej rzeczy - wydłużeniu czasu pieczenia mięsa! 1. Ropa vieja - duszona wołowina z dodatkiem
Ugotowaćpiernika. Szczerze nie przepadam za świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki. Mam idealną propozycję wielbicieli piernika! Co prawda nie jest to ciasto, ale smakowity omlet, który może przybliżyć święta! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia przyprawa do piernika gruszka 1 łyżka masła orzechowego Sposób przygotowania
Truskawkowa FiestaCzas wyrastania 1,5 godziny. Pieczenie : Piekarnik nagrzewamy do 240 st. i pieczemy z parą (spryskujemy piekarnik lub foremka z gorącą wodą na dno piekarnika – foremkę wyciągamy po ok. 15 minutach) przez ok. 34-38 minut. Chleby muszą być dobrze wypieczone. Lubię sięgać po książki Amandy Prowse , więc gdy pojawiło się jej "Świąteczne marzenie" , wiedziałam, że wcześniej
Weekendy w domu i ogrodziezupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem można z wyprzedzeniem podejrzeć, co aktualnie piekę i co w najbliższych dniach będzie na blogu): murzynkowej oraz(...)cukru z wanilią 3 płaskie łyżki kakao 60 ml wody 2 duże jajka 100 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml czerwonego wina tabliczka gorzkiej czekolady płatki kokosa do posypania Masło, cukier, cukier z wanilią, kakao i wodę zagotować. Przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę
Słodkie inspiracjejuż powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej(...)cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g
Kuchnia w czekoladzieSkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki
Lawendowe NieboDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia!Składniki na zielony sernik:1 kg twarogu z wiaderka6 jajek
My Culinary Artoknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi(...)mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta50g margaryny40g cukru1 żółtko 20g czekolady deserowej10-15g migdałów2 łyżki mleka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki- czekoladę pokroić w drobną kostkę- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier
Smakołyki Berenikiburakami jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)następnie miksujemy na gładką masę. Można też doprawić jeszcze trochę solą i pieprzem. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę warzywną przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 75 minut. Upieczony pasztet warto zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki
My Chcemy JeśćChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki
W królestwie smaków Beaty