Dzisiaj polecam przepis na pyszną tartę z pieczarkami, szynką i porem. Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem, tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Ważne, by warzywa po podsmażeniu nie miały nadmiaru wody, należy je dusić do momentu, aż cała woda odparuje. Polecam! Tarta z pieczarkami, szynką i porem Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli Na farsz: 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko
Smak mojej kuchniDzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką(...)Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej) Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki
Smak mojej kuchniDziś przepis na ryż w wersji bezmięsnej, z pieczarkami i szpinakiem, w bardzo kremowym, jogurtowym sosie:). Danie lekkie i smaczne, może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do mięsa. 200g ryżu 500g mrożonego szpinaku 500g pieczarek 2 cebule 300g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150g sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, ser ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy, cebulę i pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy do całkowitego rozmrożenia szpinaku i odparowania wody. Dodajemy przyprawy, jogurt grecki i ser. Dusimy jeszcze chwilę. Mieszamy z ryżem
Szefowa kuchnipopełniać nigdy więcej. Danie to przyrządza się bardzo szybko . Wystarczy tylko pół godziny i obiad mamy gotowy. Ryba ze szpinakiem wyszła przepyszna. Jako, że połączenie szpinaku i pieczarek idealnie trafiło w mój gust w przypadku zapiekanki , to postanowiłam to zestawienie wykorzystać także tutaj. Ryba ze szpinakiem wyszła rewelacyjna; delikatna w smaku, aromatyczna. Polecam na szybki obiad lub kolację w wersji(...)Składniki: 50 dag filetów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku 30 dag pieczarek 3 duże ząbki czosnku 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz cytrynowy łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli to konieczne). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Czosnek obieramy
Pobite gary Barbarywprowadza taki experyment! Proszę bardzo! Prawdziwy szok! Mało, że zgodne z dietą rozdzielną to na dodatek posiłek wegetariański oraz wegański. Składniki: ok. 0,5 kg małych pieczarek 1,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody lub mleka roślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy(...)pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekł nadmiar
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDuszone pieczarki, szybki dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, do kanapek, makaronów . Uwielbiam. Dziś duszone pieczarki z porem i natką pietuszki. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia(...)łyżeczki 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. Pora obieram i myję oraz drobno kroję. Natkę pietruszki siekamy drobno. W rondlu albo na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Smażę pieczarki na rumiano. Dodaję przyprawy, dodaję pora. Zmniejszam ogień i podlewam wodą. Duszę aż cały płyn wyparuje. Dodaję natkę. Mieszam. Podaję zarówno na ciepło
Gotowanie PatkiKarkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli(...)bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki pieprzu naturalny 1 łyżeczka tymianku 50 g masła sól (u mnie 4 łyżeczki) Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym
Kuchcik gotujePieczarki które ndają się na przystawkę lub do obiadu, faszerowane szpinakiem i serkiem - 60 g serka Apetina pomidory i bazylia - 300 g szpinaku - 10 średnich pieczarek - 1 ząbek czosnku - 20 g parmezanu - 1 mała cebula - sól - pieprz - 4 łyżki masła - olej Przygotowanie: Szpinak myjemy, odkrywamy grubsze ogonki i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła z czosnkiem, solimy. Odstawiamy(...)wystygnięcia. Pieczarki myjemy lub czyścimy, odkrywamy nóżki i drobno je kroimy, podsmażamy z drobno posiekaną cebulką na pozostałym maśle. Po wystygnięciu mieszamy ze szpinakiem i serkiem. Przygotowaną masą nadziewany pieczarki, posypujemy startym parmezanem. Pieczarki układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy 35 minut. Podajemy jako przystawka lub do obiadu. Życzę smacznego
Kulinarne życiehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki Składniki: Jajka – 20 sztuk Składniki – farsz pieczarkowy: Pieczarki – 7 sztuk Cebula – 20g Czosnek – 1 ząbek Masło klarowane – 1 łyżeczka Sól, pieprz Koperek Składniki – pasta z pieczonej(...)następnie delikatnie obrać ze skorupek i przekroić na pół. Z jajek wydrążyć żółtka. Wykonanie – farsz pieczarkowy: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać bardzo drobno posiekane pieczarki i czosnek. Całość smażyć przez 5-10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Przestudzone pieczarki wymieszać z 5 żółtkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodać drobno
Kuchnia Bon AppetitPieczony kurczak🍗🐔 został dobrze doprawiony i z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀ znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie. Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami(...)łyżeczki ziół prowansalskich Galeo , 1 łyżka soli, 2 łyżki musztardy Dijon, ponadto: ok. 1,5 kg ziemniaków, świeży brokuł (ok. 0,5 kg), 2 - 3 garście średnich pieczarek, sól do smaku, olej rzepakowy, suszona natka pietruszki Galeo. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy. Wszystkie zioła i przyprawy do kurczaka (wyróżnione w składnikach
Moniki SmakołykiPieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim. Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso. Kasza gryczana(...)które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej
Kuchcik gotujeTortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)łyżeczki musztardy szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanego szczypiorku olej do smażenia Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli
BullioCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i kaszą - mięso w wersji wege można pominąć :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!) 4 cukinie - każda około 250-300 g 200 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej(...)pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sol, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki siekamy dość drobno i podsmażamy na połowie oleju, dusimy razem kilka minut (doprawiamy solą i pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam
Moje Kuchenne Rewelacjejakiegoś czasu moja ulubiona potrawa na wielkanocne śniadanie. Farsz z jajek, pieczarek i szczypiorku umieszczony w skorupkach. Jajka smażę na maśle, na patelni, dzięki czemu mają chrupiący wierzch. 4 jajka na twardo skorupki z 5 jajek pęczek szczypiorku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia łyżka masła bułka tarta Do wykonania tego(...)twardo do innych potraw. Jajka po ugotowaniu pokroić ostrym nożem na pół. Jajka mogą lekko pękać przy krojeniu. Łyżeczką wyjąć połówki jajek ze skorupek. Jajka na twardo i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. W misce wymieszać jajka, pieczarki, drobno posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do skorupek nakładać przygotowaną
Bullio