przygotowaniu i smaczna a że mamy akurat sezon na dynie to polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego 500 g dyni obranej i oczyszczonej 500 g pieczarek 300 g sera mozzarella 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia na sos beszamel: 500 ml mleka 30 g mąki pszennej (2 łyżki) 30 g masła(...)pokroję i przygotuję składniki na zapiekankę: Makaron gotuję al dente, według przepisu na opakowaniu. Obraną ze skórki i oczyszczoną z pestek dynię kroję w nie za dużą kostkę. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaje do dyni. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do dyni. Ser mozzarella kroję w drobna kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o średnich
Uwaga Babcia GotujeSałatka z pieczarkami,, serem oraz majonezem powstała dzisiaj , aby zaspokoić moją wielką ochotę. Też tak macie, że "chodzi" za Wami jakaś potrawa? Tak było właśnie dzisiaj z sałatką. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia majonezu, który sama przygotowałam, ale zapomniałam :) Obiecuję, że następnym razem się poprawię i fotki wstawię :) A czy Wy robicie domowy majonez? Jest zdrowszy i bez chemii(...)Składniki: 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła klarowanego 200 g szynki konserwowej 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu 2 ogórki konserwowe sól pieprz Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę posiekaną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki pokrojone w kosteczkę. Smażyć wszystko do odparowania wody. Na koniec
O kuchni z uczuciemMini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 1 jajko - do posmarowania bułeczek czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę
Grunt to przepis!znowu kolejne wspólne "Wypiekanie na śniadanie" . Dzisiaj mam dla was drożdżowe bułeczki nadziewane smażonymi pieczarkami. Są smaczne na ciepło i na zimno. Nam bardzo zasmakowały z dodatkiem ketchupu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej T500 50 g mleka w proszku 200 ml wody 60 g masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)Nadzienie: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Farsz: Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę i zeszklić na złoto. Dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Zdjąć z ognia
Ala piecze i gotujeprzyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki: 0,5 kg pieczarek, 2 duże białe cebule, 3 łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku(...)kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą robota, wkładamy po kilka sztuk i miksujemy ok. 3- 4 sek.) Na dużej patelni roztapiamy masło
Moniki Smakołykibudki :) Kupiłam więc bagietkę i stworzyłam zapiekankę jak za starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku, bo mrożony robi się najdłużej. Wystarczy wrzucić(...)garnka, przykryć pokrywką i pozwolić mu się rozmrozić i zagotować. Pieczarki myjemy, kroimy w grube plastry, cebulę w półplastry. Na patelnię wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i razem smażymy, do momentu aż odparuje cały płyn z pieczarek, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku, ja dodałam jeszcze 3 plastry "sera". Szpinak gotujemy do miękkości odparowując
Co na wege obiad?Jajka uwielbiam w każdej postaci, od jajecznicy po kogel mogel :) Kurze, piepiórcze, kacze... żadnym nie przepuszczę ;) Dziś proponuję klasykę- jajka faszerowane pieczarkami i gorgonzolą, przystawka idealna kiedy pojawią się niespodziewani goście i nie ma czasu stać przy garach. SKŁADNIKI: - 5 jajek ugotowanych na twardo - 1 cebula posiekana w drobną kosteczkę - 7 pieczarek obranych i startych na dużych oczkach(...)gorgonzoli - łyżka masła - sól, pieprz - dymka do dekoracji NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ POŁÓŻ MASŁO , zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie złota zwiększ ogień i dodaj pieczarki. Posól całość i zmaż do momentu kiedy pieczarki całkowicie stracą wodę. JAJKA PRZEKRÓJ NA PÓŁ , wydrąż żółtka. Żółtka i gorgonzolę dodaj do pieczarek, dodaj sól i pieprz do smaku, ale pamiętaj, że gorgonzola jest słona, dlatego
Kuchnia bezglutenowa LoliKtóż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy
kgwjanczewopyszną przekąską na domowe imprezy, ciekawą propozycją na śniadanie lub kolację . Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik , szczególnie polecam ją miłośnikom pieczarek. składniki na 3 porcje 50 dag pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych 1-2 małe cebule 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól(...)przepis Oczyszczone pieczarki gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy na mniejsze części a następnie przekładamy do miski. Ogórki konserwowe kroimy i wrzucamy do pieczarek. Obraną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodajemy majonez
Smakowite Daniaokoło tygodnia temu. Jest sycące, pachnące i niezbyt trudne w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę" i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku 1/2 pęczka natki(...)pietruszki 10 pomidorków koktajlowych 40 g świeżo startego parmezanu Obraną cebulę drobno kroimy a czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypane 1/2 łyżeczki soli. Gdy sok puszczony przez grzyby wyparuje zdejmujemy pieczarki z patelni. Na drugiej łyżce oliwy szklimy cebulę, wlewamy cydr i go lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek a po minucie opłukaną kaszę
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami. Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku. Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około
Smak mojego domuPuszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia(...)miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość. W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem
Monia miesza i gotujeUwielbiam krokiety, więc postanowiłam zrobić z farszem z białej kapusty i pieczarek. Składniki: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta(...)naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Pieczarki myjemy , kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju .Dodajemy pieczarki,podsmażamy razem do odparowania wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchniszybki, pyszny, aromatyczny obiad. Idealna propozycja na jesienne dni. Takie danie nie wymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód. Spróbujcie świderek w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki(...)duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno
Słodkie okruszki