pieczarki - 22978 przepisów (strona:226/1532)

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I GORGONZOLĄ 202

Jajka uwielbiam w każdej postaci, od jajecznicy po kogel mogel :) Kurze, piepiórcze, kacze... żadnym nie przepuszczę ;) Dziś proponuję klasykę- jajka faszerowane pieczarkami i gorgonzolą, przystawka idealna kiedy pojawią się niespodziewani goście i nie ma czasu stać przy garach. SKŁADNIKI: - 5 jajek ugotowanych na twardo - 1 cebula posiekana w drobną kosteczkę - 7 pieczarek obranych i startych na dużych oczkach(...)gorgonzoli - łyżka masła - sól, pieprz - dymka do dekoracji NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ POŁÓŻ MASŁO , zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie złota zwiększ ogień i dodaj pieczarki. Posól całość i zmaż do momentu kiedy pieczarki całkowicie stracą wodę. JAJKA PRZEKRÓJ NA PÓŁ , wydrąż żółtka. Żółtka i gorgonzolę dodaj do pieczarek, dodaj sól i pieprz do smaku, ale pamiętaj, że gorgonzola jest słona, dlatego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 420

Któż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy

kgwjanczewo
Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym + film 345

pyszną  przekąską na domowe imprezy, ciekawą propozycją na śniadanie lub kolację . Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik , szczególnie polecam ją miłośnikom pieczarek.  składniki na 3 porcje 50 dag pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych 1-2 małe cebule 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól(...)przepis Oczyszczone pieczarki gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzone pieczarki kroimy na mniejsze części a następnie przekładamy do miski. Ogórki konserwowe kroimy i wrzucamy do pieczarek. Obraną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodajemy majonez

Smakowite Dania
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 164

około tygodnia temu.  Jest sycące, pachnące i niezbyt trudne w przygotowaniu.  Przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę" i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku 1/2 pęczka natki(...)pietruszki 10 pomidorków koktajlowych 40 g świeżo startego parmezanu Obraną cebulę drobno kroimy a czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypane 1/2 łyżeczki soli. Gdy sok puszczony przez grzyby wyparuje zdejmujemy pieczarki z patelni. Na drugiej łyżce oliwy szklimy cebulę, wlewamy cydr i go lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek a po minucie opłukaną kaszę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krokiety z kapustą i pieczarkami 199

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku.  Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około

Smak mojego domu
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym 255

Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia(...)miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość.  W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 174

Uwielbiam krokiety, więc postanowiłam zrobić z farszem z białej kapusty i pieczarek. Składniki: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta(...)naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Pieczarki myjemy , kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju .Dodajemy pieczarki,podsmażamy razem do odparowania wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli

Bajeczna Kuchnia
karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie 270

Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni

Darcia w kuchni
Tradycyjny sos pieczarkowy 181

pieczarkowy to jeden ze smaków mojego dzieciństwa - idealnie kremowy, pieczarki mięsiste - pychota.  Ostatnio postanowiła go znów zrobić - pierwszy raz od lat i wyszedł taki jak dawniej - polecam. SOS PIECZARKOWY łatwy 30 minut dl 3-4 osób Składniki 1/2 kg pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki cebula 1 ząbek czosnku śmietana 30% - 1,5 szlanki czubata łyżeczka mąki pół szklanki(...)mleka sól pieprz mała szczypta tymianku masło Do dzieła!!! W rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki - dusimy chwilę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dusimy razem ok 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą duzo wody to część odlewamy. Mieszamy dokładnie mleko, że śmietaną, tymiankiem i mąką - zalewamy gotową mieszanką pieczarki. Dusimy 5 minut. Przyprawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Leczo pieczarkowe 264

Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe(...)grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć

Monia miesza i gotuje
francuska zapiekanka z salami 169

Ekspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka makaronowa z pieczarkami 201

Bardzo lubię sałatki makaronowe, zwłaszcza te pikantne. Pierwszy raz wzbogaciłam ją o smażone pieczarki i to był strzał w dziesiątkę, smakowała nam bardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia.  Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku(...)filet z kurczaka szczypiorek 2 łyżki majonezu sól pieprz chilli  2 łyżki oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju a następnie wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć. Przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu z pieczarek usmażyć fileta pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Papryki pokroić drobno, szczypiorek posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 232

wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik.  Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty(...)gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Na każdym liściu układamy porcje farszu i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Jeśli

Czerwona Porzeczka
Pierożki z pieczarkami i serem 220

gości i nie wiecie co im na szybko podać to polecamy Wam tą pyszną przekąskę, która na pewno zasmakuje każdemu Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 400 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 70 g sera żółtego - 1 białko - kilka gałązek natki pietruszki - sól, pieprz Składniki na ok. 16 sztuk. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek

Kuchenne Wariacje
Kotlet schabowy "Cygan" 215

lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną wyzwania podjęła się Mirabelka .  "Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!  Składniki: 2 kotlety(...)schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło do smażenia pieczarek żółty ser keczup sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie i smażyć aż lekko zmiękną.  Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć

Codzienne Gotowanie