pieczarki - 22435 przepisów (strona:245/1496)

Sałatka śledziowa z pieczarkami 148

bardziej wytrawnego. Macie ochotę na śledzie? Sałatka jest wyrazista w smaku dlatego, żeby przełamać jej smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z pieczarkami Składniki 4-5 płatów śledziowych 200 g marynowanych pieczarek 1 średnia czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej majonez lub jogurt pieprz Instrukcje Śledzie zalewamy wodą(...)mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie osuszamy je na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki osączamy z zalewy i większe dzielimy na pół. Wszystkie składniki łączymy w misce, dolewamy 2-3 łyżki oleju i ew. majonez oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem. Artykuł Sałatka śledziowa z pieczarkami

To co lubię - gotuję i polecam
Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym 92

gustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg karkówki 2 większe cebule 40 dkg pieczarek sól pieprz Sos: 5 łyżek octu balsamicznego(...)swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego. Na karkówkę układać cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej zeszkloną na patelni), a na cebulę surowe pieczarki pokrojone w plastry. Całość zalać sosem, sosu nie jest za dużo jednak w czasie pieczenia objętość się zwiększy. Piec ok 1 godz. w temp. 180-200 stopni. Artykuł Karkówka

To co lubię - gotuję i polecam
Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym. 68

Zapraszam Was dzisiaj na ekspresowe danie, które zrobicie w 15 minut. Możecie użyć swoich ulubionych cienkich kiełbasek, ja zrobiłam z dodatkiem frankturterek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym. Składniki 1/2 kg cienkich kiełbasek np. frankfurterek 1/2 kg pieczarek 2-3 średnie cebule 2 łyżki masła lub oleju 1 szklanka passaty pomidorowej sól do smaku (często(...)chętnych) cukier do smaku (tylko wtedy jeśli passata jest mocno kwaśna) Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle, dodajemy paprykę, kiełbaski pokrojone w talarki, oraz obrane pieczarki pokrojone na małe kawałki. Całość zalewamy pomidorami i dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i chili. Podajemy z pieczywem. Smacznego. Artykuł Kiełbaski (frankfurterki

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa pieczarkowa 73

świeży koperek. Trochę się rozmarzyłam, ale to już niedługo, a na razie zapraszam na zupę pieczarkową. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa Składniki 1 udko z kurczaka 500 g pieczarek 1 marchewka 1 mała pietruszka 4-5 średnich ziemniaków mały kawałek selera sól pieprz 2 listki liścia laurowego 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany gęstej (30 %) 1 łyżka masła(...)koperek lub natka pietruszki Instrukcje Udko zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i trochę soli, gotujemy do miękkości. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki do czasu, aż wyparuje woda i ładnie się zrumienią. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Udko powinno być już miękkie. Dodajemy podsmażone pieczarki. Kiedy

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z mięsem (z rosołu) 68

push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm 500 g pieczarek 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze(...)kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Pizza polska z PRLu + filmik 119

łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oliwy ok. pół szklanki mleka Farsz: 4 kiełbasy 1 cebula 500 g pieczarek 1 papryka 1 pomidor sparzony bez skórki ok. 200 g żółtego sera oliwa, olej lub smalec do smażenia sól, pieprz, oregano ketchup Wykonanie: 1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dosypujemy 3 łyżeczki(...)mieszamy, robimy w mące wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę. 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierć-talarki, a pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy

Kawa z mlekiem
Danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami 145

Danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami Latem często stawiam na szybkie przepisy pełne warzyw i kolorów. Dziś polecam Wam danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami. To niebywale prosty i szybki przepis na obiad. Taka moja mała wariacja na temat popularnego leczo. Smak i prostota. Całość idealnie pasuje do świeżego, domowego pieczywa (tu znajdziecie przepis na najłatwiejszy chleb(...)małe cukinie lub kabaczki (waga po obraniu 320 g) 1 długa szpiczasta czerwona papryka 1 opakowanie kabanosów Olewnik 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli 6 pieczarek 1 opakowanie krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (390 g) 1 szklanka wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (pomijamy ten krok jeśli

Słodkie okruszki
Schab po bałkańsku 96

świetnie sprawdzi się też z kromką bagietki, kaszą, a nawet solo. około 400-500 g schabu 2-3 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 duża cebula 200 g pieczarek 2 puszki pomidorów 3 kiszone ogórki oregano mielona słodka papryka sól, pieprz, cukier Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Ogórki obieramy(...)papryką, mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki. Za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników i zgarniamy na bok. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i wlewamy

Smaki Na Talerzu
Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym 120

Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cała karkówka ok 1,5 kg 3 większe cebule 300 gram pieczarek olej do smażenia przyprawy(...)łyżek wody 8 łyżek koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę cebulę kroimy w pół plastry i szklimy na rozgrzanej patelni na oleju, karkówkę obsmażamy na rumiano z obu stron, obsmażoną karkówkę kładziemy do naczynia żaroodpornego

Blog kulinarny S9.PL
Sos pieczarkowo-śmietanowy 86

pieczarkowo-śmietanowy. Delikatny i kremowy, bez użycia mąki. Idealny jako dodatek do wielu dań obiadowych, do mięs, makaronu, kopytek czy ziemniaków. Palce lizać !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram pieczarek 1 duża cebula dwa większe ząbki czosnku 400 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18% pół pęczka koperku sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, umyte i osuszone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki/kostkę, koperek siekamy, na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż pieczarki się usmażą, doprawiamy do smaku solą i pierzem, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Całość dusimy chwilę

Blog kulinarny S9.PL
Gulasz węgierski 102

mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki ok. 1 l gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 2 łyżki masła – opcjonalnie 2 łyżki mąki – opcjonalnie Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę (około 1,5-2 cm). Cebulę kroimy w kostkę(...)piórka. Obraną marchewkę kroimy na talarki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę, smażymy razem. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy kilka minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (olej

Smaki Na Talerzu
Pieczeń / pasztet z indyka z cukinia i pieczarkami. 100

największa zaleta tego dania, a za sprawa przypraw i dodatków, smaku w niej nie brakuje, Pieczeń jest delikatna i puszysta, a dzięki takim dodatkom jak cukinia i pieczarki, soczysta i wilgotna. Po prostu pycha! SKŁADNIKI: 500 G MIELONEJ PIERSI Z INDYKA 500 G MIELONEGO PODUDZIA Z INDYKA OKOŁO 180 G PIECZAREK 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŚREDNIA CEBULA 1 MARCHEW(...)TARTEJ 8 ŁYŻEK KECZUPU. BARDZO POLECAM KECZUP Z CUKINII. PRZEPIS NA MOIM KANALE YOU-TUBE OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU PRZEPIS NA KECZUP Z CUKINII WYKONANIE: PIECZARKI OCZYŚCIĆ I POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ. UMYTĄ CUKINIĘ PRZEKROIĆ WZDŁUŻ NA PÓŁ. JEDNĄ Z POŁÓWEK ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH, A DRUGĄ POKROIĆ W PLASTRY. OBRANĄ MARCHEW RÓWNIEŻ ZETRZEĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Paszteciki z pieczarkami i serem 100

Dziś dzielę się z Wami przepisem na chrupiące paszteciki z pieczarkami i serem. Bardzo smaczne na ciepło,  jak również i na zimno.  Dzięki temu, że  zachowują swoją  świeżość,    śmiało możemy się nimi zajadać równie  następnego dnia. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko 1/2 łyżeczki soli farsz(...)pieczarek 150 g żółtego sera masło 2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na patelni rozgrzać mało, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, usmażyć. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mąkę wysypać

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 169

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: pół główki młodej kapusty około 150 g kapusty kiszonej około(...)kiełbasy np. śląskiej 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik kilka pieczarek mały kawałek boczku przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól olej do podsmażenia składników małe opakowanie makaronu łazankowego 1 cebula Przygotowanie: Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno

Słodkie okruszki
Wegańskie gołąbki z soczewicą i ryżem 133

zapasy 😊😋 Z podanych proporcji wychodzi 7 wielgachnych gołąbków, ale można użyć mniejszych ilości i przygotować więcej sztuk. Składniki : kapusta 150 ml czerwonej soczewicy 150 ml ryżu jaśminowego 4 średnie pieczarki cebula pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta kozieradki łyżka sosu sojowego łyżka sosu worcestershire 2 łyżeczki musztardy (użyłam rosyjskiej) 2 liście laurowe gałązka rozmarynu(...)wodę. Z kapusty usunąć głąb. Kapustę włożyć do wrzątku i od razu zmniejszyć moc palnika. Zaparzać kapustę, sukcesywnie wyjmując wierzchnie liście i odkładając je do sporą deskę do ostygnięcia. Pieczarki drobno pokroić. Na suchej patelni podgrzać paprykę w proszku, kozieradkę i pieprz ziołowy. Do przypraw dodać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim pieczarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie