Lasagne z dyni ą i grzybami to danie typowo jesienne, pełne koloru i intensywnych smaków. Lasagne przygotowałam na bazie makaronu typu lasagne, z dodatkiem podsmażonych pieczarek oraz dyni aromatyzowanej szałwią i tymiankiem. Dodatkowo smak potrawy wzbogaciłam sosem beszamelowym, który nada ł lasagne kremowej konsystencji. Smacznego! **** Le lasagne con zucca e funghi champignon(...)condite con della besciamella che conferisce l'adeguata cremosità al nostro piatto. Buon appetito! SKŁADNIKI 250 g makaronu typu lasagne 500 g miąższu z dyni 500 g pieczarek 100 g sera mozzarella 50 g parmezanu tymianek szałwia s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 500 ml mleka 50 g masła
La grande e la piccola cuocaludowej medycynie. Obecnie kaszę gryczaną najchętniej je się w Rosji, na Ukrainie i w Polsce. Oto przepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior. Składniki 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy
My Chcemy Jeśćugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki) 4 jajka (w całości) 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę) 100-150 g pieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej papryki sól i pieprz do smaku(...)ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Małe pieczarki przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki pokroj je w ósemki lub plasterki. Wszystko lekko poddusić opruszając solą, pieprzem i kuminem
Sztuka gotowania w/g SamiryTarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki(...)kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 150 g żółtego sera typu gouda łyżka oleju Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym przepisem. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem
BullioMakaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 porcje makaronu Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć na średnim ogniu aż pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość. Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego
Bulliojest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane. Brązowa pieczarka zostanie poszatkowana i nie poddana miksowaniu.Dlaczego ten przepis? Ma on znaczenie bardzo sentymentalne. Pod Turynem urodziła się moja pierwsza córka, która zajmowała mi każdą minutę. Na gotowanie długie i skomplikowane(...)każdą postacią. Kocham kuchnię włoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4 LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne
Z Kuchni Do Kuchnilatach osiemdziesiątych XX wieku, na ulicach pojawiły się, w dużych ilościach, przyczepy z Niewiadowa do popularnego „malucha”, z których sprzedawano zapiekanki. Bułka, pieczarki po przejściach, „ser” seropodobny, zapieczone w opiekaczu/piekarniku, polane keczupem. Szybko, w miarę tanie i... smacznie ? Ważniejsze, że można było coś przekąsić. Nie jeden raz jadłam ten smakołyk... no cóż, takie czasy i nic innego nie było(...)przepraszam były hot-dogi... ale to inna historia. Czasem w domu przyrządzam zapiekanki, no może nie takie jak z przyczepy... ;) półbagietka, 500 g pieczarek, cebula, masło, sok z cytryny, świeżo starty ser (ja użyłam hucuła, ale może być mozzarella, cheddar...) kilka listów pietruszki, Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby umyć, odciąć korzonki. Pokroić w grube plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić
królestwo garówWydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek. Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g(...)pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko (pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach
Pyry na Gazmacie pomysłu na obiad? To może krokiety z pieczarkami i żółtym serem? Jest to dość popularny przepis, ale ja wypróbowałam go po raz pierwszy i bardzo mi się zasmakował. Ogólnie jestem fanką różnorakich krokietów, ale nie jadłam ich zbyt często, bo wydawało mi się, że są czasochłonne w przygotowaniach. Jednak wcale tak nie jest, ponadto zawsze można zrobić większą(...)ugości moich gości? ") Naleśniki: 2 2/3 szklanki mąki szczypta cukru szczypta soli 2 jajka 2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gazowanej Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki
Simply FoodRobiłam już pieczarki z mięskiem teraz czas na troszkę inne z farszem warzywnym.Bardzo smaczne i troszkę mniej kaloryczne.Śmiało można jeść na ciepło jak na zimno.Do obiadu lub przekąskę tak same :) Składniki: 10 dużych pieczarek cukinia obrana i starta 400 g papryka czerwona 1 szt papryka biała 1 szt czosnek 3 ząbki sprasowany sol i pieprz do smaku ser gouda(...)gram Krok 1 Pieczarki myjemy,wyjmujemy środki i troszkę jeszcze powiększamy otworek( ogonki drobno kroimy ) Krok 2 Cukinię obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Krok 3 Paprykę czerwoną i białą kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii i smażymy na odrobinie oleju. Krok 4 Kiedy nam warzywa puszczą sok dodajemy pokrojone ogonki
Różowa kuchniaBardzo lubimy mielone kotlety , z każdymi dodatkami , i bardzo często witają na naszym stole , dziś zapraszam na takie kotlety z dodatkiem pieczarek , i mąki orkiszowej . Zazwyczaj kotlety mielone robiłam z bułką itp , ale dziś zapraszam na takie kotlety z mąką orkiszową , smakują równie pysznie . Składniki 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 15 sztuk pieczarek(...)panierowania ) 4 łyżki mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej do panierowania oliwa do smażenia Wykonanie Mięso przekładam do miski , następnie cebulę kroję w drobną kostkę , pieczarki myję , ścieram na tarce na grubych oczkach i przesmażam na odrobinie oleju razem z cebulą , kiedy pieczarki i cebulę mamy przesmażoną , dodaję do mięsa mielonego . Następnie
Mój Smakmnie bardzo zainteresowało. Posłużyło mi to jako inspiracja i w ten sposób powstały jajka w sosie, lecz nie koperkowym lub musztardowym, ale w sosie z dużą ilością pora i pieczarek. Ważny w tym przepisie jest czas i sposób gotowania jajek*. Polecam ten przepis! Tym bardziej, że sosu wychodzi sporo i można go wykorzystać na obiad następnego dnia. Następnym razem pokażę(...)jaki sposób użyłam pozostały sos od jajek. Jajka w sosie pieczarkowo – porowym jajka – 3 porcje, sos – około 6 porcji 6 jajek ugotowanych na półtwardo* i obranych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 średni por (tylko biała część) 0,5 szkl wody 0,5 szkl śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki Cebulę
Posadzone i zjedzoneLubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na te pyszne krokieciki :) Składniki na 5-6 krokietów: 1 duże jajko 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników(...)pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia. 3. Mięso z uda kurczaka, kroimy
Gotowanie...to proste !składniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek. Podsmażamy z odrobiną masła i doprawiamy do smaku. Białka oddzielamy od żółtek. Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko(...)oprószamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy kotlet smarujemy, np. przy pomocy pędzelka, żółtkiem. Nakładamy po trochę pieczarek i składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej a następnie w ubitej na sztywno piane z białek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Podajemy do obiadu z ziemniaki i ulubionymi surówkami. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaKasza jest surowa, zupa PROFi zaś gotowa, pieczarki podsmażone, razem połączone, pieprzem wyostrzone i w piekarniku zapieczone. Na końcu śmietanką podlane, serem żółtym posypane, pietruszką posypane i z chipsami serowymi podane. Takie proste wykonanie, trochę dłuższe czekanie, ale potem zjadanie jest smakowo nagradzane. Do pudełeczka można zapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść(...)równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła klarownego, szczypta soli, ponadto: 3 plasterki sera Regio
Moniki Smakołyki