pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:90/201)

Cynamonowe gwiazdki w dwóch kuchniach 327

migdałami. Naprawdę świątecznie robi się w domu, kiedy tak rozkoszne zapachy wydobywają się z piekarnika. Kilka słów o samych ciasteczkach. Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów jest mnóstwo, a każda pani domu ma swój - najlepszy. Ten, który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś(...)okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć bardzo słodkie. Dla mnie aż za bardzo. Zamiast mleka do glazury dodałabym łyżkę soku z cytryny - choć pewnie nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
szarlotka z kokosem po mojemu:) 182

jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki20 dag cukru12,5 dag masła4 jajkałyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 duże opakowania kokosu4 jabłka2 galaretki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch i dodać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 655

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo

Słodkości i nie tylko
Wigilia Świętego Mikołaja 145

dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy, pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj(...)Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem

Cztery Fajery
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 218

tematyki zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia i najogólniej mówiąc do klimatu zimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym(...)przygotowania do świąt od strony kulinarnej. Tradycją już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią  rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak  że nic nie cieszy bardziej niż fartuch

vaniliowoczekoladowa
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 142

taki świąteczny nastrój Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko nieco czasu, by każda kolejna warstwa mogła stężeć. Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka

NiePieprz.pl
Ciasto chatka Puchatka 274

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 171

świątecznych francuskich przysmaków są marrons glacés , czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę Wam wszystkim pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, i pięknego Nowego Roku 2018! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania : 40 min. Czas pieczenia : 15 min. Składniki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babka cytrynowo-limonkowa z chia 148

Świąteczny stół. Radzę spróbować. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Babka: 1,5 szklanki (220 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 cytryna 1 limonka 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Fitsweet.me
Ochudzone muffinki świąteczne FIT 155

Świąteczne muffinki od tych tradycyjnych różnią się przede wszystkim dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych, dodatkiem orzechów i innym nadzieniem (również korzennym). Aby nieco odchudzić kaloryczność tych pyszności to lekko jeszcze zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową) 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju

Tradycyjna Kuchnia
Blok czekoladowy z pini i daktykami 289

świąteczny smakołyk docenią mali i duzi biesiadnicy! Blok czekoladowy z pini i daktylami Składniki: 500g mleko w proszku pół szk. wody 1 szk. cukru 250 g masła wanilia 6 łyżek kakao 100 g pini 100 g daktyli Przepis: Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wodę z cukrem

Gotowanie-uk
Podkówki orzechowe- świąteczne wspomnienia 193

tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski i formować paluszki. Następnie kształtować podkówki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około

Tradycyjna Kuchnia
Miodownik vel stefanka 561

przypadku świątecznego natłoku innych czynności, które musimy wykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Polecam upiec nie tylko na Święta, ale i inne okazje np. zbliżającą się majówkę? Miodownik Temperatura pieczenia: 180oC

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i camembertem 126

Szybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym.  Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i camembertem 103

Szybka sycąca zapiekanka z makaronem, kiełbasą i ciągnącym się serem pleśniowym.  Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Aktualnie przebywam na krótkim urlopie i chodzenie w zatłoczonych

zdrowo i aktywnie