Możecie je przygotować na obiad lub podać na różnych domowych przyjęciach. To taka moja uproszczona wersja krokietów. Dziś polecam Wam panierowane tortille w wersji z słonym serem sałatkowym i pieczarkami. Spróbujcie. Składniki: 2 tortille – u mnie pełnoziarniste 220 g pieczarek 40 g sera sałatkowego 1 jajko ulubiony panier naturalny lub bułka tarta łyżka suszonych płatków cebuli sól i świeżo(...)mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Pieczarki drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Powinny zmniejszyć objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy płatki suszonej cebuli. Mieszamy składniki. Na tortille nakładamy połowę pieczarek, kruszymy ser sałatkowy i zwijamy całość w a la krokieta. Do jednego talerza wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem
Słodkie okruszkijuż trzecia odsłona roladek drobiowych z szaszłykiem (jedne z kiełbasą i ogórkiem , drugie m.in. z papryką, kabanosem, pieczarkami i serem są już na blogu). Tym razem zrobiłam je z marynowaną cebulką, pieczarkami, szynką i plasterkiem sera cheddar. Bardzo dobre. Mnie niezmiennie ten sposób przygotowania roladek drobiowych zachwyca 2 piersi z kurczaka kilka marynowanych pieczarek kilka sztuk marynowanej cebulki kawałek szynki(...)nadając mięsu równą grubość. Oprószamy mieloną papryką, curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie wcieramy przyprawy w mięso. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie marynowane pieczarki, cebulkę oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Na płat mięsa dajemy plasterek sera cheddar oraz przygotowanego szaszłyka. Dokładnie zwijamy. W ten sam sposób szykujemy drugą roladkę. Roladki smażymy na niewielkiej ilości
Smaki Na TalerzuSałatka z 3 składników – pieczarek, szparagów i pomidorków. Można ją podać na ciepło lub na zimno, np jako dodatek do dań mięsnych. pęczek zielonych szparagów 250 g pieczarek (u mnie brązowe) około 150 g pomidorków koktajlowych sól, mielona papryka masło Sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka(...)osłodzoną wodą. Gotujemy przez około 3-5 minut (główki powinny wystawać poza poziom wody i „dochodzić” tylko w parze). Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec oprószamy solą oraz szczyptą mielonej papryki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W misce łączymy pomidorki, szparagi i pieczarki. Składniki
Smaki Na TalerzuKrokiety to zawsze doskonały pomysł na obiad. Trochę pracochłonne danie, ale bardzo pyszne. Nadzienie z pieczarek, fileta z kurczaka i sera żółtego. Można podać z czerwonym barszczykiem czy ketchupem. Zróbcie takie na obiad. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej tortowej na czubek łyżeczki proszku do pieczenia sól(...)smaku Na farsz: 50 dag pieczarek 1 cebula około 20 dag sera żółtego w kawałku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło lub olej do smażenia 1 filet z kurczaka przyprawa do gyrosa ( do fileta ) natka pietruszki papryka mielona słodka Dodatkowo: olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 jajka
IzabelawkuchniSerca indycze lub serduszka kurze (mniejsze) to wspaniały materiał na obiadek. Zobaczcie jak go przygotować. Co nam trzeba? Kilogram serc (ja wybrałam indycze) 2 duże żółte cebule 10 dużych pieczarek sól, pieprz czarny Śmietana 18%- 100ml łyżka mąki pszennej Woda Olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia posiekany szczypiorek do posypania (opcjonalne) Robimy! Serca myjemy, usuwamy błonki i zrosty. Kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki (obieramy lub nie-wedle wyboru) Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę około 2-3 minut, Zdejmujemy cebulę, na tej samej patelni podsmażamy pieczarki- 2 minutki, Do pieczarek dorzucamy pokrojone serca, przesmażamy 2-3 minuty i podlewamy wodą by je przykryć, dodajemy cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość
Latosiowydommięsa mielonego (dałam z indyka) jajko rozmiar M 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej po dużej szczypcie soli, pieprzu i przyprawy czosnek staropolski Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek mała cebula 200 ml śmietany 30% szklanka bulionu drobiowego łyżeczka mąki ziemniaczanej czosnek niedźwiedzi, cząber, pieprz ziołowy, sól, pieprz Przygotowanie Mięso mielone przełóż do miski, wbij do niego jajko(...)warstwę oleju. Ułóż pulpety i smaż na małym ogniu przez kilka minut z jednej i drugiej strony. Następnie odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki również pokrój w kostkę. Na patelnię, gdzie smażyły się pulpety dodaj najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Smaż, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wtedy na patelnię wlej bulion
e-PrzepisyKulinarnePasta jajeczna z boczkiem Pasty kanapkowe to znakomity pomysł by odczarować nudne kanapki. Chciałam zaproponować pyszną pastę jajeczną z boczkiem dojrzewającym i pieczarkami. Prosta do przygotowania pasta smakuje wybornie czy to na świeżej bułeczce czy też na chrupiącej grzance. Teraz w okresie Wielkanocnym z pewnością będzie chętnie jedzona. Po inne pomysły na pasty kanapkowe zapraszam was do mojego wpisu Przepisy(...)pasty do chleba . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z BOCZKIEM Składniki : 8 jaj 75g boczku dojrzewającego 200g pieczarek 1 mała lub pół większej cebuli 1 łyżka posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz kolorowy rzeżucha lub kiełki masło Jak zrobić pastę jajeczną z boczkiem: 1. Jajka gotujemy na twardo (10 min), studzimy
Dorota SmakujeWytrawne naleśniki zapiekane z pieczarkami i porem Naleśniki faszerowane i zapiekane z serem oraz sosem majonezowo-ketchupowym, to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub kolację dla całej rodzinki. Polecam! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju szczypta soli + olej(...)smażenia FARSZ: 250g pieczarek 1 por 1 łyżka masła 20 dkg żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Przygotowujemy farsz. pora i pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem na maśle
Blog z Apetytemprostu niebo w gębie. Podaję ilość składników, jakich ją przygotowałam, ale gorąco zachęcam do podwojenia składników. Naprawdę warto 👍 Składniki: (na małe naczynie do zapiekania) 4 nieduże ziemniaki 4 duże pieczarki 100 g wędzonego łososia spora garść świeżego szpinaku masło klarowne oliwa z oliwek kawałek mozzarelli (takiej jak do pizzy) 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz tymianek(...)oregano Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki pokrojone w plasterki ugotować na półmiękko. 2. Pieczarki pokrojone w plasterki obsmażyć na klarowanym. 3. Świeży szpinak pokroić w paski. 4. Nieduże naczynie żaroodporne spryskać oliwą. Ułożyć połowę podgotowanych ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem. 5. Na ziemniaki ułożyć szpinak (pokroiłam go w paski), a na to podsmażone pieczarki
Kuchnia domowa AniWykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C przez 20 min. Upieczone odstawiamy do lekkiego przestudzenia. składniki na farsz: 2 piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 cebula 1 papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, doprawiamy solą(...)Paprykę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Piersi z kurczaka przekrawamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Na cieście serowym równomiernie rozkładamy warstwowo: piersi kurczaka, pieczarki a następnie paprykę i zwijamy w roladę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 min. Roladę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, możemy ją podawać na zimno jaki
Domowy Smak Jedzeniabardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko na niedzielę. Polecam! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 10dkg boczku wędzonego 20dkg pieczarek pół pęczka natki pietruszki pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie(...)smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy razem *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę pieczarek pokrojonych w kostkę *** *** Podsmażamy całość do zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy *** *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż
Blog z ApetytemZiemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem Prosta ale efektowna przekąska, którą można podać na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do grilla, do sałatki na kolację albo jako ciepła przystawka na przyjęciu. Te ziemniaczki są naprawdę mega pyszne, a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam! Składniki: ok 10 większych ziemniaków 200g boczku wędzonego(...)cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek pół pęczka natki pietruszki 100g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka masła klarowanego Przyprawy: sól i pieprz *** Ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy *** *** Czas w którym ziemniaki się gotują wykorzystujemy
Blog z ApetytemZapiekane tortille powstały w wyniku czyszczenia lodówki więc do farszu trafiły składniki, które musiałam zużyć. W farszu jest mięso mielone, kilka pieczarek oraz lekko przywiędła papryka, znalazła się też mała puszka cieciorki i mozzarella ze zbliżającym się terminem ważności. Zapiekane tortille smakują prawie jak naleśniki, dobre są na ciepło jak i na zimno. składniki: 8 tortilli 600 g mięsa mielonego(...)mnie mielona łopatka 8 średnich pieczarek 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 mała puszeczka cieciorki (65 g) olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka oregano 1 lyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 słoiczek gęstego domowego przecieru pomidorowego (ok 350 ml) 100 g mozzarelli małe kulki masło do natłuszczenia formy Cebule oraz paprykę pokroić w drobną kostkę
Monia miesza i gotujePyszne mięsko w sosie to zawsze udany obiad. Takie w sosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁 Składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 200 g pieczarek 3-4 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty woda sól, pieprz mąka(...)przez całą noc. 2. Następnego dnia każdy kawałek mięsa oprószyć mąką, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu. 3. Pod koniec duszenia
Kuchnia domowa AniJeśli lubicie tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, a macie ochotę na podanie ich w nowej, zaskakującej wersji, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na kominy z pieczarkami! Pychotka! Kominy z pieczarkami z bagietek To pyszna przekąska, np. na n The post Kominy z pieczarkami appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne Przeboje