pieczarki - 22435 przepisów (strona:208/1496)

Pyszny sos pieczarkowy np. do mięsa 413

Kolejny post to coś dla smakoszy pieczarek. Idealne pieczarki w sosie sprawdzą się do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy(...)kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie w garnuszku wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Dusimy przez jakieś 5 minut, po czym dolewamy wodę, dodajemy esencję do sosu pieczarkowego oraz przyprawy i tak dusimy przez jakieś 10-12 minut, a najlepiej do momentu, w którym potrawa będzie miała konsystencje gęstego sosu

Gotuj z Mąką
Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami 110

Mimo tego,  że  nie wygląda  zbyt apetycznie-  to genialnie smakuje! Dziś  dorsz pieczony ze szpinakiem i pieczarkami:) Skladniki: Filety z dorsza ( u mnie 400g) 1 mała  cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek  4 łyżki  jogurtu greckiego 2 łyżeczki  oliwy z oliwek Sok z połowy  cytryny Czosnek granulowany,  sól,  pieprz(...)cytryny.  Przyprawić  solą, pieprzem, czosnkiem, papryką  i imbirem. Odstawic do lodówki  na pół  h.  Cebulę  zeszklić na oliwie,  dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż  pieczarki zmiękną.  Dodać  szpinak,  doprawić obficie solą,  pieprzem,  czosnkiem i gałką  muszkatołową.  Rybę  wyłożyć  na dnie naczynia

Mamuśka wraca do formy
Sałatka na pieczarkowym cieście 180

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr 26cm Spód pieczarkowy : 6 jajek 200g pieczarek 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli Masło do wysmarowania spodu formy Sałatka: 1 duży słoik pieczarek lub 2 małe(...)pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo: 3 łyżki oleju 5 łyżek majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros” Sposób przygotowania Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na tarce lub w miarę drobno miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie cały czas miksując

Kuchnia w czekoladzie
Domowy wegab, czyli wegański kebab 174

Wegański kebab, czyli wegab, w moim wydaniu to pieczarki podsmażone z cebulką, podane z ulubionymi warzywami i zawinięte w domowe tortille . Pychotka! Oczywiście kimchi to jak najbardziej moje ulubione warzywo i świetnie pasuje do wegaba! Polecam! Składniki: 3 duże pieczarki 1 cebula olej do smażenia kilka domowych tortilli smażone tofu (opcjonalnie) sos czosnkowy Przykładowe warzywa: świeży ogórek pomidor kimchi koperek(...)szczypiorek Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie jak ogórka. Następnie kroimy je w plasterki. Na na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę

Lamarida.pl
Krokiety z pieczarkami i fetą 192

Dzisiaj naszła mnie ochota na krokiety. Bardzo lubię te z pieczarkami i dzisiaj właśnie takie zagościły na moim stolę. Dla urozmaicenia przygotowałam je w wersji z serem feta. Przyznam, że połączenie to jest rewelacyjne i polecam je każdemu :)   Z podanych proporcji uzyskacie około 10 pysznych krokietów, które swobodnie można zamrozić i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji kiedy obiad(...)biegu :) Krokiety z pieczarkami i fetą Składniki : naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła  sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z bobem i pieczarkami 208

formę o śr. 25cm Ciasto:   250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek 4 jajka 1 trójkącik sera z niebieską pleśnią Pęczek natki botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Sposób przygotowania w Tefal Companion: Ciasto- Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki(...)użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub- jak to robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków J Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli. Jajka ubijamy przez 45 sekund przy prędkości 5, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
Empanadas z pieczarkami 118

Zapraszam Was dziś na pieczone pierożki-empanadas z farszem z pieczarek. Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dlatego możemy zabrać je ze sobą np. na piknik i cieszyć się pysznym smakiem empanadas  i cudownym towarzystwem rodziny i przyjaciół. Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ryżowej 3/4 szkl ciepłej wody 25 g margaryny(...)Optima Omega 3 1/2 łyżeczki soli farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 25 g margaryny Optima Omega 3 sól, pieprz i 50 g margaryny Optima Omega 3 do posmarowania sezam Przygotowanie: Z obu mąk, wody, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy je na 30 min. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i pieczarki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciabatta zapiekana z pieczarkami i serem 166

Zawsze gdy odwiedzam rodziców w Polsce idę z siostrą na zapiekankę. Ciabatta zapiekana z pieczarkami i serem To już jest taka nasza mała tradycja Na placu w mieście stoi mała budka i w niej to właśnie a nie w jakimś wyszukanym miejscu, sprzedają najlepsze zapiekanki. Nasza ulubiona to duża ekstra z dodatkami W domu od czasu do czasu zdarzy(...)ciabacie. Była bardzo chrupiącą, wprost rewelacyjna. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 500 gr pieczarek 2 bułki Ciabatta bądź inne dowolne bułki 100 gr sera Cheddar 2 łyżki oliwy 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 połówki papryki marynowanej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki

mecooks
Pizza z pieczarkami 166

pizzę?  Wiem że tak, my także, można ją przygotować samemu w domku, to bardzo proste, spróbujcie.  Czas przygotowania, to czas oczekiwania na pizzę z pizzerii ;) Dzisiaj z pieczarkami, mało składników, ale smak obłędy:)  Zapraszam :) 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne.  Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe wykładam na blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami.  Pieczarki i cebule obieram

Takie tam pichcenie
Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 158

całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-)   Składniki: makaron Noodles 250 g, pieczarki 350 g, cebula czerwona(...)mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy pokrojone  w kostkę papryki oraz przyprawy. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy do miękkości

kulinarne odsłony pati
Pieczarki duszone i sałatka warzywna 241

Jeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian. Pieczarki duszone Składniki: pieczarki dowolna ilość 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane pieczarki w całości wkładamy na patelnię(...)niewielką ilością tłuszczu, posypujemy odrobiną soli i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem . Sałatka warzywna Składniki: sałata ogórek zielony papryka rzodkiewka śmietana gęsta sól pieprz Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na małe kawałki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 162

Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na polędwiczkę wieprzową z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie. Przepis pochodzi z książki "Filozofia smaku" Teo Vafidisa wydanej ostatnio przez  Wydawnictwo Edipresse  - informacje o książce pod przepisem :) SKŁADNIKI (na 3-4 porcje  - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej(...)braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z serkiem ziołowym, pieczarkami i boczkiem 163

Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)gotowania makaronu). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić w kostkę. Do pozostałego na patelni tłuszczu po smażeniu boczku dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić plasterki pieczarek, oprószyć

Gospodyni Miejska
Bigos z wieprzowiną 151

porcji po ok 200 g )                        1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren(...)czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia

Atlas Smaków
Zupa pieczarkowa na maśle 163

szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Zapraszam do kuchni 😊 Składniki na 2-3 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 100 g masła 200 ml słodkiej(...)śmietanki sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić: lepiej obrać niż płukać, gdyż wtedy nabiorą wody i trudno będzie je przysmażyć. Pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, połowę pozostałego masła i wszystko razem podsmażyć na lekko złoty kolor często mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna