umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól(...)pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone w grube plastry -pór część biała -cebula -ocet z wina musującego Pieczarki. Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę i por, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak
BaRepassobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą(...)patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół). W tym czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy
Kulinarna rozmowaPrzedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami , które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie(...)łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru. Składniki na farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg pieczarek 1,5 łyżki masła pieprz, sól, vegeta opcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowy Wykonanie: Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. Następnie szatkujemy kapustę kiszoną
Anielska Kuchnia Animoje pomidory z ogródka tylko ze sklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :) Składniki: dowolna ilość dużych pomidorów opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku kilka pieczarek oliwa z oliwek ząbek czosnku kulka mozzarelli jajko sól, pieprz suszone oregano Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów(...)solimy i odwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy
Bon Appetit Małgorzatyobiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości. Składniki: na ciasto: 2 kubki mąki kubek gorącej wody łyżka margaryny, oleju lub masła łyżeczka soli na farsz: np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby) 3 cebule przyprawy olej Mieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto (nie klei się do rąk). Zostawiamy przykryte(...)ściereczką aż całkiem przestygnie. W tym czasie siekamy drobno grzyby i cebulę. Grzyby suszone wymagają wcześniejszego namoczenia na co najmniej 2 godziny, z pieczarkami nie ma tego problemu. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, oregano). Woda z pieczarek powinna prawie całkiem odparować. Można też posypać pieczarki mąką, która wchłonie nadmiar wody i przez chwilę
prawdziwe jedzenieUwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku(...)łyżki oleju 100 ml słodkiej śmietany 18% Na patelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę a pieczarki w plasterki. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i pieczarki i dalej smażyć około 6 minut. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy
Ewa w kuchnipojedyncze piersi z kurczaka 20 dag brukselki 1 łyżka posiekanej pietruszki 10 szt. średnich pieczarek łyżka masła do smażenia pieczarek 1 cebula 250 ml bulionu łyżka mąki 10 dag drobno startego żółtego sera Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Brukselkę zagotować(...)osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie
Świat Domowej KuchniNaleśniki wszyscy znają, ale te są wyjątkowe... ...wypełnione mięsno - pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce. Składniki na farsz: -1/2 kg mielonego mięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka(...)szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso, przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso zdejmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Na patelni najpierw
Maminek kulinarnydrożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg ) -30 dkg surowych pieczarek -2 cebule -2 jajka -2 czerstwe bułki -bułka tarta -warzywko, pieprz -olej(...)przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania farszu. Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki. W maszynce mielimy grzyby
Maminek kulinarnyKROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Składniki: - 12 sztuk cienkich naleśników - 1kg kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie(...)płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy
Mentor Smakuprzepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd(...)szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wody szczypta soli bazylia
Walijskie PichcenieByły już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ... Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz majeranek(...)jajko 1 kajzerka olej Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi
Walijskie PichcenieSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera(...)starły się same Umyte pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnie Do garnka wsypałam starty seler i cebulę, zalałam szklanką wody, dołożyłam 2 łyżki masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej
Proste PotrawyDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody
Wyprawy kulinarne8/10 pkt) dziś straciło 1 pkt ale nadal jest bardzo dobre. Składniki: 100 g piersi z kurczaka 50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli 1 łyżeczka (10 g) śmietany 18% 1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo(...)drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli, pieprzu. 3. Do garnka z bulionem (pół szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły. 4. Gotujemy przez pewien czas, ja robiłam to ok. pół godziny na małym ogniu
Malowane smakiem