lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić. Krem 100 g gorzkiej czekolady 50 g śmietany kremówki szczypta cynamonu szczypta ostrego chilli w proszku Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę(...)doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :) źródło: gazetka "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracjegodzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy białkiem i pieczemy na złoto-brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :) Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska(...)jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie 6 naklejek - każda za zakupy w Lidlu na 50 złotych (liczą się też
Moje Kuchenne Rewelacjepełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :) Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy
Nastoletnie WypiekanieDelikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec(...)Biszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru
Słodka StronaDelikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół. Uwielbiam to ciasto więc co najmniej raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi(...)mojej mamusi i w takiej wersji go podaję. Składniki na blachę 20x30 : Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę
Niespełnione zdolności kulinarneSporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać(...)zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później uwalniany jest przy każdym otwarciu puszki z pierniczkami ;) Pierniczki jaglane 50 g miodu naturalnego 40 g masła 1 łyżka cukru lub cukru palmowego 150 g mąki jaglanej 130 g mąki gryczanej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka karobu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody Masło roztopić w niewielkim garnuszku
FitKotCzekolada zawsze w modzie ! ;) Dlatego dziś, tak jeszcze przed świątecznie, aczkolwiek już w scenerii nieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym. Składniki na ciasto: ( na 12 dużych lub 24 małe babeczki ) 150 g czekolady gorzkiej 90 g masła(...)jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy: 200 g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 150 ml śmietanki 30% WYKONANIE: Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, na ganku z gotującą się wodą ustawić miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę. Dodać mało - pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco
kolorowotorcikowotemat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej(...)posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą
Mania GotowaniaJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno(...)posiekanychszklanka cukru150 g margarynyaromat rumowy lub kieliszek rumułyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe
ciastkarnia na kruchym spodzielampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą(...)szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia
W kuchni Karmel-itkiwiedzieli co za zestaw zamówiłam to zostawiam wam co zawierała w sobie paczuszka: Zawartość zestawu: 1 szt. Dobry Smak Kuchta a 40 g - Kompozycja przypraw grubo zmielonych do różnych pieczeni, mielonek, pierogów, faszerowanych mięs, "prasowanek", pasztetów, domowych smalczyków i past mięsnych. Zawiera suszone grzyby (grube kawałki) i smażoną cebulę. 1 szt. Dobry Smak Jager Mix a 40g - Bardzo(...)suszone warzywa, przyprawy i sól. Niektórzy nasi klienci używają także tej przyprawy do sporządzania rosołku niskokalorycznego. 1 sz. Pasztet wielkanocny (Turbo Smak CN) a 40g - Mieszanka przypraw do świątecznego pasztetu. Pasztet stonowany w smaku, łagodny, dobrze smarowny a jednocześnie kruchy. Dodatek żelatyny, w której zostały "utopione" jaja wielkanocne z odrobiną zielonej pietruszki to oznaka, że nadeszły święta
Różowa kuchniaPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru
W królestwie smaków BeatyDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Pora coś zjeśćpierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po drugie takie czekanie tylko jeszcze bardziej mnie nakręca. Planowanie, kupowanie, sprzątanie, pieczenie, dekorowanie, później ubieranie choinki i pakowanie prezentów - uwielbiam! I chcę celebrować każdą chwilę. Bo potem znów będę musiała czekać rok... Ostatnio w ręce mi wpadła gazeta Pyszne(...)rzadko się zdarza. Nie są trudne, czasochłonne, składniki są ogólnodostępne, no i na zdjęciach prezentują się bosko. Na pierwszy ogień poszło babkowe ciasto limonkowo-rumowe - według mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki? Czekoladowe babeczki: Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3 jaja 1 banan 2 łyżki oleju kokosowego Suche składniki(...)następnie dodajemy do nich rozgniecionego banana, jaja, mleko kokosowe i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęście