Chociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru(...)duże jajka - 1/2 opakowania cukru waniliowego - 400 g lub więcej mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem w miseczce i dodajemy do masy razem z cukrem waniliowym i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wysypujemy do masy i wyrabiamy
Kulinarne życieświąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa Składniki: - 30 dkg mąki pszennej - 10 dkg mąki ziemniaczanej - 1 mały proszek do pieczenia - 6 jajek
Aromatyczne Podróżewymyślenie typowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche - z tego przepisu lub gotowe lemon curd - przepis tutaj maliny masło cukier puder Wykonanie: Formę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka. Ułożyć w formie muffinkowej i piec około 10 - 15 minut
zadanie-gotowaniepretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Gruszki
Garniec Magaliepodczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa
Kuchnia Łukaszapękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować!Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Moje śliczności przed pieczeniem Niestety w czasie pieczenia
Chilli Czosnek i OliwaPiernikowe muffinki z płatkami migdałów. Pod intrygującą nazwą szyszki kryją się piernikowe muffinki. Mocno czekoladowe, dodatkowo nadziane kostkami czekolady, pokryte prażonymi migdałami są bardzo fajnym połączeniem
dolcevitainmykitchenKochani z okazji Wielkanocy, chciałabym Wam życzyć takich świąt jakie najbardziej lubicie ;) Gdyby komuś zabrakło w środku świąt jedzenia (w co wątpię) to przypominam przepisy, które
Quinoa Raz!Sławne pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe zawitały w końcu i do mnie ! Do tej pory zachwycałam się tylko tymi kupionymi w pewnym szwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś
Kulinarne przygody Gatityokres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie? Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis: 125 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g kwaśnej śmietany 250 ml mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Kuchnia Łukaszaokresem świątecznym. Dlatego pojawia się na blogu akurat teraz. Pyszny biszkopt czekoladowy przełożony pomarańczową galaretką oraz kremem czekoladowym. Całość polana czekoladą i ozdobiona plastrami pomarańczy i paroma czekoladowymi paluszkami. Uwaga tort wyszedł bardzo duży:-) Składniki na biszkopt czekoladowy (2 okrągłe blaszki) 400g masła 400g cukru 340g maki pszennej 60g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego
wysmienityzgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy
Kuchnia domowa Aniprzez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadawala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 4. Pieczenie . Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. N ależy go przechowywać w lodówce(...)razie potrzeby można mrozić. Pasztet sojowy z porem i tymiankiem stanowi, zarówno d oskonał ą alternatyw ę dla pasztetów mięsnych , jak i świetną propozycję na wzbogacenie menu świątecznych stołów
Pij soki wyciskanepotem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Domowa Cookierenka Agibiegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj, jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki
Smaczne Zdrowe